Uğradığı silahlı saldırı sonucu yoğun bakıma alınan İbrahim Tatlıses solunum cihazından ayrıldı.
Abone olİbrahim Tatlıses'in doktorları sanatçının yoğun bakımdaki tedavisinin üçüncü gününde olumlu haberler verdi. Doktorları Tatlıses'in solunum cihazından ayrıldığını, sağ kol ve bacağını oynatabildiğini ve konuşabildiğini söyledi. Tatlıses'in uyandıktan sonraki ilk sözü de doktorların 'Nasılsın?' sorusuna yanıtı 'İyiyim' oldu.
Maslak Acıbadem Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, uğradığı silahlı saldırı sonucu başından ağır yaralanan sanatçı İbrahim Tatlıses'in dün gece itibariyle kendi başına solunumunu sürdürebilir bir duruma geldiğini ve solunum cihazından tamamen ayrıldığını söyledi.
Prof. Dr. Elmacı, hastane girişinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İbrahim Tatlıses'in bugün itibariyle daha iyi bir durumda olduğunu ifade etti.
KONUŞABİLİYOR
"Dün gece itibariyle kendi başına solunumunu sürdürebilir bir duruma geldi, solunum cihazdan tamamen ayrıldı" diyen Elmacı, Tatlıses'in sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bizim vermiş olduğumuz komutları alabiliyor. Sağ kol ve bacağını bizim uyarılarımızla kaldırıyor, elimizi sıkıyor, bizimle konuşabiliyor. Bu önemli bir gelişme bizim açımızdan. Yoğun bakımda tedavisi bir süre daha devam edecek. Aileye de dün ifade ettiğim gibi, işler iki ileri giderken bir geri gidebilir beyinle ilgili sorunlarda. Henüz hayati riski tamamen geçmiş değildir. Bulunduğumuz nokta çok daha iyi ve sevindirici bir noktadır. Bu anlamda tedavisine devam edeceğiz."
TATLISES'İN İLK SÖZÜ 'İYİYİM' OLDU
Tatlıses'in vücudunun sol bölümünde problemin devam ettiğini belirten Elmacı, "Bugün itibariyle bunu sorgulamıyoruz. Kendisinden de böyle bir istekte bulunmuyoruz. Çünkü bu kendisini strese sokabilecek bir şeydir. Dolayısıyla biz sadece sağın üstüne gidiyoruz. İleride bu yoğun bakımdan çıktıktan sonra solu sorgulamaya başlayacağız. Ona dönük ciddi bir fizyoterapi alacak. İnşallah onu da toparlayacak. Bize geldiğinde ameliyatı yaptığımız saatlerde hayati tehlikesi yüzde 80'lerdeyken şimdi yüzde 10'larda diyebiliriz. Biz kendisine 'Nasılsın' dediğimizde, 'İyiyim' diyor. Ayrıca 'Sağ kolunuzu kaldırın' dediğimizde kaldırıyor" dedi.
FİZYOTERAPİYE BAŞLAYACAK
Bir gazetecinin "Kafa içi basıncı düştü diyebilir misiniz bu durumda?" sorusu üzerine Prof. Dr. Elmacı, "kontrol altında" dedi.
"Kafatası kemikleri midesine yerleştirilmişti, bu kemikler tekrar kafatasına ne zaman alınabilecek?" sorusuna da Elmacı, şu karşılığı verdi:
"Önümüzde uzun bir yol var. Bu kafatası kemiklerinin karna konma meselesi çok ilgi çeken bir şey ama bu bizim rutinde yaptığımız bir şeydir. Bu konuda deneyimli ekipler bunu bilirler. Yaklaşık 2-3 aylık bir proses, hemen koymayı düşünmüyoruz. Bizim genel planımız şu. İnşallah her şey iyi giderse hayati risk tamamen kalktığında yoğun bakımdan çıkması, yoğun bir fizyoterapiye burada başlanması, ondan sonra daha uzun vadede fizyoterapi alması, enfeksiyon bulguları gelişmediği takdirde de uzun vadede kemiğin yerine konmasıdır. Bu da öngörü olarak birkaç ay sonraki proses."
HAFIZA KAYBI OLACAK MI?
Elmacı, "Bazen hastalarda hafıza kaybı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Böyle bir şeyi öngörüyor musunuz?" sorusu üzerine, "Bunları konuşmak için erken" dedi.
Çuhadaroğlu da bunları konuşmak için erken olduğunu yineleyerek, aşama aşama gidildiğini ve her şeyin olumlu seyrettiğini vurguladı.
"Sevenleri, Tatlıses'in bir cümle de olsa etmesini bekliyor. Bu ne zaman gerçekleşir?" sorusu üzerine Çağlar Çuhadaroğlu, Tatlıses'in henüz solunum cihazından yeni ayrıldığını, doktorların rutin muayenelerini yaptıklarını ifade ederek, "Böyle bir istek olduğunu biz de biliyoruz ama onu yormamak adına henüz erken. Standart nörolojik muayeneler, standart sorular devam ediyoruz. Hekim olarak işimizi uluslararası standartlarda yapmak zorundayız. Bu isteklerin farkında olsak da belki ekipten arkadaşlarımız da istese, bu kurallar dışına çıkamıyoruz. Operasyonları gerçekleştiren hekim sayısı 10'un üzerinde. Burada bulunduğu sürece bu hekim sayısının 2 katı hekim tarafından 24 saat izlenmekte. Ben oldukça bizim için de yoğun geçen süreçte hemşirelerimize anestezi teknikerlerimize tüm personele teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
ASİSTANI TABURCU EDİLEBİLECEK DURUMDA
Sanatçının asistanı Buket Çakıcı'nın sağlık durumu hakkında bilgi veren Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Ömer Faruk Ünal da şunları kaydetti:
"Buket hanım gayet iyi hiçbir sorunu yok. Aslında tıbben taburcu olabilecek hale geldi. Sosyal nedenlerle tutuyoruz kendisini şu anda yoğun bakımımızda. Ağır bir yaralanma geçirdi sonuçta. İyileşme süreci olacak ufak tefek yaralar, sinir fonksiyonlarıyla ama herhangi bir hayati tehlikesi yok. Dışarıdan ciddi bir görünüm problemi yok. Gayet iyi durumda kendisi."