BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Ve memurların beklediği o haber geldi

Gelir uzman yardımcılığı sınavına başvuracak kişilerde yaş sınırı 30'dan 35'e yükseltildi

Abone ol

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ''Gelir Uzmanlığı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapılan değişiklikle, gelir uzman yardımcılığı sınavına başvuracaklarda aranan ''Yazılı sınavın yapılacağı yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak'' şartı, ''Yazılı sınavın yapıldığı tarihte 35 yaşını doldurmamış olmak'' olarak değiştirildi.

Değişikliğe göre, giriş sınavı duyurusunda atama yapılacak birden çok yer belirlenmişse, adaylar başvuru sırasında sadece bir ili tercih edebilecek. Tercih edilen bu ilin ilçelerine de atama yapılacağının belirtilmesi halinde adaylar atanmak istedikleri yerleri öncelik sırasına göre belirtecek ve daha sonra bu tercihlerinden vazgeçemeyecek.

Uzman yardımcılarının atanacağı yerlerin giriş sınavı duyurusunda belirlendiği durumlarda, bu sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylardan; bu yerler itibarıyla, belirlenen mezuniyet şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle ve adayların başvuru sırasında tercih ettikleri il dikkate alınarak en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere, o il için atama yapılacak toplam kadro sayısının iki katına kadar aday sözlü sınava çağrılacak.

Yedek listede yer alan adayların hakları, aynı il için yapılacak müteakip yazılı sınav tarihine kadar geçerli olup, daha sonraki sınavlar için müktesep hak veya herhangi bir öncelik teşkil etmeyecek. Ayrıca, bu süre içerisinde başka bir il için açılan sınavda başarılı olarak ataması yapılan yedek adayların hakları sona erecek.

Giriş sınavı duyurusunda atanılacak yerlerin belirlenmiş olması halinde, atanılan yerlerde beş yıl süreyle çalışılması zorunlu olacak. Bu sürenin hesabında, fiilen çalışılmayan sürelerden yalnızca yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılacak.

Bu süreyi doldurmayanların kurum içi nakilleri yapılmayacak, ancak göreve başladıktan sonra özür halleri ortaya çıkanlar ile karşılıklı yer değiştirme suretiyle atanma isteminde bulunanlar, atanmak istedikleri yerlerde hizmetlerine ihtiyaç duyulması kaydıyla, bu süreyi tamamlamadan durumlarına uygun yerlere atanabilecek.

Atanılan yerde beş yıl süreyle çalışma zorunluluğunu doldurmamış uzman ve uzman yardımcıları, karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunabilecek, karşılıklı yer değiştirme talebinde bulunan kişilerin atamasının yapılması halinde ise sonradan vazgeçme talepleri dikkate alınmayacak. Yönetmelikle yeterlilik sınavı konuları da yeniden düzenlendi.

Genel yetişme puanı, temel mesleki eğitim kursunda alınan puanların ortalaması ile genel staj puanının ortalamasından oluşacak.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ

Bu arada, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Gelir İdaresi Başkanlığı personelinin atama ve yükselmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen ''Gelir İdaresi Başkanlığı Yönetici Atama Yönetmeliği'' ile Başkanlık Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelikler, yürürlüğe girdi.