12 Haziran seçimleri sonrasında Meclis'i boykot kararı alan BDP'den yeni bir açıklama geldi
Abone ol12 Haziran'daki seçimlerin ardından boykot kararı alarak yemin etmeyen BDP'li milletvekilleri yeni yasama yılında TBMM'de olacaklar. Bugün Diyarbakır'da toplanan BDP'li milletvekillerinin toplantısından Meclis'e dönüş kararı çıktı.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "savaşa karşı barışı savunabilmek" adına Meclis'te olacaklarını ilan etti. Kameralara karşısına geçen Demirtaş'ın hedefinde savaşı tercih etmekle suçladığı iktidar partisi vardı:
SİYASİ SOYKIRIMA MARUZ KALDIK
"O dönemde Başbakan yemin etmezlerse görüşmem diyerek şantaj yaptı. Yandaş medya kullanılarak psikolojik kampanyaya tabi tutulduk. Siyasi soykırıma maruz kaldık. Gizli saldırıları bazı durumlarda engellememiz zorlaştı. AKP'den hiç bir adım atılmayacağından emin olduktan sonra gelişmelere göre kararı kendimiz alacağız diyerek boykot kararını sürdürdük. Sorun yemin meselesi değil gerçek barış arayışıydı. Meclis halkındır dedik.
Savaş ortamından şikayet edenler AKP'ye baskı yaparak daha doğru iş yapmış olurlardı. Bütün yetmezliklere rağmen boykot kararımıza destek olanlara teşekkür ediyoruz. Boykot karar direnişti tavırdı. Bu aşamadan sonra savaşa karşı barışı savunabilmek için bize güvenen ezilen toplumsal kesimlere karşı görevimizi yerine getirmek için 1 Ekim'den itibaren Meclis'teki çalışmalara katılma kararı almış bulunmaktayız. İyi bir fırsata dönüştürülmesini istiyoruz. Barışı sağlamak için herkesi akılcı olmaya çağırıyoruz."
DTK: "MECLİS'E GİDİN"
Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Ahmet Türk, Demirtaş'ın basın toplantısında saatler önce BDP'li milletvekillerine Meclis'e gitmelerini tavsiye etti. Ahmet Türk Diyarbakır'da yapmış oldukları DTK toplantısından BDP'li vekillere TBMM'ye gitmeleri yönünde tavsiye kararı çıktığını söyledi.
Ahmet Türk şunları söyledi:
"Önümüzdeki sancılı sürecin önüne geçmek için tüm halkın dikkatini çekmeye yönelik bir karar aldık. Diyalogun sürdürülmesi için bir talep olarak Türkiye'nin gündemine taşıdık.
Ama bu duyarlılığımıza rağmen başbakan ve hükümet bir çatışma dönemine sürüklenmesini göre göre kanalları kapatarak demokratik Kürt muhalefetini tahrik etmeye çalıştı. Biz bugün yaşadığımız süreçte, müzakereyle sorunların çözülebileceğine hala inanıyoruz.
Bir müzakere sürecinin geliştirilmesi konusunda ısrarımızı ve tavrımızı ortaya koyuyoruz. Biz halkımızın iradesiyle parlamentoya gittik. Gidip gitmeme kararını halkımızla paylaşarak bir karar oluşturmuş oluruz. O nedenle birilerinin Kürtlerin tavrı mücadele biçimi konusunda karar sahibi olamaz. Ancak bütün bu sürede, çatışmalı sürecin barışa dönmesi yolunda çabalarımızı sürdürme adına bütün STK'larla kurumlarla yaptığımız görüşmeler ve aldığımız eğilim, bunu tartıştık, meclisimizin tavrını tavsiyesini açıklamak istiyoruz.
Tabiî ki DTK, STK halkımızla yaptığımız istişare Kürt halkının demokratik muhalefetini ve mücadelesini doğru bir şekilde Meclis'te sürdürme iradesi eğilimi çıktı.
Tabiî ki DTK bir tavsiye kararı alıyor. Eğilimi ortaya koyuyor. Ancak grubumuzun alacağı karar ne olursa olsun, kararın arkasındayız, destekliyoruz ve bütün olarak grubumuzun yanındayız."