BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.955,44
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Vekil maaşları da artacak mı?

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerinin bazı haklarına yönelik yapılan çalışmaya ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

TBMM Başkanı Çiçek, milletvekillerinin bazı haklarına yönelik çalışmaya ilişkin, "Bu getirilen yasa, milletvekili özlük yasası değil, maaş artışıyla ilgili bir yanı yok. Sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanunun çatısı altında toplanmasından ibaret" dedi.

Çiçek, Erzurum Dernekleri Federasyonunca Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Erzurum 2. Ankara Tanıtım Günleri'ne gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "milletvekillerinin özlük haklarına yönelik yapılması planlanan çalışmaya" ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Çiçek, Türkiye'de milletvekilleriyle ilgili düzenlemelerin, her türlü gündemin önüne geçtiğini belirtti.

Düzenlemenin bir tasarı değil dört siyasi parti grup başkanvekilinin imzasıyla hazırlanan bir teklif olduğunu dile getiren Çiçek, bununla ilgili kamuoyuna doğru bilgi verilmesi gerektiğini söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Tümünün içinden işimize gelen bir cümleyi çıkararak konuyu gündeme getirirsek vatandaşın infialine sebep oluyor. Bu ülkede kişi, kamuda çalışan devlet memuruysa 657 sayılı Kanun'a tabi, özel bir kanunu var. Kişi, hakim ve savcıysa 2802 sayılı Hakimler Savcılar Kanunu'na tabidir. Kişi, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubuysa onun ayrı bir personel yasası var. Bir güvenlik görevlisiyse ona uygun özel yasası var. Bu manada yasası olmayan ki anayasa hükmü de açıktır bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiği, her defasında kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi sebebiyle tepkiden çekinildiği için bu yasa bugüne kadar çıkarılamadı.

Bu getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil, maaş artışıyla ilgili bir yanı yok. Sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanunun çatısı altında toplanmasından ibarettir. Meseleye böyle bakarsanız değerlendirme farklı olur, bir kıyak geçiliyor tarzında yapmak isterseniz, her kanun metninde bir şey bulabilirsiniz. Bu getirilen teklifle kamuda görevli bir müsteşarın, bir genel müdürün, bir valinin veya bir başka makam sahibinin, sahip olduğu hakların ötesinde bir şey bu teklifle benim bildiğim gelir durumu yok. Zaten bunlar ya fiilen ya da başkaca kanunların içerisine sıkıştırılmış vaziyetteyken milletvekilliğinin ne olduğunun, hangi statüde olduğunun bir defaya mahsus belirlenmesinden ibarettir."

Eski ve yeni milletvekillerinin törenlerde yaşadığı protokol sorunlarından örnek veren Çiçek, şunları söyledi:

"Onun için bütün bu karmaşayı, kargaşayı ortadan kaldıracak bir statü yasasına gerçekten ihtiyaç var. Meseleye böyle bakarsanız o zaman değerlendirme çok farklı olacaktır. Halbuki kamuoyuna takdim edilen şekliyle özlük hakları artıyor, maaşları artıyor tarzında bir şey var. Sağlık harcamalarıyla ilgili bir değerlendirmemiz var. Yüksek yargıdaki kişiler hangi usule tabi ise valiler, müsteşarlar hangi usule tabi ise harcamaları nereye kadar yapılıyorsa, bir daire başkanı hangi statüde tedavi ediliyorsa milletvekili de o statüde zaten tedavi ediliyor. Bunun bu kanun çatısı altında birleştirilmesinden ibarettir. Vatandaşı bilgilendirmek lazım, aksi takdirde manşetlik konular çıkıyor."

Daha 30 Haziran'a gelmedik

Yeni anayasayla ilgili haziran ayı sonuna gelindiğinde, liderler turuna çıkıp çıkmayacağı sorulan Çiçek, "Bugün ayın kaçı, daha 30 Haziran'a gelmedik. İyi bir çalışmayla ben iyi bir sonuca varacağımız kanaatindeyim. Daha yoğun çalışarak ki dünden itibarin çok yoğun bir çalışma başladı. Ümit ederiz Haziran sonuna geldiğinde uzlaşılabilecek maddelerle ilgili netice ortaya çıkar" dedi.

Çiçek, "Komisyonu aşan ve sayın genel başkanların karar vermesi gereken hususlar söz konusu olduğunda da elbette ben de kendilerini ziyaret edip, bize görev verdiniz, imkan verdiniz, destek verdiniz, şu kadar sürede çalıştık, işi buraya getirdik, bundan sonrasında da ne karar verilecekse 30 Haziran tarihi itibarıyla bakmamız gerekecek" diye konuştu.

Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeni anayasa yapım sürecine yönelik Portekiz'de yaptığı açıklamasını soran gazeteciye, "Bugün de açıklaması var. Siz dünde kaldınız o zaman bugünkü konuşmasında memnun olduğunu söylüyor" karşılığını verdi.