Yunanistan tüm Avrupa'nın hatta dünyanın izlediği seçimlerde tercihini ortaya koydu.
Abone olSandıktan Atinanın Euro'da kalmasını savunan Yeni Demokrasi Partisi birinci çıktı.
Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'ı Avro Bölgesi'nde tutması beklenen seçim sonuçlarını memnuniyetle karşıladı.
Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, Yeni Demokrasi Partisi (ND) yüzde 30 oy oranıyla ilk sırada yer aldı.
Saat 21.14 itibarıyla sayılan yüzde 31,09 oyun yüzde 30,61'ini elde eden ND ilk sırada bulunuyor ve 7 parti parlamentoya girebiliyor.
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) yüzde 25,38'lik oy oranıyla ikinci sırada yer alırken, PASOK yüzde 13,07, Bağımsız Yunanlar yüzde 7,41, Altın Şafak (Hrisi Avgi) 6,91, Demokatik sol (DİMAR) 5,98, Komünist Partisi (KKE) yüzde 4,42 oy oranlarıyla parlamentoya giriyor.
Yüzde 3'lük ülke barajını aşamayarak parlamento dışında kaldığı görülen Ortodoks Halk Partisi (LAOS) ve Yeşiller'in oy oranları ise yüzde 1,5 civarında bulunuyor.
SAMARAS: YENİ MACERALAR OLMAYACAK
Yunanistan'da yapılan erken milletvekili seçimlerini henüz resmi olmayan sonuçlara göre, birinci olarak tamamlayan Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) lideri Andonis Samaras, ulusal kurtuluş hükümeti kurulması için siyasi parti liderlerine çağrıda bulundu.
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından Atina'daki parti merkezinde, seçim sonuçlarını değerlendiren Samaras, Yunan halkının, seçimde tercihini ülkenin AB'de ve avroda kalması yönünde kullandığını söyledi.
17 Haziran'ın, ekonomik krizde bulunan Yunanistan için olduğu kadar Avrupa için de önemli bir gün olduğunu ifade eden Samaras, ''Artık yeni maceralar olmayacak. Yunanistan'ın Avrupa'daki yeri itilafa, şüpheye düşmeyecek. Korku hakim olmayacak. Özellikle Yunan halkının özverileri yer tutacak'' dedi.
Samaras, ülkenin kaybedecek zamanı olmadığını, bir an önce kalkınmaya yönelik adımların atılması gerektiğini belirterek, AB ile anlaşmaya varılan mali yardım programının ve bu konudaki müzakerelerin sürdürülmesi için yarından itibaren hükümetin kurulup ülkenin yönetilmesinin elzem olduğunu kaydetti.
Samaras, ''Bu hedefleri paylaşan tüm siyasi güçleri bir ulusal kurtuluş hükümetine katılmaya çağrıyoruz'' dedi.
ND'nin, imzasına ve Yunanistan'ın, AB'ye karşı olan yükümlülüklerine saygılı olacağını ifade eden Samaras, ''Yunanistan'ın bir sürekliliği, samimiyeti ve haysiyeti vardır'' diye konuştu.
ÇİPRAS'A GÖRE HALK MEMORANDUMUN FESHİNİ İSTİYOR
Radikal Sol Koalisyon SYRİZA lideri Aleksis Çipras ise seçim sonuçlarının, Yunan halkının memorandumun (yardım anlaşması) feshedilmesi yönündeki açık iradesini ortaya koyduğunu söyledi.
Ülkede ND merkezli oluşacak bir hükümetin bu konuyu ciddi bir şekilde göz önüne alması gerektiğini ifade eden Çipras, şöyle konuştu:
''Kemer sıkma politikası ve ulusal zenginliğin değerlendirilmesi sürdürülemez, çünkü halk desteği yok. Halkımız bu politikayı 1,5 ay içinde iki kez mahkum etti ve tüm partilerin memorandumun sürdürülemez olduğunu kabullenmelerini sağladı. Oluşacak yeni hükümet, daha önceki hükümetlerin yaptığı gibi, halkın iradesine karşı bir politika izleyemez.''
SYRİZA'nın, memorandumun feshedilmesi yönündeki önerisinin sadece Yunanlılar için değil, Avrupa'nın diğer halkları için de yegane çözüm yolu olduğunu savunan Çipras, ''Anamuhalefet olarak gelişmeleri yakından izleyeceğiz. Yunanistan için yeni bir gün doğdu bile'' diye konuştu.
KAYBEDECEK ZAMAN YOK
PASOK lideri Evangelos Venizelos da ülkenin geleceğiyle ilgili önemli kararların alınarak uygulanabilmesi için, kurulacak bir işbirliği hükümetinde, hükümeti kurma görevini üstlenmeyi hak eden 4 partinin de yer alması gerektiğini söyledi.
Bu konuda zaman kaybedilmemesi için, ''bir an önce Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas başkanlığında bir toplantı gerçekleştirilmesi'' önerisinde bulunan Vevnizelos, ''Yunanistan'ın avroda kalmasını ve krizden çıkmayı gerçekten istiyorsak, hemen yarın hükümet kurulması lazım. Siyasi oyunlarla kaybedecek zaman yok'' ifadelerini kullandı.
Venizelos, PASOK'un oy oranında kaydedilen düşüşe, seçim öncesi dönemde ND ile SYRİZA arasında yaratılan kutuplaşmanın neden olduğunu öne sürdü.
IRKÇI PARTİ ALTIN ŞAFAK: BİZ KAZANDIK
Altın Şafak (Hrisi Avgi) lideri Nikos Mihalolyakos ise partisinin 6 Mayıs seçimlerine göre daha da güçlendiğini belirterek, gerçek anamuhalefetin Altın Şafak olduğunu söyledi.
Altın Şafak'ın, memorandumun feshedilmesi için parlamento içinde ve dışında mücadeleyi sürdüreceğini belirten Mihalolyakos, parlamentoya girmeyi başaramayan partilere yönelik de üzüntüsünü dile getirdi.
Medyanın, Altın Şafak'ın parlamentoya girmemesi için yanlış bilgilendirmelerde bulunduğunu iddia eden Mihalolyakos, ''Baylar ve bayanlar kaybettiniz. Biz kazandık. Yunan halkının yanlış bilgilendirilmesine karşı olan mücadele devam ediyor'' diye konuştu.
MEMNUN OLAN AB: HIZLA HÜKÜMET KURULSUN
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, yaptıkları ortak açıklamada, ''Yunan halkı sözünü söyledi. Onların demokratik tercihlerine tam saygı gösteriyoruz. Seçim sonuçlarının hızla hükümet kurulmasına izin vereceğinden umutluyuz'' dedi.
Yunan halkının ''cesaret ve esnekliğini'' selamlayan ikili, Yunanistan'ın AB ve Avro Bölgesi üyeliğine desteklerini bildirdi.
Avro Grubu'nun açıklamasında ise Yunanistan'da AB-IMF paketine bağlı kalacak yeni hükümetin hızla kurulması çağrısı yapıldı.
Açıklamada, yeni hükümet kurulur kurulmaz AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF uzmanlarının Atina'ya dönerek çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.
Bu arada, Avrupa Parlamentosu'nun en büyük siyasi grubu Hristiyan Demokratlar adına yapılan açıklamada, ''Yunan halkının basiretli şekilde geleceklerinin Avro Bölgesi'nde olduğuna karar verdiği'' ifade edildi.