BIST 9.686
DOLAR 33,99
EURO 37,86
ALTIN 2.826,09
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Veliler bu haberi mutlaka okuyun!

Çocukların internet kullanımına ilişkin Avrupa'da yapılan bir araştırmada çarpıcı sonuçlar çıktı.

Abone ol

AB üyesi ülkelerde 9-16 yaş arası çocukların Facebook kullanım oranı yüzde 57'iken bu rakam Türkiye'de yüzde 86 oldu. Araştırmaya göre 3 çocuktan birinin Facebook'ta profili var.

Avrupa Komisyonu çocukların internet kullanımını yol açtığı sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin 2011 yılı raporunu açıkladı. Londra Ekonomi Okulu öncülüğünde 23 Avrupa ülkesinin yanı sıra Türkiye'deki çocuklar da mercek altına alındı. Araştırmadaki en önemli uyarı ise ebeveynlere yapıldı. Araştırmada çocukların 5'te birinin telefon numarası ve ev adresi gibi bilgileri internet üzerinden paylaştığı ortaya çıktı.

Raporda 23 ülkeden 25 bin internet kullanıcısı çocuk incelendi. Buna göre sosyal paylaşım sitesi üyesi olan 9-12 yaş arası çocukların oranı yüzde 38, 13-16 yas arası üyelerin oranı ise yüzde 77. Ancak Türkiye'de 13-16 yaşarası sosyal paylaşım sitesi üyesi çocukların oranı yüzde 61'e kadar çıkıyor.

Türkiye'de çocuklarının bir internet bağımlılığı ise Facebook'taki profil oranlarına ilişkin. Türkiye 9-16 yaş arası çocukların yüzde 86'sının Facebook'ta profili bulunmasıyla birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı. Bu oran Avrupa ortalaması ele alındığında yüzde 57 olarak açıklandı. Türkiye'de çocuklarına interneti yasaklayan ebeveyn oranı ise 32 ile sınırlı.

Raporu yorumlayan AB Komisyonu yetkilisi Neelie Kroes ise sosyal paylaşım sitelerine üye olan çocuk sayısının gün geçtikçe arttığını söyledi. Bu durumun çocuk tacizlerinin işine yaradığını söyleyen Kroes "Facebook gibi siteler çocukları depresyona sürüklüyor. İnternetin doğru kullanımı için çalışmalar yapılmalı" dedi.