BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,76
ALTIN 2.973,01
HABER /  GÜNCEL

Ve Süleyman Demirel konuşacak

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, aralarında Süleyman Demirel'in de bulunduğu çok sayıda ismi dinleyecek.

Abone ol

Darbe Komisyonu, 1960 darbesini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan tek siyasetçi olan Demirel’i dinleyecek.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu toplantısı öncesinde bazı komisyon üyeleri, alt komisyon çalışmaları ve dinlemek istedikleri kişilere ilişkin açıklama yaptı.

EVREN, ŞAHİNKAYA DEMİREL, BAYKAL, RAHŞAN ECEVİT

12 Eylül darbesine ilişkin Alt Komisyon Başkanı Naci Bostancı da, darbenin nedenlerini, bu atmosferi ortaya çıkaran unsurları, uluslararası boyutunu araştırdıklarını belirterek, o dönemin ileri gelen isimleri ile görüşeceklerini söyledi. Bostancı, bu çerçevede Süleyman Demirel, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Rahşan Ecevit, Deniz Baykal, bazı büyük mahkemelerin başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarının bakanlarını, gençlik hareketlerinin lideri konumunda olan kişileri, ve dönemin akademisyenlerini de dinleyebileceklerini dile getirdi. Bostancı, dinleyeceklerini kişi sayısını 50 ile sınırlamayı planladıklarını da bildirdi.

YILMAZ VE ÇİLLER DİNLENECEK

28 Şubat süreci ve 27 Nisan e-bildirisine ilişkin Alt Komisyon Başkanı Yaşar Karayel, araştırmalarına 1991 yılında yapılan genel seçimlerden itibaren başlayacaklarını belirterek, söz konusu dönem içinde tüm siyasi, ekonomik, sosyal, idari, askeri ve finans sektörü ile ilgili olarak Türkiye'de olup bitenleri ele alacaklarını bildirdi. Karayel, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve dönemin bakanları da dahil olmak üzere Türkiye'nin o dönemine damga vuran kişilerden bilgi almayı planladıklarını söyledi.

12 Eylül Alt Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise, 12 Eylül’ün şu anda hala uygulandığını belirterek, “O dönemin bütün tahribatı ortada. Biz o döneme damgasını vuran isimlerin de dinlenmesini istiyoruz. Mehmet Ali Ağca, Haluk Kırcı sadece bunlardan birkaçı. Tüm bedel ödeyenleri ve ailelerini de bulmak istiyoruz. Tabi iki sadece bireysel değil örgütsel olarak da mağduriyetler oldu. MHP, MSP, DİSK, Dev-Yol… Bunların hepsi o dönemde cezalandırıldı. Hatta darbe öncesinde belediye başkanı olanlar darbe sonrasında askeri üniformalarını giydiler” diye konuştu.