BIST 9.673
DOLAR 35,24
EURO 36,80
ALTIN 2.961,20
HABER /  GÜNCEL

Vatandaşlık tanımından o kelime çıkıyor

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun gündeminin ilk sıralarında vatandaşlık maddesi var.

Abone ol

AK Parti heyeti, vatandaşlığa ilişkin konuların kanunla düzenlenmesi yönünde genel bir metin oluşturdu.

Mevcut Anayasa’daki, “Türk vatandaşlığı. Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türk’tür” ifadeleri çıkarılıyor. AK Parti’nin önerisinde, “Vatandaşlığın temel bir hak olduğu, vatandaşlık statüsünün kanunun öngördüğü esaslarla kazanılacağı” yönünde genel ifade yer alıyor.

Ak Parti, 1 Ağustos’ta yeniden çalışmaya başlayacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na vatandaşlık konusunda çerçeve bir ifade önerip ayrıntıların yasalara bırakılmasını kararlaştırdı. Uzlaşma komisyonunun çalışmasından önce partiler, temel haklar ve özgürlükler başlığı altındaki 41 maddeyle ilgili önerilerini oluşturmak için son çalışmalarını yapıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da vatandaşlık tanımı ile din ve vicdan özgürlüğü başta olmak üzere hassas maddelerle ilgili metinlerine son halini vermek için dün hukukçu milletvekilleriyle bir araya geldi.

BAŞLIKTA DA ANLAŞAMADILAR

Komisyonun gelecek ayki çalışmasında öncelikle yarım kalan “adil yargılama hakkı” maddesine dönülecek. Daha sonra vatandaşlık maddesi düzenlenecek. Ancak partiler bu konuda “Vatandaşlık”, “Türk vatandaşlığı” ve “Türkiye vatandaşlığı” olmak üzere üç ayrı öneride bulundu.

GENEL İFADE KONULACAK

Ak Parti heyeti, vatandaşlığa ilişkin konuların kanunla düzenlenmesi yönünde genel bir metin oluşturdu. Buna göre mevcut Anayasa’daki, “Türk vatandaşlığı. Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür” ifadeleri çıkarılıyor. Ak Parti’nin önerisinde, “Vatandaşlığın temel bir hak olduğu, vatandaşlık statüsünün kanunun öngördüğü esaslarla kazanılacağı” yönünde genel bir ifade yer alıyor.

ESNEK BİR TANIM

AK Partili bir komisyon üyesi, “Vatandaşlık için tamamen çerçeve bir ifade öngörüyoruz. Bu tanım esnektir ve temel haklar felsefesine uygundur. Detayların daha çok kanunda düzenlenmesini düşünüyoruz. Ama bunlar birinci taslak öncesi parti ön taslakları. Temenni ederiz neticede uzlaşma olur” dedi.

PARTİ KAPATMA MADDESİ

Ak Parti, parti kapatma maddesinde ise 2010’da Meclis gündemine gelen, ancak Genel Kurul’da yeterli oyu alamadığı için düşen maddeye benzer bir hüküm düzenledi. Buna göre partiler hakkında kapatma davası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine Meclis’te grubu bulunan her partinin eşit sayıda temsilcisinden oluşan bir komisyona gelecek. Bu komisyonun nitelikli çoğunlukla ve gizli oyla vereceği kararla ancak Anayasa Mahkemesi’ne dava açılabilecek.

Ak Parti, geçmişte parti hakkında kapatma davası açılmasına neden olan “odak olma” ilkesinin de kaldırılmasını istiyor. Partinin önerisine göre, rejim ve laiklik karşıtı odak olma gerekçesiyle partiler hakkında dava açılamayacak. Parti kapatılmasının tek kriteri, şiddete başvurulması veya şiddetin desteklenmesi olacak.