Sosyal güvenlik reformu tasarısı görüşülürken, milletvekilleri maaşları gündeme getirdi.
Abone olSosyal güvenlik reformu tasarısı görüşülürken, milletvekilleri bu kez, komisyon aşamasında olduğu gibi maaş artışı ya da temsil tazminatı gibi talepte bulunup, önerge getirmedi. Ancak AKPli Mevlüt Akgün ve Ersönmez Yarbay sorunu ima yoluyla gündeme getirdi. Akgün, "Milletvekilleri sahipsiz mi" diye sordu.
Sosyal güvenlik reformu tasarısının, 60 ile 78nci maddelerini kapsayan 4ncü bölümü de Genel Kurulda kabul edildi. Görüşmeler beşinci bölüme geçilmesiyle sona erdi. İki bölümden oluşan Tasarının kalan 44 maddesinin de yarın kabul edilerek yasalaşması bekleniyor.
YARBAY: "MİLLETVEKİLLERİ NEREDE?"
AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, yaşlılık aylığı bağlanmasıyla ilgili madde görüşülürken birtakım eleştirilerde bulundu. Yarbay, "Milletvekilleri 15 günde 386 sayfalık kanunu okuyabilmiş midir? Bu kadar süre kanunun müzakeresi için yetirli midir? Yargı bu kanunun neresinde?
Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı var ama milletvekilleri nerede? TBMM sadece başkanından mı oluşuyor?" diyerek üstü kapalı eleştirileri sıraladı.
AKGÜN: "MİLLETVEKİLİ SAHİPSİZ MİDİR?"
Daha sonra benzeri düzenlemeler görüşülürken bu kez AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de milletvekili maaşlarının azlığına değindi.
Akgün, "Milletvekillerinin emeklilik hakları konusunda bir yasal boşluk var, böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var. Ancak tasarıda kurum olarak Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığı var, ama milletvekilleri yok. Milletvekili sahipsiz midir, yoksa tasarıdan 43ncü maddeyi geri çekip milletvekilinin hukuki durumunu anayasaya uygun düzenlemeye ihtiyaç var mıdır? 20.Döneme kadar emekli olamayan milletvekiline ödenen temsil tazminatı vardı bunu sadece 21.Dönem alamadı perişan milletvekilleri var" diyerek açıkça sitemde bulundu.
DİNÇER: "MERAK ETME MİLLET SAHİP ÇIKAR"
Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ali Dinçer, gülümseyerek, "Merak etmeyin milletvekilleri sahipsiz değil, bizi seçip gönderen milletimiz sahip çıkar" dedi.
BAŞESGİOĞLU: "BU ÖYLE KAÇAK GÖÇEK YAPILMAZ"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ise Akgünü eleştirirken, konunun kaçak göçek görüşelemeyeciğini söyledi. Başesgioğlu, "Akgün serzenişte bulundu. Böyle bir şeyi bilmiyorum hangi gerekçeyle söyledi. Biz milletin oylarıyla parlamentoya gelmiş insanlarız. Milletimizi her halükarda en iyi temsil etmenin onurunu taşıyoruz. Maalesef yanlış yargı vardır kamuoyunda. Milletvekiline hiçbir şey yapmasanız, mevcut durumu korusanız bile bu kıyak durumu gündeme girmiştir. Anayasa değişmiştir, ama bunun düzenleme yeri milletvekilinin özlük haklarını değiştirme yeri burası değil. Bütün açıklığıyla milletimizle paylaşarak öyle kaçak göçük değil, milletin gözü önünde yapılabilir. Öyle çekinecek bir durum yok" diye konuştu.
Başesgioğlu, Ersönmez Yarbaya da, tasarı kapsamlı olsa da kamuoyu gündeme geliş tarihi ve altkomisyonda tartışılmış olması sayesinde yeterince görüşüldüğünü belirtti. Bakan Başesgioğlu, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanına kimi durumlarda isterse yaşlılık aylığı bağlanması konusunda ise "Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı sosyal güvenlikte istisna tutulmuş makamlardır. Bu konuda da Parlamentonun takdirindedir" demekle yetindi.