BIST 9.685
DOLAR 33,89
EURO 37,60
ALTIN 2.809,65
HABER /  GÜNCEL

Vatikanda İslam ilahileri okundu

Vatikan'da yani Hıristiyanlığın kalbinde dün gece İslam dininin ilahileri seslendirildi. Mevlana Vatikan'ı fethetti...

Abone ol

UNESCO tarafından 2007’nin 'Dünya Mevlana Yılı' ilan edilmesinin ardından dün gece Roma’da Mevlana'yı anma töreni vardı. Seçilen mekan ise Vatikan’a ait Cancelleria Sarayı oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığına ait etkinlik, Roma’da Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçiliği ile Papalık Kültür Kurulu arasında işbirliği ile yapıldı.

Vatikan’a ait tarihi binalardan biri olan Cancelleria Sarayı’nın en büyük salonu konumundaki Riaria Salonu, sema gösterisine tahsis edildi. Gösteri davetlilerden büyük ilgi gördü...

Yaklaşık 300 kişilik davetliler arasında, Papalık Gregorius Üniversitesi’nden öğretim üyesi papaz profesörler, ayrıca Vatikan’dan üst düzey yetkililer vardı.

Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere yaklaşık 40 ülkenin Vatikan nezdindeki büyükelçilerinin de katıldığı etkinlik, İtalyan basınından da büyük ilgi gördü.

KARDİNAL POUPARD’DAN 'İRANLI MEVLANA' GAFI
Davetlilerin, kokteyli müteakip Riario Salonu’daki yerlerini almalarının ardından, Büyükelçi Akdur ve Kardinal Poupard kısa birer konuşma yaptılar.

Kardinal Poupard konuşmasında Mevlana için 'İranlı' diye bir niteleme kullanarak gaf yaptı. Poupard, 'Büyük İranlı şairlerden biri olan Mevlana’nın 800. doğum yıl dönümünde, bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmamızın uygun olacağını düşündük' dedi.

PAPA 16. BENEDİKTUS’A MESNEVİ VE BAKLAVA

Etkinliğe katılan herkese, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Mevlana’yı tanıtma amacıyla hazırlanmış rozet, kolye, pul, CD ve broşürlerle dolu birer hediye torbası da dağıtıldı.

Kardinal ve piskopos konumunda olan üst düzey yetkililere, hediye torbasının yanı sıra Mesnevi’nin 6 ciltlik İtalyanca tercümesi ile baklavalar takdim edildi. Ayrıca baklava ve bir adet Mesnevi çevirisi de Papa 16. Benediktus’a ulaştırılmak üzere Kardinal Poupard’a teslim edildi.