Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağı ile "nokta atışı" yöntemiyle mücadeleye hazırlanıyor.
Abone olGelir İdaresi Başkanlığı vergi kaçakçılığına karşı "nokta atışı yöntemi" ile mücadele etme kararı aldı. İşte yeni mücadele tekniğinin ayrıntıları...
Vergi Usul Kanunu'nun Mükerrer 242'inci maddesinin Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye istinaden Elektronik Defter Projesi uygulamaya konuluyor.
E-Defterin hayata geçirilmesi için defterlerin veri standardı ve veri formatının tanımlanması ile defterlerin elektronik ortamda tutulması, aktarılması, arşivlenmesi ve onaylanmasına ilişkin teknik ve hukuki altyapı için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın da iştirakiyle Maliye Bakanlığı'nda çalışma yürütülüyor.
Bu kapsamda elektronik ortamda tutulacak yasal defterlerden yevmiye defteri ve büyük defter için uygun veri formatları tespit ediliyor.
Büyük mükelleflerden başlanacak
E-Defter Projesi'nde yükümlük getirilen sektörlerde defterler, elektronik ortamda tutulacak. Uygulamaya da Büyük Mükellefler Vergi Dairesine kayıtlı mükelleflerden başlanacak. Elektronik defter uygulaması, daha sonra diğer mükellefleri de kapsayacak şekilde genişletilecek.
Elektronik defter, vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede de etkinlik sağlayacak. Elektronik defterle birlikte, denetim elemanlarının incelemeler sırasında gördükleri her şey, risk analizi çerçevesinde Gelir İdaresi'nce önceden görülebilecek.
Yeni sistemde, bir işletmenin gelir ve gider kalemlerindeki tüm ayrıntılar, elektronik ortama taşınacak. Bu şekilde halen sadece bilanço, gelir tabloları ve dipnotları görebilen Gelir İdaresi, elektronik defter uygulamasıyla birlikte, hesap kalemlerindeki her ayrıntıdan bilgi sahibi olacak.
İdare, uygulama sayesinde defter ve belgeye temas etmeden risk analizi fırsatını da elde edecek. Bir işletme, incelemeye alınmadan da daha net belirlemeler yapılabilecek.
E-Defter'de çeşitli kontrol mekanizmalarına da yer verilecek. Bu mekanizmalar sayesinde hatalı ve yanlış işlemlerde uyarı sistemleri devreye girecek.
KAÇAĞA KARŞI NOKTA ATIŞI YÖNTEMİ
Elektronik defter uygulamasında, inceleme elemanları bir işletmenin defterlerini ve belgelerini alıp, aylar süren denetimlerde her şeye bakmak yerine, tespit edilen risk analizleri çerçevesinde nokta vuruş yöntemiyle denetim faaliyetinde bulunacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı, elektronik defter uygulamasına yıl sonuna kadar geçmeyi planlıyor.