BIST 10.086
DOLAR 35,32
EURO 36,74
ALTIN 2.991,59
HABER /  GÜNCEL

Ve o gün geldi çattı, kamu sıkıştı!

7 yıl önce çıkan yasaya gereği 2012'de kamu kurumları engellilere uygun hale getirilmesi gerekiyor, ancak henüz bir arpa boyu yol alınmadı

Abone ol

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, 7 yıl önce çıkan yasaya gereği 2012'de kamu kurumlarının engellilere uygun hale getirilmesi gerektiğini açıkladı.

Çiftçi, yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin hazırlıklarını tamamlamasına ilişkin bir dizi program düzenlediklerini, bunlardan ilkinin Çayırova'daki ''Yerelden Genele 1. Engelsiz Hizmet Sempozyumu'' olduğunu söyledi.

''Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak 2012 yılında önceliğimiz ulaşılabilirlik çalışmalarıdır'' diyen Çiftçi, caddelerin, açık alanların, binaların ve ulaşım araçlarının engellilere uygun hale getirilmesini hedeflediklerini ifade etti. Çayırova Belediyesiyle birlikte, belediye hizmet binasının bulunduğu caddeyi standartlara uygun şekilde engelliler için düzenlediklerini anlatan Çiftçi, şöyle konuştu:

''Nasıl bir aşamayla yapıldığına dair uygulamalı bir çalışma yaptık. Caddeye çıkıp, standart belirleme formumuzu doldurduk, ihtiyaçlarımızı belirledik. Bunu ilk defa burada yaptık. İnşallah tüm bölgelerde birer örnekle yapacağız. 2012 Temmuz ayı ulaşılabilirlikle ilgili bizim açımızdan son tarih. Kanun gereği 2012 Temmuz ayında kamu kurumlarının engellilere uygun hale getirilmesi gerekiyor. 7 yıl önce çıkan kanunun uygulanması için son 7 ayı kaldı. Ama hala yerel yönetimler, kamu kurumları tam olarak ne yapacağını bilmiyor.''

RAPOR İSTEDİK

Bu nedenle yerel yönetimlere neler yapılması gerektiğini tek tek en basit şekliyle anlattıklarını, hatta uygulama yapmaya gayret ettiklerini dile getiren Çiftçi, ''Amacımız, engelliler için modeller ortaya koyabilmek ve bu modellerle doğru bir yol izleyerek, ülkeyi 'engelsiz bir Türkiye' şekline getirmektir'' dedi.

Aylin Çiftçi, kentlerde engellilere ilişkin yapılan çalışmaları ölçmek için valilikler aracılığıyla rapor hazırladıklarını ve tüm illerden çalışmalarla ilgili geri bildirim istediklerini kaydetti.

Yerel yönetimlerin bu konuda çok hassas davrandıklarını dile getiren Çiftçi, büyükşehirler arasında özellikle İstanbul'un bu konuda çok iyi bir koordinasyon sağladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İlçe belediyeleri de tüm teknik ekiplerine uygulamalı eğitimler, yerinde uygulamalarla güzel bir koordinasyon sağlamış ve bir yola girmiş durumda. Ulaşım araçları, açık alanlar ve binalar açısından ihtiyaçlarını tespit etmiş, hizmet alımlarını buna göre başlatmış durumda. Bunun dışında Konya Büyükşehir Belediyesi, Genel Müdürlüğümüzün pilot çalışma yaptığı illerden birisiydi. Konya'da da durum oldukça iyi. Bazı ilçe belediyelerimiz var, Hendek Belediyesinin güzel çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bunun dışında gayretli olan, bir şeyler başlatma gayretinde olan belediyelerimiz var. Çayırova Belediyesi bunlardan biri. Her yeri birden düzgün hale getiremeyiz. İnsanların çok yoğun kullandığı caddeler, mekanlar, okullarımız, hastanelerimizden başlanabilir. Türkiye Belediyeler Birliği ile Marmara Belediyeler Birliği koordinasyonu sağlamamızda büyük destek oluyor. Organize çalışma çok faydalı oluyor ve örnek uygulamaları görmek işleri çok kolaylaştırıyor.''

ENGELLİ ORANI

Engelli sayısını tespit etmek için envanter çalışması hazırlığı içinde olduklarını vurgulayan Çiftçi, engelli sayısının net olarak bilinmediğini, toplumun yüzde 8'i, 10'u, 12'sinin engelli olduğuna ilişkin farklı rakamların telaffuz edildiğini söyledi.

Engelli sayısına ilişkin net bir rakam telaffuz etmenin imkansız olduğunu dile getiren Çiftçi, yapılacak çalışmalar sonucunda net rakamın ortaya çıkacağını bildirdi.

Amaçlarının henüz daha evinden çıkma şansı bulmamış kişilere ulaşıp, onlara hizmet götürmek olduğunu vurgulayan Çiftçi, ''Talep gelmeden hizmeti götürmek arzusundayız. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı ile birlikte bir çalışmamız var. Engelli raporunu alır almaz devreye girecek bir sistemi birlikte planlıyoruz. Bu olduğu zaman kayıtlar otomatik olarak oluşacaktır'' şeklinde konuştu.

ENGELLİLERİN İSTİHDAMI

Engellilere yönelik sosyal hizmet çalışmalarında en önemli unsurun istihdam alanında olduğunu dile getiren Çiftçi, engellilerin hayatın içinde daha fazla olmalarını arzuladıklarını kaydetti. Engelli istihdamının da arzulanan seviyede olmadığına dikkati çeken Çiftçi, şöyle konuştu:

''İstihdamı, eğitimi teşvik eden ama aynı zamanda kişiyi de destekleyecek modeller üretmeye çalışıyoruz. Bu anlamda geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren Özürlü Memur Seçme Sınavı çok önemli bir aşama. Kamuda özürlü memurların yerleştirilmelerine yönelik büyük bir fırsat. Bunun için büyük bir çalışma içindeyiz. ÖSYM Başkanlığı ve Devlet Personel Başkanlığıyla birlikte yürütüyoruz bu çalışmayı. Nisan ayında Özürlü Memur Seçme Sınavı yapılacak. Devlette, kamuda engelliler uygun işlerde, uygun şekilde istihdam edilebilmesini arzuluyoruz. Tüm engellileri bu sınava hazırlanmaya davet ediyoruz, bununla ilgili kurslarımız da başlayacak. Kamuda boşluk 20 bin civarı ve bunun hepsini doldurmayı arzuluyoruz.''

MİNİK ADIMLARLA ZORLU YAŞAM

Boyu 1 metre 10 santimetre olan engelli Safinaz Özer (45) ise engelli bir bireyin günlük yaşamının zorluklarla geçtiğini belirterek, en temel ihtiyaçları karşılamakta dahi zorluk yaşadıklarını, engellilerin birilerin yardımına muhtaç yaşamak zorunda bırakıldıklarını söyledi.

Engeli nedeniyle merdivenleri kenarlarında tutacak yerleri olmadığı sürece tırmanamadığını ifade eden Özer, ATM'lerden para çekemediğini, asansörde düğmelere ulaşamadığını, kaldırımları aşmakta dahi güçlük çektiğini ve parklardaki banklara birilerinin yardımı olmaksızın oturamadığını, bunların bir kısmının alçak yapılabileceğini, ATM'lere de basamak konularak sorunun aşılabileceğini dile getirdi.