Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istiyorsanız size gelecek bu mektubu iyi okuyun.
Abone olSağlık Bakanlığı, ilköğretim çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması amacıyla 6 milyon 600 bin öğrenci ve velilerine mektup yollayacak.
Çocuklarının sevdiği her besinin onlar için yararlı olmadığının ifade edileceği mektupta, velilerden çocuklarına;
Kemik, diş ve kaslarının gelişimi, yaşı ile ağırlığına göre ideal boy uzunluğuna sahip olabilmesi için; her gün 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir,
Hastalıklara karşı daha güçlü olması, gözlerinin, dişlerinin, cildinin sağlığı ve kabız olmaması için; her gün 5 porsiyon taze sebze veya meyve,
Beyin gelişiminin tam olması, hastalıklara karşı dirençli olması ve kansızlıktan korunması için; her gün 2-3 köfte büyüklüğünde et (tavuk, balık veya hindi) ya da 1 tabak kuru baklagil yemeği (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.), buna ilave olarak haftada 3-4 kez 1 adet yumurta,
Enerji sağlaması, sinir sisteminin güçlenmesi için; her gün 4-6 orta dilim ekmek, 1 tabak pilav ve ya makarna, 1 kase çorba veya 1 orta dilim börek”
yedirmeye özen göstermeleri istenecek.
Çocuklarını günde 3 ana ve 2 ara öğün şeklinde beslemeleri gerektiğine işaret edilen mektupta, velilere ayrıca şu önerilerde bulunulacak:
Sabah kahvaltısı çocuğunuzun okul başarısı için önemlidir, kahvaltı yapmadan güne başlatmayınız, öğün atlatmayınız.
Ara öğünlerde çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için meyve, ayran, süt, taze meyve suları, peynirli sandviç, küçük kek veya poğaça gibi besinleri tercih ediniz.
İyotlu tuz tüketiniz, iyotlu tuzunuzu koyu renkli cam şişelerde ağzı kapalı saklayınız. Tuzu yemeğe ocaktan indirmeye yakın katınız ve yemeği pişirdiğiniz kabın ağzını kapalı tutanız.
Çocuğunuzun vücut organlarının düzenli çalışması için günde 2 - 2,5 litre su/sıvı tüketmesini sağlayınız.
Çocuğunuzun vücut ağırlığındaki değişikliklere (şişmanlık , zayıflık) dikkat ediniz.
Okul beslenme çantasını evde yapılmış bir tost, yumurta, kek, poğaça, börek vb., taze meyve, ayran, salatalık, domates ve havuç gibi yiyeceklerle hazırlayınız.
Çocuğunuzu açıkta satılan besinleri almaması konusunda uyarınız.
Çocuğunuza yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak için siz örnek olunuz. Çocuğunuzun aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli besinler yerine sağlıklı besinleri seçmesini teşvik ediniz.
Okul beslenme çantası temizliğine çok dikkat ediniz.
Çocuğunuza el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığını kazandırınız.
Çocuğunuzun hareketli bir yaşam sürmesine dikkat ediniz. Çocuğunuzu herhangi bir spor dalı ile ilgilenmesi konusunda destekleyiniz.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ
Öğrencilere gönderilecek mektupta ise sağlıklı büyüme ve gelişmenin yeterli ve dengeli beslenmeyle mümkün olduğu anlatılacak. Öğrencilere, yeterli ve dengeli beslenmek için dört besin grubunda (süt grubu, et-yumurta-kuru baklagil grubu, sebze-meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu) yer alan besinleri her gün önerilen miktarlarda tüketmeleri gerektiği vurgulanacak mektupta, şu öneriler yer alacak:
Kahvaltı yapmadan güne başlamayınız. Kahvaltı güne sağlıklı başlamanız, öğrenme ve öğrendiklerinizi hatırlamanız için çok önemlidir.
Öğün atlamayınız.
Vücut ağırlığınızı dengede tutunuz. Hareketli bir yaşantı sürdürmeye özen gösteriniz.
Şeker ve yağ içeriği yüksek besinler yerine besleyici değeri yüksek besinleri tercih edin.
Beslenme çantanızda; süt veya ayran, peynir, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu, ekmek, taze sebze (örnek maydanoz, domates vb.), haşlanmış yumurta veya köfte veya balık veya tavuk eti, evde yapılmış kek, kurabiye veya poğaça bulundurunuz.
Okul çevresinde kontrolsüz koşullarda üretilen ve açıkta satılan besinleri satın almaktan kaçınınız.
Günde iki kez dişlerinizi fırçalayınız.
Yemeklerden önce ve sonra ellerinizi yıkamayı unutmayınız.