BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Vatandaşın cebinden Hazine'ye para akıyor!

Muayene katılım payı ve reçete parası devletin kasasına 3,5 milyar lira getirdi...

Abone ol

Hükümet, yeni teşvik paketiyle işadamları için sigorta ve vergi gelirlerinden vazgeçerken, vatandaşın cebinden Hazine'ye para akmaya devam ediyor.

Türk-Sağlık Sen'in raporuna göre, hastalardan alınan muayene katılım payı ve reçete parası devletin kasasına 3,5 milyar lira olarak yansıdı. Sağlık harcamaları ilaçla birlikte 35milyar liraya dayanırken, yeni yılla birlikte hastaların tedavi için cebinden çıkan para da arttı. Daha önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerde verilen muayene katılım ücretleri aile hekimlerine de ödenmeye başlandı. Reçete parası 2 liradan 3 liraya çıkarılarak, 3 kutu ilaçtan sonraki her ilaç için 1 lira daha hastadan tahsil ediliyor. Vatandaşın en çok şikayet ettiği konu ise daha önce alınmayan aile hekimleri muayenelerine getirilen 3 lira reçete parası.

MUAYENE SAYISI 350 MİLYONU BULACAK

Hastanın doktora gittiği andan itibaren ödediği ücretler üzerine rapor hazırlayan Türk Sağlık-Sen, hastanelerdekimuayene sayısı ve hekimlerin yazdığı reçete arttıkça hastaların cebinden çıkan paranın da yükseldiğine işaret ediyor. Rapora göre, Türkiye'de geçen yıl 294 milyon muayene yapılırken, bu yıl bu sayı 350milyonu aşacak. Bunların yüzde 40'a yakın kısmı acil olduğu için buralarda vatandaşlar katılım payı ödemiyor. Ancak eğitim araştırma ve üniversite hastanelerinde 5 lira, özel hastanelerde 12 liramuayene ücreti ödeniyor. Bir de tedavinin sonunda reçete yazılırsa hastalar 3 lira daha ödüyor. 3 kutudan sonraki her bir ilaç için hastanın cüzdanından 1 lira daha çıkıyor. Yapılan hesaplamalar sonucu hastalar 2,8milyar liramuayene katılım ücreti, 618 milyon lira da reçete parası ödüyor.

Paralı döneme geçiş oldu

Aile hekimliğinde yazılan her reçeteden 3 lira alınması ile birlikte birinci basamak sağlık hizmetlerinde de paralı bir döneme geçildiğine dikkat çekildi.

'Hastadan para almak sosyal devlete ters'

Sağlık hizmetlerinden katılım payı, reçete bedeli gibi tahsilatların yapılmasının sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmadığını söyleyen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Katkı payları alınmasıyla birlikte hastanelerde muayenelerin paralı olduğu döneme girmiştik. Aile hekimliğinde reçete parası alınmasıyla artık birinci basamak sağlık hizmetleri de paralı olmuş oldu" dedi. Kahveci, hükümetin muayenelerden katılım payı alınması gibi uygulamalara son vermesi gerektiğini ifade ederek, sağlıkta yeni tahsilat kapılarının açılmak istenmesinin yanlış olduğunu belirtti.