BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Verheugen'den Türkiye uyarısı

Almanya'da erken seçim ihtimalleri artarken Verheugen, Türkiye'ye "imtiyazlı ortaklık" isteyen muhaletfetteki Hristiyan Demokratların lideri Merkel'i uyardı.

Abone ol

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Verheugen, Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi lideri Angela Merkel’i, muhtemel erken seçimlerde Türkiye’nin AB üyeliği konusunu seçim malzemesi yapmaması konusunda uyardı.

Verheugen, “Welt am Sonntag” gazetesindeki açıklamasında, Türkiye’nin üyeliğinin şu an gündemde olmadığını belirterek, “Hıristiyan Demokrat lider Merkel’e, Türkiye’nin üyeliği konusundan elini eteğini çekmesini salık veririm.” dedi. Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlama konusunda AB’nin oybirliğiyle karar aldığına işaret eden Verheugen, bu kararın kaldırılması için de oybirliği gerektiğini belirtti. Verheugen, “Merkel’in, bu kararı kaldırabilirmiş gibi davranması halinde, bunun muhtemel erken seçim sonrası “sözünde duramayacağı ilk vaadi olacağını” kaydetti.

Alman Hür Demokrat Parti meclis grubu Başkanı Wolfgang Gerhardt da Türkiye’nin üyeliğinin seçim malzemesi yapılmaması ve konunun ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin Batı’yla yakınlaşmasından yanayım.” görüşünü ortaya koydu.

Ankara’ya bir AB desteği de Amerikan cephesinden geldi. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, AB’nin Türkiye’yi üyeliğe kabul etmemesinin vahim sonuçları olabileceği uyarısında bulunarak, “Türkiye ile Avrupa’nın geri kalanı arasındaki bölünmenin bedelini karşılayamayız.” dedi. Türkiye’nin reddedilmesinin “medeniyetler çatışması” olarak görülebileceğini dile getiren Rice, bunun “korkunç bir şey” olacağını vurguladı.

Kaynak: