TTNET, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak yeni internet tarifesini açıklamasının ardından internet kullanıcıları yeni ücretlendirmeye tepki gösterdi.
Abone olİnternet servis sağlayıcısı TTNET, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak yeni internet tarifesini açıklamasının ardından internet kullanıcıları yeni ücretlendirmeye tepki gösterdi. İnternet kullanıcıları yeni ücret tarifesine tepkilerini “ Daha önce yapılan sözleşme sonrası fiyat artışına gidilmemesi gerekir. Sözleşmede belirtilen ücretin dışında keyfi olarak yapılan zammı kabul etmiyoruz” şeklinde dile getirdiler.
Hukuk ve Hayat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yiğit Kaçar, “TTNET’in internet kullanıcıları ile yaptığı sözleşmede bir dayatma söz konusu. Sözleşmenin güçlü tarafı TTNET, sözleşmesinde tüketicinin zaruret halinden istifade etmek suretiyle kanunun emredici hükümlerine ve ticaretin genel (ahlak ve dürüstlük) kurallarına aykırı düzenlemeler yapıyor” dedi.
TTNET’in 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak yeni internet ücretlerini açıklamasının ardından internet kullanıcıları tüketici platformu Sikayetvar.com’a gönderdikleri maillerle tepkilerini dile getirdiler. İnternet servisi kullanıcıları TTNET ile yaptıkları sözleşmelerde bu fiyat artışının belirtilmediğini kaydederek internet hatlarını kapattıracaklarını ifade ettiler.
TTNET’in Yapılan Zamma Açıklaması
TTNNET yetkilileri ise internet kullanıcıları ile yapılan sözleşmelerin 24 ayı kapsadığını belirterek, “ Net limitsiz tarifesini kullanan vatandaşların talebi doğrultusunda kota ve hız artışı yapıldı. Bu artışlar taifeye eklendi. Sözleşmede fiyat belirtilmezken ‘İndirim dönemi sona erdikten sonra TTNET yürürlükteki paket ücreti üzerinden ücretlendirme yapılır’ maddesi yer almaktadır” denildi.
Sözleşme Maddesine Dikkat!
Hukuk ve Hayat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yiğit Kaçar, TTNET’in tüketici ile yaptığı sözleşmede yer alan “TTNET, mevcut tarifelerinde, fiyat ve şartlarda ABONE’yi önceden bilgilendirmek koşuluyla değişiklik yapma hakkını saklı tutar” maddesine dikkat çekti. TTNet’in bu maddeye dayanarak söz konusu değişiklikleri yapabildiğini, yine itiraz halinde tüketicilere, altına imza koydukları sözleşmenin bu maddesini hatırlattığını belirten Av. Kaçar, tüketicilerin bu konuda bilgili ve uyanık olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Kanunların bir çok konuda tüketicileri koruduğu gibi bu tür haksız şartlar konusunda da tüketicileri yalnız bırakmadığını söyleyen Av.Kaçar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan 25137 sayılı Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliğe işaret etti.
“Sözleşmelerdeki Taraf Eşitsizliği Kanuni Düzenleme ile Giderilmiştir.” İnternet servis sağlayıcılarının TTNET üzerinden hizmet verdiğini ve bu nedenle bir dayatma söz konusu olduğunu ifade ederek internet kullanmak isteyenlerin bu sözleşmeyi imzalamaya zorunlu bırakıldığını kaydetti. Av.Kaçar, sözleşmede tarafların eşit olmadığını belirterek şöyle devam etti:
“Sözleşmede bir dayatma söz konusu. Tüketici internet hizmetinden faydalanmak istiyor ve internet hizmetini almak onlar için bir mecburiyet. İnternet ise Türkiye'de yalnızca Türk Telekom tarafından sağlanılan tekel bir hizmet. (Diğer internet servis sağlayıcıları da TTNET omurgası üzerinden hizmet veriyorlar.) Dolayısıyla sözleşmeye tüketici olarak müdahale şansım bulunmadığı gibi hizmet almak için önüme konulan sözleşmeyi imzalamam zorunlu hale getiriliyor.
Oysa Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmelik ile, taraflardan birisini tüketicinin oluşturduğu tüketici sözleşmelerinde satıcı veya sağlayıcı tarafından tek taraflı olarak ve dürüstlük kurallarına aykırı biçimde konulmuş her türlü haksız şartın önlenmesi amaçlanmıştır. Bu yönetmelikle belirtilen Haksız Şart ise “Satıcı, sağlayıcı veya kredi verenin tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşullarını” kasteder.
Eğer sözleşme tek bir tarafça önceden hazırlanmışsa; o sözleşmenin standart sözleşme olduğu ve tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Zira bu tür standart sözleşmelerde, tüketicinin sözleşmenin içeriğine müdahale etme ve sözleşmenin herhangi bir maddesinde değişiklik yapma şansı bulunmamaktadır. Bu durum taraflar arasındaki güç farkını açıkça ortaya koymaktadır. Güçlü taraf sözleşme şartlarını dilediği gibi belirleyebilen satıcı iken; güçsüz taraf, sözleşmeyi önüne konulduğu haliyle imzalamak zorunda kalan tüketicidir.
Zaten kanun ve yönetmeliklerin konuluş amacı, bu güç farkından doğabilecek haksızlıkların önüne geçmek ve taraflar arasındaki şartları mümkün olduğunca eşit hale getirmektir. Standart sözleşmelerde yer alan “satıcı; mevcut tarifelerinde, fiyat ve şartlarda ABONE’yi önceden bilgilendirmek koşuluyla değişiklik yapma hakkını saklı tutar” hükmünün, tüketici aleyhinde düzenlemeler yapılmasına dayanak teşkil edilmesi iyi niyet kuralları ile bağdaşmadığı gibi haksız bir şart olduğu son derece açıktır.
Tüketiciler Ne yapmalı?
Tüketicilerin bu konuda ne yapması gerektiğine ise Kaçar, “Yönetmeliğin bu son derece açık hükmüne rağmen TTNET tarafından, taahhüt edilen süre dolmadan, tüketiciler aleyhine tek taraflı düzenleme yapması kabul edilemez. Tüketicinin; fazla fatura gönderilmediği müddetçe herhangi bir şey yapmasına gerek yok. Zira zaten TTNET ile imzalanan sözleşmede yer alan söz konusu madde, bir haksız şart olması nedeniyle batıldır ve yok hükmündedir.
Eğer sözleşme diğer maddelerle ayakta durabiliyorsa (ki söz konusu maddenin çıkarılmasının sözleşmeye hiçbir zararının olmadığı ortadadır) eski haliyle aynen geçerliliğini devam ettirir. Buna rağmen TTNET aleyhe olan düzenlemesinde ısrarını sürdürür ve sözleşme şartlarında belirtilen miktardan daha yüksek oranda fatura düzenleyip gönderirse, bu durumda yapılabilecek tek şey fatura bedeline göre Tüketici Hakem Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine müracaat ederek dava açmaktır.” şeklindeki sözleriyle konuya açıklık getirdi.
SMS İle Bilgilendirme Yapıldı
İnternet kullanıcıları en çok kullanılan 4 GB’lık paketin aylık 29 liralık fiyatında bir değişiklik yapılmazken ‘sınırsız paket’ adlandırılan” NetLimitsiz” paketin 49 liradan yüzde 12 zam yapılarak 54.9 liraya çıkarılmasına tepki gösterdi. Ayrıca internet kullanıcıları telefonlarına gönderilen sms ile ücret değişimi yapıldığının bildirilmesini de uygun bulmadıklarını kaydettiler.
Tarife Artışını Kabul Etmediler
TTNET ile yaptıkları sözleşme de sınırsız paket için 49 liraya anlaştıklarını ve bu ücretlendirmeye göre sözleşme imzaladıklarını kaydeden vatandaşlar Sikayetvar.com’a gönderdikleri maillerle tepkilerini şöyle dile getirdiler: “Yaklaşık 2 ay önde TTNET abonesi oldum. İlk 6 ay 25 TL civarında ödeyip daha sonra 49 TL ödemeye devam edeceğim söylendi. Daha henüz kampanya tarihim bile dolmadan Cep Telefonuma TTNET den gelen mesajı yazıyorum ‘01.01.2010 den itibaren ADSL paketinizin aylık standart ücreti 54.90 TL, adil kullanım sınırı 25GB asim sonrası hızı Mpbs olacaktir’ Bu nasıl bir anlayış ? Kampanya sonrasında fiyat paket fiyat değişikliği yapılabilir mi? Bir sözleşme imzaladık diye siz paket fiyatını aylık 500TL yapsanız ödemek zorunda mıyız ? Uyguladığınız fiyat politikasında sözleşme sonrası asla fiyat artışına gidilmemeli. “
Ücret artırımını sözleşmeye aykırı ve tek taraflılık olarak nitelendiren vatandaşlar şöyle devam etti: “Sözleşmeye imza attığımda ücret 49 TL, adil kullanım kotası 15GB, 15GB'ın aşımında hızı 512 kbps şeklindeydi. Ya ücreti arttırmadan değişiklik yapılsın ya da sözleşmem dolana kadar olduğu şekilde kalsın. Ücret artımını kabul etmiyorum.
” İnternet hatlarını kapatmak istemelerine rağmen sözleşme gereği kapatmalarının mümkün olmadığının belirtildiğini ifade eden internet kullanıcıları , “2 yıllık TTNET abonelik ücretim 49 tl yaklaşık 1yıl önce abone olurken sözleşmen içerisinde biz fiyat değişikliği yaparız denilmedi. Şimdi ise yeni fiyatımın 1 Ocaktan itibaren 54.9 TL olacak deniliyor. İnternetimi kapattırmak istediğimi söylediğim de ise yetkililer ‘Sözleşme gereği fark ödeyerek kapatabileceğimi’ ifade ettiler.”