BIST 9.363
DOLAR 34,48
EURO 36,45
ALTIN 2.954,98
HABER /  EKONOMİ

Vestel'in patronu Ahmet Nazif Zorlu'dan bomba açıklamalar

AMERİKA ile Türkiye arasındaki krizde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Onların iPhone'u varsa, kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var' demişti. Vestel'in sahibi Ahmet Nazif Zorlu işte bu konuda konuştu. Ahmet Nazif Zorlu, 'Bu krizi hepimiz yarattık' dedi ve dedikodulara kanmayın Türkiye'nin borcu söylendiği kadar değil dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD menşeli elektronik ürünlere boykot çağrısının ardından gözler sektördeki yerli üretime çevirildi. Erdoğan, dünkü açıklamasında "Amerika'nın elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız. Onların iPhone'u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var" açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan'ın Vestel'i işaret ettiği açıklamalarla ilgili konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, flaş açıklamalar yaptı. Türk halkı olarak krizde hepimizin payı olduğunu açıklayan Zorlu, Türkiye'deki cep telefonlarının yüzde 90'ının ithal olduğunu hatırlattı.

Krizi Türk halkı olarak kendimiz yarattık
Bugün Türkiye'nin bir çok alanda teknoloji ve know-how üretebilen bir ülke haline geldiğini kaydeden Zorlu, yaşanan krizi bir iki kişinin değil Türk halkı olarak 'ürettiğini tüketmeyerek' bizlerin yarattığını söyledi. Zorlu vahim tabloyu şöyle özetledi:

-"Yüzde seksenini ihraç ettiğimiz ürünlerin hepsini de Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Bu ne demek? Demek ki kalitem var ki, Avrupalı bunu alıyor. Biz kalkıyoruz yurtdışından gelen malı bir iki misli fiyata alıyoruz. Biz dışarıya satarken kendi ürünümüzü niye kullanmıyoruz? En önemli nokta da bu. Bugünkü yaşadığımız kriz ortamını durup dururken birkaç kişi yaratmıyor. Biz Türk halkı olarak kendimiz yaratıyoruz. Kendi ürettiğimizi tüketmediğimiz için. O zaman da paramızı dışarıya harcıyoruz, cari açık veriyoruz."

Bunu yaparsanız milli olursunuz!
İç tüketim arttıkça Türk sanayisinin daha güçlü hale geleceğini dile getiren Ahmet Nazif Zorlu "Hacim fazlalaşacak, bizim rekabet gücümüz artacak. Cari açık diye bir sorunumuz kalmayacak' dedi. 

Ahmet Nazif Zorlu 'gerçek milli'liğin de ürettiğini tüketmek olduğunu belirterek şunları söyledi:
-"Bugün baktığımızda Güney Kore 1980’lerde bizden gerideyken şimdi trilyon dolara ulaşan ihracatı var. Bir tek firmasının Türkiye’nin milli hâsılasının dörtte biri cirosu var. Türk halkı olarak, Türk vatandaşı olarak bunları görmemiz lazım. Onun için, yine burada altını çizerek söylüyorum, Cumhurbaşkanımız “yerli” demeye devam etsin. Hep “milli milli” diyoruz. Kendi ürettiğinizi tüketirseniz o zaman “milli” olursunuz. Bizim sloganımız var, 'Gururla Yerli' diyoruz. Gidip görsünler, baksınlar kalite var mı yok mu? Ürettiğimiz malı burada tüketirsek; yan sanayicisinden tut, servisinden tut, mağazasından tut, herkesten bir istihdam yaratılacak. Bizim bunu düşünmemiz lazım".

Türkiye üzerinde oyunlar oynanıyor
Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın etkileri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Nazif Zorlu, “Bu durumdan herkes etkileniyor. Bana göre Türkiye üzerinden oyunlar oynanıyor. Bu ne olursa olsun gerçek. Daha dikkatli olmamız lazım.”diye konuştu.

Dolardaki artış moral olarak etkiliyor
Kurda yaşanan artışın grup üzerindeki etkisine ilişkin ise Zorlu, “Kurdaki artış bizi moralman etkiliyor. Biz Zorlu Grubu olarak ihracatçı bir grubuz. Orta vadede bizim ihracatımıza pozitif bir etkisi olacaktır” dedi.

Türkiye dedikodusu...
Türkiye’nin bugünleri atlatacağını ifade eden Nazif Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü:
-“Dedikodular Türkiye’nin çok borcu olduğunu söylüyor. Esasını altını çizerek söyleyeyim: Türkiye’nin çok borcu yok. 450 milyar dolar borcu var. İhracatına baktığımızda 170 milyar dolara yakın ihracat yapacak. 30 milyar dolar turizmden, görünmeyen de 20 milyar dolarla aşağı yukarı çok az bir açıkla biz bu açığı kapatabiliriz. En önemlisi ihracata daha çok önem vermemiz lazım bu saatten sonra.

Ben senelerdir söylüyorum
-'Son günlerdeki “yerli” sloganını ben senelerden beri söylüyorum. Biz Zorlu Grubu olarak baktığımızda bütün üretimlerimizin yüzde seksenini 155 ülkeye ihraç ediyoruz. Bunu herkes böyle yaparsa bizim ihracat eksiği değil fazlası vermemiz lazım. Devamlı ithalata yönelik bir ortam vardı. Neredeyse 10 sene önce Türk lirası ve dolar eşitti. Herkes ithalata kaydı. Bunun acısını şu an çekiyoruz”

Amerikan ürünleri neler? ABD malı sigara - güzellik - giyim markaları