BIST 9.002
DOLAR 34,17
EURO 37,05
ALTIN 2.972,98
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Vatikanın sırlarını yazan kitap

İki yazardan Vatikan'a "kara liste" suçlaması

Abone ol

İki bestseller yazarı, kitaplarının, Vatikan'ın bir protestan kahramanı olan William of Orange'a (3'üncü William) yüklü miktarlarda fon ayırdığını gösteren gizli dökümanları bulduktan sonra, Vatikan tarafından kara listeye alındığını iddia etti.

Avrupa'da bir milyondan fazla kopya satan Imprimatur isimli tarihi romanın yazarları olan Rita Monaldi ve kocası Francesco Sorti bu iddianın sahipleri.

Imprimatur romanı geçtiğimiz yıl İngiltere'de basıldı. Yazarların iddiaları daha önceye dayanıyor. Ancak kitabın İngiltere'de basılmasıyla birlikte iddialar yeniden gündeme geldi.
 
Romanda 17'nci yüzyılda Fransa kralı 14'üncü Louis'in casusluğunu yapan bir İtalyan şarkıcı olan Atto Melani'nin hikâyesi anlatılıyor.

İtalyan yayınevi Mondadori tarafından ilk sefer 15 bin basılan kitap, az basılmasına rağmen 2002'de bestseller listesinde 4 numaraya kadar yükseldi.
 
Kitabın bu başarısına rağmen yeniden basılmamasının nedenini açıklayan yazar Franceso Sorti, yayıncı Mondadori'nin Vatikan'dan gelen baskılar nedeniyle kitabı tekrar basmama kararı aldığını iddia etti.
Francesco Sorti ve Rita Monaldi


Sorti, "Kitap kısa sürede tükendi ve sonra insanlar bizimle bağlantı kurarak kitabı almak istediklerini ancak bulamadıklarını söylediler" diye konuştu.

Berlusconi'nin yayınevi
Bunun üzerine Silvio Berlusconi'nin sahibi olduğu yayıncı firmayla irtibata geçen yazarlara kitabın yeni baskısının hazırlandığı söylendi, ancak hiçbir zaman kitap yeniden basılmadı.

İki yazar yayınevinin bu davranışını, Vatikan Gizli Arşivi ve İtalyan Devlet Arşivi'nde William Of Orange hakkında yaptıkları araştırmalarda buldukları belgeleri yayınlamalarına bağlıyorlar.
 
Belgelerde 3'üncü William'ın Roma'dan yüklü miktarlarda para aldığı ortaya çıkarılmıştı. Sorti, bu paraların Papa Innocent XI tarafından verildiğini tespit ettiklerini bildirdi. Papa Innocent XI'ın aile kayıtlarını gösteren belgelerde William'a 150 bin scudi gönderildiği yazıyor. Bu miktarın bugünkü değeri 3 buçuk milyon sterline denk geliyor.

Rita Monaldi, belgeleri bulduklarında kitabı yazmaya başlamış olduklarını, ancak hikayenin bir bölümüne bu keşiflerini dahil etmeye karar verdiklerini söylüyor.

Vatikan'ın Tepkisi
Kitabın yayınlandığı 2002 yılında Vatikan Innocent XI'yi aziz ilan etmek üzereydi. Kitaptaki iddialar üzerinde Vatikan başka birini aziz ilan ederek herkesi şaşırtmıştı. Kitap yayınlandığında medya ve Katolik liderler tarafından şiddetli biçimde eleştirilmişti.

Bu baskılar karşısında iki yazar İtalya'dan ayrılarak Viyana'ya yerleştiler. Sorti, "İtalya'da gerçek bir curcuna vardı, insanlar bize suç işlediğimizi söylüyorlardı" diyor. Ayrıca medya'nın kendileri hakkında bir karalama kampanyası başlattığını da sözlerine ekliyor.

Yazarların iddiaları bununla da bitmiyor. Araştırmaları sırasında bilgi aldıkları evli iki din görevlisinin de hiçbir açıklama yapılmadan Romanya'ya sürüldüklerini söylüyorlar.

Rai'den ismini vermek istemeyen bir gazeteci "Imprimatur"un İtalya için bir tabu olduğuna inanıyor. Vatikan'dan yapılan açıklama ise daha da ilginç. Vatikan'dan bir yetkili Monaldi ve Sorti isimlerini ve kitaplarını daha önce hiç duymadıklarını söylüyor.

Rita Monaldi ve Francesco Sorti'nin "" isimli kitapları Türkiye'de Literatür Kitabevi tarafından 2004 yılında yayınlandı. Kitabın devamı niteliğini taşıyan "" ise Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı. "Secretum"u İtalya'da hiçbir yayınevi basmadı.
(cnnturk)