İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda dün Gezi Parkı eylemlerini protesto eden 44 avukatın gözaltına al...
Abone olİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda dün Gezi Parkı eylemlerini protesto eden 44 avukatın gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, uyarılara rağmen eylemin sürdürülmesi üzerine kolluk kuvvetleri tarafından müdahale zorunluluğunun doğduğu belirtildi.
Kamuoyunun doğru ve sağlıklı bilgilendirilmesi için açıklama yapılmaya ihtiyaç duyulduğunun belirtildiği açıklamada, adliye içerisinde 60 kişilik, aralarında çok azının üzerinde avukat cübbesi bulunan grubun toplandığı belirtildi. Mesai saati içinde yaşanan bu olay nedeniyle kamu düzeninin bozulduğunu belirten başsavcılık, “Ses cihazları ile yapılan uyarılara rağmen adliye binası içindeki kalabalığın dağılmaması ve eylemin sürdürülmesi üzerine, olayın başlangıcından yaklaşık yarım saat sonra kolluk kuvvetleri tarafından müdahale zorunluluğu doğmuştur. Eylemciler müdahaleye fiziki direnç göstererek karşılık vermiş, bu dirençleri ve saldırıları sebebiyle de 6 polis memuru ile 5 özel güvenlik görevlisi yaralanmıştır" ifadelerini kullandı.
Müdahalede 44 eylemcinin gözaltına alındığının belirtildiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yargının kurucu unsuru olan savunmayı temsil eden avukatlara, yürüttükleri kamu görevi nedeniyle müdahalede bulunulması hoş görülmeyeceği gibi böyle bir müdahale de söz konusu olmamıştır. Hukuka, Kanunlara ve bu sayılanlar sayesinde ayakta tutulabilecek kamu düzeninin gereklerine saygı gösterilmesi konusunda avukatlar için tanınmış bir istisna bulunmamaktadır. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerinin usül ve şartları 2911 sayılı kanunda ayrıntıları ile gösterilmiştir. Bu kanunun 22. maddesiyle de ‘kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve bunların eklentilerinde’ neden olan zorunlu müdahalenin, avukatlarımızca da bilindiği düşünülen ve her vatandaş için bağlayıcı olan kanun hükmüne dayandığı çok açıktır. Adli hizmeti aksatacak biçimde ve kanuna aykırı olarak adliye binası içinde, üstelik avukatların da olduğu grup tarafından gerçekleştirilen bu eylemin kendisi yargıya ve adli hizmetlerin işleyişine yönelik üzüntü verici bir müdahale niteliğindedir.”
(İHA)