Meyda önünde vekil kavgalarına tedbir niteliğinde bir uygulama geliyor. Taslak yasalaşırsa komisyonlar istenildiği zaman medyaya kapatılacak.
Abone olTBMM Başkanlığı, ihtisas komisyonlarının çalışma usul ve esaslarıyla ilgili yönerge taslağı hazırladı.
Taslak konusunda Meclisteki siyasi parti gruplarının görüşü istendi. Tasarı veya teklifin; Anayasaya, ilgili mevzuata ve kanun yapım tekniğine uygunluğu, Araştırma ve İnceleme Bürosu uzmanlarınca hazırlanan inceleme formu da dikkate alınarak incelenecek. Tasarı veya teklifle değiştirilen kanunların veya sadece ilgili maddelerinin veya atıf yapılan diğer kanunların listesi ve metinleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararları da hazırlanacak.
BAKANIN İSTEMİ ÖNEMLİ
Komisyonlar, üyelerin üçte birinin ya da ilgili bakanın istemi üzerine kapalı oturum yapabilecek. Kapalı oturumlara sadece komisyon üyeleri, bakanlar ve yeminli görevliler katılabilecek.
Parlamento muhabirleri, izinli olarak komisyon toplantılarını kendilerine ayrılan yerlerde izleyebilecek. Komisyon toplantılarında film ve fotoğraf çekimleri, komisyon başkanının iznine bağlı olacak. Toplantının başında görüntü alınması için kameralar içeri alınabilecek, görüntü alındıktan sonra dışarı çıkarılacak. Ancak yazılı basın toplantıyı izleyebilecek. Komisyon; basın mensuplarının toplantıyı baştan sona izlemesine ya da içeri alınmamasına karar verebilecek.''TBMM Komisyonlarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge Taslağı''; TBMM üyelerine ve komisyonlarda görevli personele, ihtisas komisyonlarının oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları konusunda, İçtüzük hükümleri ve teamülleri çerçevesinde yardımcı olma, uygulamada ortaya çıkan tereddütleri giderme ve komisyonlarda uygulama birliğini sağlamayı amaçlıyor.
Taslakta, Plan ve Bütçe, KİT, İnsan Haklarını İnceleme, AB Uyum Komisyonu ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunda, siyasi parti gruplarının yanı sıra bağımsız milletvekillerinin de temsil edilmesine fırsat tanınıyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda iktidar grubu ve gruplarına en az 25 üye verilmek şartıyla siyasi parti grupları ve bağımsızların oranlarına göre temsili göz önünde tutulacak.
BAĞIMSIZLARIN DURUMU
Bağımsız milletvekilinin grubu bulunmayan siyasi partiye geçmesi veya grubu bulunmayan bir siyasi partiye mensup milletvekilinin partisinden istifa ederek bağımsız kalması, komisyon üyeliklerini sona erdirmeyecek.
İzinsiz veya özürsüz olarak üst üste üç toplantıya veya bir yıl içindeki toplantıların üçte birine katılmayan komisyon üyesi, mensubu olduğu siyasi parti grubunca komisyondan geri çekilebilecek.
HAVALEYE İTİRAZ EDİLEBİLECEK
TBMM Başkanlığı tarafından, tasarı ve tekliflerin komisyona havalesine itiraz edilebilecek. Havaleye itiraz etmek isteyen milletvekili, havaleye ilişkin bilgilerin Gelen Kağıtlar Listesinde yayımlanmasından sonraki ilk birleşiminin başında söz alarak itirazını dile getirebilecek.
Bir komisyon kendisine havale edilen işle ilgili olarak, bir başka komisyondan görüş almak veya başka bir komisyonda bulunan işle ilgili görüş vermek konusunda TBMM Başkanlığından talepte bulunabilecek. Eğer iki komisyon arasında uyuşmazlık çıkarsa, mesele TBMM Başkanı tarafından Genel Kurula sunulacak ve görüşme yoluyla halledilecek.
TBMM Başkanlığınca farklı bir süre belirlenmedikçe, esas komisyonlarca tali komisyonların on günlük görüşme süresi beklenecek.
Komisyonlar, kendi başkanlarınca toplantıya çağrılacak. Komisyon üyelerinin üçte biri tarafından teklif edilecek gündem üzerine de komisyonlar, başkanlarınca toplantıya çağrılabilecek. Komisyon, gündemine hakim olup, gündem çağrısında yer almayan ancak, üyelerince gündeme alınması teklif edilen işlerin görüşülüp görüşülmeyeceğine karar verecek. Zorunluluk olmadıkça komisyon toplantısı için çağrı, en az iki gün önceden yapılacak.
Komisyona havale edilen tasarı veya tekliflerin görüşülmesine, havale tarihinden itibaren en az 48 saat sonra başlanabilecek. İşin 48 saatten önce görüşülebilmesi için Danışma Kurulunun tavsiyesinin alınması zorunlu olacak.