BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,75
ALTIN 2.968,80
HABER /  GÜNCEL

Vekillerin hoşuna gitmeyen teklif

Kiler, teklifin liderlik sultasını önlemek için verildiğini söylerken, vekiller ise "Tecrübe siyasette şart" diye diretiyor...

Abone ol

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun 11’inci maddesinin değiştirilerek, bir politikacının en fazla iki dönem milletvekili seçilmesini öngören kanun teklifi hazırladı. Teklif gerek iktidar, gerekse muhalefet partilerine mensup milletvekilleri tarafından ‘sevimli’ bulunmadı.

Kiler teklifine gerekçe olarak “siyasette, bazı siyasilerin ve liderlerin ‘sulta’ kurduğunu” gerekçe gösterirken, karşı çıkan milletvekilleri ise tecrübenin önemli olduğunu savundular.

Kiler verdiği teklifle ilgili olarak, “Tek insan hegemonyası çoğulculuğu engellemekte, katılımı sekteye uğratmaktadır. Hep aynı kişileri seçmek zorunda kalan seçmen gençliğinde seçtiği kişiyi yaşlılığında da seçmek zorunda kalmaktadır” dedi.

İki dönemden fazla seçilen milletvekillerinin ilk günkü heyecanını kaybettiğine de dikkat çeken Kiler, “Heyecanını kaybeden milletvekileri bölgesine hizmet etmeyi unutabilmektedir” diye konuştu.

Yıllarca kişisel çıkar ve egoları uğruna hiçbir çalışma yapmadan milletvekili sıralarını ‘işgal eden’ bazı eski siyasilerin olduğunu ileri süren Kiler, “Onların da bugün nerede oldukları, kamu vicdanının malumudur” dedi.

AKP ve CHP karşı

Kiler’in, bir kişinin iki dönem milletvekili seçilmesini öngören kanun teklifine milletvekillerinden destek gelmedi. Siyasette tecrübenin önemli olduğunu kaydeden iktidar ve muhalefet milletvekilleri, teklife karşı çıktılar. Mililetvekillerinin teklifle ilgili görüşleri şöyle:

İsmail Alptekin (AKP Meclis Başkanvekili): Devlet kadrosu değil ki gençlerin önü açılsın. Siyaset tecrübe işidir. Bir başka yönü de Anayasal olarak hiç kimsenin siyaset yapmasına kanunen engel olunamaz. Bazı ülkelerde çekilmesini bilmeyen siyasiler de var, o yönden değerlendirilebilir. Böyle önemli bir konuyu iyi değerlendirmek lâzım. Çok iyi tartışmak gerekir.

Eyüp Fatsa (AKP Grup Başkanvekili): Tüzüğümüzde ‘bir kişi üç dönem milletvekili seçilmeli’ diyor. Bizim için geçerli olan parti tüzüğümüzdür, bağlayıcı olan da odur. Vahit Kiler’in teklifini saygıyla karşılarım ancak bağlayıcı olan tüzüğümüzdür. Siyaset tecrübe işidir. Meclis’e ilk defa gelen milletvekillerinin işleyişi öğrenmeleri için en az 6 ay ya da bir yıl geçmesi gerekiyor. Meclis, herhangi bir müdürlük veya bölge müdürlüğü değil ki zaman içerisinde alışır diyelim. Bütün bunları dikkate almak gerekir. Genç insanların da önünün açılması gerekir, bunun da taraftarıyım. Üç dönem çok uzun değil, her sene Meclis kendini yenilmeye kalkarsa bilgi gerektiren işler zorlaşır.

Yılmaz Ateş (CHP Meclis Grup Başkanvekili): Türkiye’nin sorunu bu değil. Kimin kaç dönem milletvekili olduğu değil, sorunların çözüm bulması önemlidir. Kimin ne kadar süre milletvekilliği yapacağı da halkın takdiridir. Buna ambargo koyamazsınız. Milletvekili sorunları çözüyorsa, seçilmesinde fayda vardır.

Cevdet Selvi (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Ülkenin bu kadar sorunu içerisinde böyle bir şeyi ortaya atmak, fantaziden ibarettir. Öyle bir milletvekeli vardır ki tecbüresinden yararlanmak gerekir, birçok kere seçilebilir. Birkaç dönem milletvekili olmasında fayda vardır. Dönem sınırlanmasını doğru bulmuyorum.

Sinan Yerlikaya (CHP Genel Sekreter Yardımcısı): Dünya standartlarında milletvekilinin görev süresini sınırlandırma diye bir şey yok. İngiltere’de 25 yıl milletvekili olan kişiler bulunuyor. Milletvekili faydalı olduğu sürece seçilebilir. Ama bazı vekiller var ki, iş takip ediyor, bunların seçilmesi engellenmelidir.

DYP’den destek

Kiler’in teklifine DYP’den destek geldi. DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük, bir kişinin iki veya üç dönem milletvekili olması gerektiğini söyledi. DYP’nin dinamik bir parti olduğunu, statükocu olmadığını belirten Bedük, “Dinamizmi sağlayacak her türlü teklife sıcak bakarız. İster milletvekili ister parti teşkilatlarında görev alsın, görev sürelerinin iki dönem ya da üç dönem sınırlama getirilmesinde yarar olduğu kanısındayım” diye konuştu.

Görev süresinin iki ya da üç dönem olmasının siyasete renk ve hareket getireceğini belirten Bedük, “Böylece bir dinanizm yaşanacaktır. Daha önce görev alanlarda bilgi ve birikimin uygulamasını sağlamak ve yeni siyasileri yönlendirmek için çalışabilir. Gencin ve tecrübenin birarada yaşadığı bir siyaset anlayışının ülkeye yararlı olacağı kanaatini yaşıyorum” dedi.

Kaynak : Halk'a ve olaylara Tercüman