Tablet dağıtılan okullarda hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin yüzü gülüyor. Ancak bazı istekler yok değil.
Abone olEğitimde tabletli dönem pilot okullarda dersleri 'hafifletti'. Ancak hem öğretmenler hem de öğrenciler "Tabletlerden internete girilsin, ders kaynakları, romanlar da yüklenebilsin" diyor.
Radikal'den Umay Aktaş Salman, tablet alan öğrencilerle konuştu ve öğrenciler ve ve öğretmenlerin görüşlerini aktardı.
Fatih Projesi’nin start almasıyla İstanbul’daki sekiz pilot okul tabletli eğitime geçti. Bu okullardan Bağcılar’daki Kemal Naci Ekşi Anadolu Lisesi’ndeki önceki gün 210 9. sınıf öğrencisine, tüm öğretmenlere ve idarecilere tabletleri dağıtıldı. İlk gün gençlerin meraklı parmakları dokunmatik ekranda hızla ilerledi.
9-C sınıfında geometri dersi ‘üçgenlerde eşitlik’ konusuyla başladı. Öğretmen Hakan Budak, akıllı tahtada internet üzerinden MEB’in ve TTNet’in sağladığı ‘Vitamin’ programından konuları görsel destekle anlattı. Hatta kimi tanımlar sesli şekilde dinlendi. Sınıfta “Çocuklar açtınız mı kitaplarınızı?” sorusunun yerini “Kitabı tabletinize yüklediniz mi?” aldı. Öğrencilere göre tabletlerle çalışmak daha havalı ve zevkliydi. Ancak tabletlerin kısıtlı olan içeriğiyle ilgili hem öğretmenler hem de öğrencilerin pek çok talebi var.
10 KİTAP TAŞIYORDUK
Öğrencilerin en sevdiği nokta kuşkusuz fiziksel yükten kurtulmalarıydı. Seher Yiğit, “Evim çok uzak. Çantada 10 kitap taşıyorduk. Tabletlerdeki yabancı dil kitaplarında seslendirme var. Telaffuz açısından çok iyi” diyor. “Okuldaki gibi filtreli de olsa internete girip araştırma yapsak çok iyi olurdu” diyen Mazlum Uzunca gibi Furkan Kanlı da tabletten daha fazla fonksiyon bekliyor:
“Test çözebileceğimiz kitaplar yükleseler. 100 Temel Eser’deki kitapları yükleseler çok iyi olur.”
Deniz Zeynep Tekir ise tabletlere flash disk takıp kaynaklarını aktarmak istiyor. Tuğçe Güner, iki yabancı dil öğrendiklerini ve sözlüklerinin de tablete yüklenmesi gerektiğini anlatıyor.
Tabletlerde sadece MEB’in belirlediği içerik kullanılabiliyor. Öğretmenlerin de en büyük isteği dersle ilgili hazırladıkları kaynakları tabletlere yükleyebilmek. Yine de memnunlar. Hakan Budak, akıllı tahtalı ilk dersi şöyle anlatıyor:
“Daha hızlı ve görsel destekli ders anlatabildik. Örneğin bugün dört derste anlatacağım konuyu tek derste anlattım. Çünkü kara tahtaya çizmekle uğraşmadım. Ancak öğretmene çok iş düşüyor. Derse hazır gelmesi gerekiyor. Bizim hazırladığımız kaynakları da tabletlere yükleyebilsek ve öğrencilerin tabletlerine aktarılabilse çok iyi olur.”
İngilizce öğretmeni Bikem Koçyiğit de tabletlerin, öğrencilerin sırtından yük aldığı görüşünde: “Kâğıt israfı da bitecek. Akıllı tahta olması çok iyi. Görsel olarak anlatabileceğiz dersi.”
TABLETLERDE NE VAR?
Öğrencilere zimmetlenen tabletlerde tüm ders kitapları yüklü. Öğrenciler tabletlerde açtıkları kitaplar üzerine not alabilecek. Ayrıca ‘ Z Kitap’ denilen içeriği zenginleştirilmiş kitaplar da mevcut. Örneğin ‘Z kitapta’ yer alan bir İngilizce kitabını açan öğrenciler, İngilizce metinleri dinleyebilecek, videolar izleyebilecek. Tabletlerdeki kitapların tahtaya aktarılmasını sağlayan akıllı tahtalar sayesinde de öğretmenler internete bağlanıp dersi çeşitli görsel ve yazılı materyallerle destekleyebiliyor.
İLK İHALE GENERAL MOBİLEİN OLDU
Devlet Malzeme Ofisi doğrudan satın alım şeklinde üç farklı şartnameyle ihaleye çıktı. General Mobile 8.9-9.5 inç arası tabletler için olan üçüncü şartnamenin ihalesini cihaz başına 599 lira olan teklifle kazandı. Şirket ilk etapta 4 bin adet tablet teslim edecek. Cihazlar 30 Ocak’ta teslim edildi, ilk pilot uygulama önceki gün başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı akıllı tahta ihalesinin 85 bin adetlik ilk fazının galibi ise 339 milyon 525 bin TL’lik teklif veren Vestel oldu. Vestel’den yapılan açıklamaya göre, ilk etapta 200 akıllı tahta şubatta sınıflara yerleştirilecek. Geri kalanlar da kademeli olarak sekiz ay içinde sınıflardaki yerini alacak. PC ana kartlı, tek parça akıllı tahta aynı zamanda sektörde de bir ilk olma özelliği taşıyor.