BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Vekillerden sağduyu çağrısı!

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Ülkemizde 8,5 milyon engelli var, peki hepimizin engelli adayı olduğu ülkemizde engelliler için yeterince yaşam alanı var mı?

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Bu soruyu Milletvekillerine sorduk. AK Partinin engelli Milletvekillerinden Gürsoy Erol ve Abdurrahim Akdağ engelli birer milletvekili olarak yaptıkları çalışmaları, toplumun engellilere yaklaşımını ve engelli ailelerinin yaşadığı sıkıntıları, CHP'den Haluk Koç ve Sinan Oğan ise Türkiye'deki engelli vatandaşların sorunlarını  İnternethaber'e değerlendirdi.



Gürsoy Erol (AK Parti İstanbul Milletvekili) : Gürsoy Erol son zamanlarda engellilerden adına yapılan çalışmalardan ve gelinen noktadan son derece memnun ama daha yapılacak çok şey var diyor ve ekliyor:

1 TEMMUZ 2005 ENGELLİLER İÇİN MİLATTIR

"Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, 1 Temmuz 2005 tarihi Engelliler yasasının çıkmasıyla engelliler adına bir milattır. Bu yasadan sonra engelliler, istihdamdan eğitime, sağlıktan rehabilitasyon hizmetine kadar birçok alanda kazanıma sahip oldu. Bu konuda yaşadığımız en büyük eksiklik erişilebilirlik. Bu konuyla ilgili de yine bu süre içinde süre uzatımına gidildi belki ilk etapta bu ters algılanabilir ama burada yaptırımlar yoktu biz bu uzatmayla birlikte yaptırımları getirdik. Bu süre zarfında cezai müeyyideler çalışmaya başlayacak. Bu bizim en önemli sorunlarımızdan biriydi bu açığı da en kısa sürede kapatacağız. Asıl hedefimiz 2023 yılı. 2023 yılında engelsiz bir Türkiye amaçlıyoruz. Bu kapsamda da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir teşkilat yasası hazırlanıyor, bu konuda Bakanlıkla sürekli istişare halindeyiz. Uygulamadan kaynaklanan sıkıntıları nasıl aşarız bunlarla ilgili nasıl bir yol izleyebiliriz bunu tartışıyoruz."

ENGELLİ AİLELERİ DE BİLİNÇLİ DEĞİL

"Örneğin, evde bakım hizmeti getirildi, özellikle engelli çocuğuna bakan annelerin, "ben ölürsem çocuğuma kim bakacak" sorusuna yanıt olması açısından. 400 bin engelliye evde bakım hizmeti veriliyor. Tabi evde bakımda da bazı talepler var, bizim yasamızda şartlardan biri evde bakılacak kişinin ağır özürlü olmasıydı. Ağır özürlü olmayanlarında belli oranlarda bakılabilmesi için maliyeyle görüşmeler devam ediyor. Önümüzdeki dönem engelliler adına çok daha güzel günler yaşayacağız."

BİZE ACIMAYIN ENGELLERİ KALDIRIN

"Engelliler olarak iki tane problemimiz var, bir tanesi, engelli aileleri yeterince bilinçli değiller,  bu konuda, eskiye göre daha iyi noktadayız ama henüz istediğimiz düzeyde değiliz. Eskiden aileler engelli çocuklarını gizlerlerdi şimdi sokaklarda birçok engelli görebiliyoruz. İkinci problem ise sağlıklı bireylerin engellilere karşı bakışı değişmedi. Engellilerin park yerine araçlar park ediliyor, hastanelerde öncelik verilmesi gerekirken bu yapılmıyor, engelli asansörleri sağlıklı bireyler tarafından kullanılıyor. Bu konudaki çalışmalarımız arasında hem engelliyi hem de sağlıklı bireyi bilinçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çok kolay değil, yılların birikimi, belli bir zaman lazım bunları siyasiler ve basın olarak aşmamız lazım. Hiçbir engelli kendisine acınmasını istemiyor, tek istedikleri engellerin kaldırılması."

Abdurrahim Akdağ (AK Parti Mardin Milletvekili): Abdurrahim Bey de Gürsoy Bey gibi, yapılan çok şey var ama yapılması gereken daha çok şey var diyor ve ekliyor:

"Şu an Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir rehabilitasyon merkezindeyim, sabah Aile Sosyal Politikalar il müdürlüğünü ziyaret ettim sonra Mardin Engelliler Derneği'ni ziyaret ettim. Engellilerin yaşadığı sorunlar ve Engelliler Yasası ile gelen çözümleri değerlendiriyoruz. Büyük bir memnuniyet var. Fakat aileler bu konuda yeterince bilinçli değil, devletin bu konuda öncü bir rolünün olması gerekiyordu, şu anda bunun için bir alt yapı oluşturuldu. Herkes engelli değil ama herkes engelli adayı. engelli insanların tüketici olmaktan çıkarılıp üreten insanlar olması sağlanmalı, bu genelde eğitim, özelde de rehabilitasyon gerektiren bir durum. Evde bakım hizmeti büyük bir rahatlama sağlıyor. Evde bakım ücretini evde onlara bakıyor olanların alması da ayrı bir sosyal imkan. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde engelliler alt komisyonu oluşturulacak. Bu hafta önergemi komisyon başkanıma vereceğim. İnsan hakları ihlali noktasında engellilerimize yardım etmeyi ve onlarla iletişim halinde olmayı umuyoruz."

HÜKUMET ÇOK ŞEY YAPTI

"Hükumetimiz engelliler için çok şey yaptı, ama insan sosyal bir varlık, ihtiyaçları hergün değişiyor. 7200 engelli ataması yapıldı ama engellilerin istihdamı noktasında daha yapılacak çok şey var. Bu konuda da çalışmalar devam ediyor. Kamuda ve özelde engelli çaıştırma zorunluluğu olmasına rağmen buna uymayan işletmelere verilen cezalar caydırıcı olmadığından yeterince önemsenmiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda bir çalışma yürütüyor. Engellilerin en büyük şikayeti acıma duygusuyla onlara bakılması. Kendilerine acınmasını istemiyorlar. İnsanın en büyük avantajı düşünebiliyor olmasıdır, beyin fonksiyonuyla üretebilecek durumda olmasıdır. Ayaklarını kullanamayan eliyle, elini kullanamayan beyniyle her şeyi başarabilir. Bu konuda toplumun biraz daha duyarlı hale getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca bugün için görüşünü almak için aradığımız CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç da Dünya Engelliler Günü'nde engelliler için yapılması gereken çalışmalardan bahsetti:

"Engellilerle ilgili, 22.Hükumet döneminde, geniş bir yasa çıkartıldı fakat bu yasanın 18 maddesi hükumet engeline takıldı. Engellilerin sosyal ve ekonomik bakımdan desteklenmesini öngören maddelerin tümü yasa çıkarılırken kabul görmedi. Bundan sonrasında Anamuhalefet olarak engellilerle ilgili yasal düzenlemelere katkı vereceğimizi ifade ediyoruz."

"Herkes birgün ebgelli olabilir. sosyal devletin temel görevlerinden bir tanesi tüm yurttaşlarına olduğu gibi engelli yurttaşlarına da sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamda önündeki engelleri kaldırmalıdır. CHP'nin temel hedefi de bu. Engelli olmayan ama zihnen engelli olanlara daha çok dikkat etmek lazım.
 
Sinan Oğan (MHP Milletvekili) : Sinan Oğan ise ülkemizde zihniyetin engelli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Engel aslında ne kadar fiziki olsa da aslında Türkiye'de engel hepimizin zihninde var. Türk insanı olarak önce zihnimizdeki engelleri kaldırmamız lazım. Unutmamak lazım ki bugünün sağlıklı bireyleri dahi engelli bir vatandaş olabilir. Ülkeyi dizayn ederken özellikle belediyeleimizin sadece fiziken sağlıklı insanlara göre değil engelli insanlarımızı da dikkate alarak şehirleri dizayn etmesi lazım. Dünyada bir sıralama yapsanız en zorlandığı ülkelerden birisidir Türkiye. Her Belediye Başkanı kendi icraatını sergiliyor kendi reklamını yapıyor. Bir belediye Başkanı da bunu sadece engelliler gününde değil de sıradan bir günde çıkıp engelliler için şu hizmeti yaptık dese. 550 Milletvekilimiz var, insanların siyasetçi kadrosunda engelli vatandaşlarımızı görebilsek. Onları sadece 3 Aralık'ta düşünmemiz lazım. Türkiye'de her 8 kişiden biri engelli. Bir insanın kolu olmayabilir, bacağı olmayabilir, gözü görmeyebilir, kulağı duymayabilir, zihinsel engelli olabilir. Engelsiz bireylere göre şehirler dizayn edilemez. Türkiye'nin bu konuda alacağı çok mesafe var. Hükümetin ve Belediyelerin çabaları çok yetersiz, bunu bütün belediyeler için söylüyorum. Parti ayrımı yapmıyorum. Şehirlerimizi engelli vatandaşlarımızın da rahatlıkla kullanabileceği hale getirmemiz gerekir. Engelli vatandaşlarımızı muhtaç olmaktan kurtarmak durumundayız. Hem sosyal devlet olduğumuzu iddia ediyoruz ama elektrikli sandalyeye muhtaç binlerce engellimiz var. Hem dünyanın en büyük ekonomilerinden biriyiz diyoruz hem bu konudaki icraatlarda çok gerideyiz. Bu açığı kapatmamız lazım bunun için de bir bütün olarak hareket etmek zoıundayız ama bunu siyasi malzeme yapmadan."