BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,78
ALTIN 2.961,53
HABER /  GÜNCEL

Venezuela: Kriz görüşmelerinden siyasi af çıkmadı

Hükümet, aylar süren protestolardan sonra muhalefetle uzlaşma aramak için yaptığı görüşmelerin ikinci turunda, cezaevindeki muhalifler için af talebini reddetti.

Abone ol

Venezuela hükümeti cezaevindeki muhalif liderler için af çıkarılması talebini reddetti.

Hükümet ve muhalefet temsilcileri iki aydır devam eden protesto gösterilere son verebilecek bir uzlaşma arayışı ile dün ikinci kez biraraya geldi.

Toplantıdan sonra muhalefet koalisyonundan Ramon Aveledo af önerisinin reddedildiğini açıkladı.

Son aylarda protesto gösterileri sırasında çıkan olaylarda 40'tan fazla kişi ölmüştü.

Yüzlerce gözaltı

Şubat ayından bu yana devam eden gösterilere katılan yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Bunların çoğu serbest bırakıldı ama önde gelen bazı muhalif politikacılar hala tutuklu.

Bunlar arasında şiddet kışkırtıcılığı ile suçlanan Halk İradesi Partisi'nin lideri Leopoldo Lopez ile San Cristobal ve San Diego kentlerinin belediye başkanları Daniel Ceballos ve Enzo Scarano da var.

Muhalif lider Aveledo, siyasi tutuklular konusuna başka çözümler bulmaya çalışacaklarını söyledi.

'İlerleme sağlandı'

Devlet Başkanı yardımcısı Jorge Arreaza ise, dört saat süren görüşmelerde ilerleme sağlandığını kaydetti. Arreaza, tarafların anayasaya saygı gösterilmesi ve şiddetin reddedilmesi konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

Başkan yardımcısı tarafların gerek güvenlik güçleri gerekse göstericilerin aşırı güce başvurduğu yolundaki iddiaların araştırılması için oluşturulacak hakikat komisyonunun genişletilmesine karar verdiklerini de ekledi.

Muhalif lider Aveledo da bu adımı memnuniyetle karşıladıklarını, artık komisyona "herkesin bildiği ve güvendiği ulusal çapta isimlerin girmesiyle daha geniş bir temsil" sağlanacağını söyledi.

Aşırı şiddet

Geçen hafta Venezuela ordusunun genel kurmayından General Vladimir Padrino, Ulusal Muhafızlar'ın "bazı aşırılıklar yaptığını" kabul etmişti.

Ordunun aşırı şiddet kullanımı konusunda halen 97 şikayet soruşturuluyor.

Gösteriler öğrencilerin artan suç, yükselen enflasyon ve temel gıda maddeleri sıkıntısı ile ilgili protestolarıyla başlamış, sonra daha geniş grupların katılımıyla büyümüştü. Muhalifler Devlet Başkanı Maduro istifa etmeden sokaktan çekilmeyeceklerini söylüyordu.

Ama aynı süreçte hükümet yanlısı kitlesel gösteriler de yapıldı. Bolivarcı devrimin rengi sayılan kırmızılara bürünmüş onbinlerce kişi Devlet Başkanı Maduro ve hükümetten yana sloganlarla sokaklara döküldü.