BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,36
ALTIN 2.917,12
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Venüs Ekspresi tam yol

Avrupa Uzay Ajansı'nın, 9 kasımda fırlattığı Venüs Ekspresi bugün gezegeninin yörüngesine girecek.

Abone ol

400 milyon kilometreden fazla yol kat eden Venüs Ekspresi, gezegenin atmosferini ayrıntılı şekilde inceleyecek ve Venüs'ün yörüngesinde 500 gün kalacak.

ESA uzmanları, Ekspres'i yörüngeye sokabilmek için bu sabah saatlerinde 50 dakika süreyle motorlarını çalıştıracak. Daha sonra gezegenin arka yüzüne geçecek olan ekspresle 10 dakika boyunca radyo bağlantısı kesilecek.
 
Radyo bağlantısı yeniden alındığında ana motorlar durdurulacak ve araç yörüngeye oturmuş olacak. Daha sonra son ayarlar tamamlanarak ekspresin Venüs'ün yüzeyinden 400 kilometre yukarıda kalması sağlanacak.

Haziran ayında çalışmalarına başlayacak ekspresin, gezegenin yüzey ve hava sistemi haritasını çıkarması, ısı değişikliklerini, bulut ve gaz oluşumları ile rüzgar hızlarını incelemesi öngörülüyor.
 
Ay'a benzeyen gezegen
 
Güneş'e uzaklık bakımından ikinci, büyüklük bakımından altıncı gezegen olan ve Güneş ile Ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak cisim olan Venüs, sabah yıldızı veya akşam yıldızı olarak da adlandırılıyor.
 
İç gezegen olduğundan teleskopla bakıldığında Ay gibi safhalar gösteren Venüs gezegenini, ilk olarak 1962'de Mariner-2 uydusu ziyaret etti.
 
Bunu, Pioneer Venus, Sovyet Venera-7 ve yüzeyin ilk fotoğraflarını gönderen Venera-9 ve diğerleri takip etti.
 
Son olarak, Venüs etrafında yörüngede dönen ABD uydusu Magellan, radar kullanarak Venüs'ün detaylı haritalarını oluşturdu.
 
Bir günü bir yıldan uzun
 
Magellan uydu radarından elde edilen veriler, Venüs yüzeyinin çoğunun lav akıntılarıyla kaplı olduğunu gösterir. Sif Mons gibi birkaç büyük volkan (Hawaii veya Olimpos Dağı'na benzer) vardır.
 
Venüs birkaç sıcak noktada hala volkanik olarak aktiftir, çoğu kısım jeolojik olarak son birkaç yüzmilyon yıldır oldukça sakindir. Venüs üzerindeki en eski arazi yaklaşık 800 milyon yaşındadır.
 
Küçük meteoritler Venüs'ün yoğun atmosferinde yüzeye ulaşmadan yanıp tahrip olur. Venüs üzerindeki kraterler gruplar halinde görülür, ki bu büyük meteorların atmosferde parçalanarak yüzeye ulaştığını gösterir.
 
Venüs doğudan batıya doğru döner ve bir Venüs günü 243 dünya günüdür. Venüs'ün Güneş etrafındaki yörüngesi çembere yakın olup yörüngesindeki dönüşünü 225 Dünya gününde tamamlar. Yani bir Venüs günü, bir Venüs yılından daha uzundur.
 
Dünya'nın şeytani ikizi Venüs
 
Venüs ile Dünya çoğu yönlerden birbirine benzer. Venüs'ün çapı, Dünya'nınkinin yaklaşık yüzde 95'i ve kütlesi de yaklaşık yüzde 80'i kadardır.
 
Her iki gezegen de genç yüzeylere sahiptir, yani yüzey özellikleri yakın zamanda (300-500 milyon yıl önce) oluşmuş ve eski yüzey özellikleri erozyonlar, lav akıntıları gibi etkilerle tahrip edilmiştir. Yoğunlukları ve kimyasal yapıları benzerdir.
 
Venüs'ün yüzeyindeki atmosfer basıncı dünyanınkinin 90 katıdır. Bu da yaklaşık Dünya okyanuslarının 1 kilometre derinliğindeki basınca denktir.
 
Yüzde 95'i karbondioksitten meydana gelen atmosferde sülfirik asitten ibaret kilometrelerce kalın bulut tabakaları vardır. Yoğun atmosferi, sera etkisi yaratarak sıcaklığı 400 santigrat dereceye yükseltir, ki bu da kurşunu eritebilir.
 
Venüs'ün manyetik alanı yoktur, bunun yavaş rotasyonundan dolayı olabileceği düşünülür. Atmosferin manyetik alanı olmadığından güneş rüzgarı atmosferin derinlerine işler.
 

Venüs Dünya
Güneş'e uzaklık 108,20000 km 149,600,000 km
Çap 12,103.6 km 12,756.3 km
Yoğunluk 0.82 (Dünya'ya göre) 1
Dönüş periyodu 243 Dünya günü 23 saat 56 dakika
Bir yılı 224.7 Dünya günü 365gün
Atmosferi %96 karbondioksit, %3 azot % azot, %21 oksijen
Yüzey basıncı 92 bar 1 bar
Ortalama sıcaklık 464 santigrat derece 15 santigrat derece
Uydu 0 1
Küresel manyetik alan Yok Var