BIST 9.368
DOLAR 34,47
EURO 36,18
ALTIN 2.958,31
HABER /  EKONOMİ

Vatandaşı üzecek haber Türkiye Belediyeler Birliği yeni vergi istedi

Ülke genelindeki belediyelerin çatı örgütü olan Türkiye Belediyeler Birliği, vatandaşı ilgilendiren bir çok alanda yeni vergi getirilmesini istedi.

Abone ol

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), doğalgaz, emlak, taşıt ve cep telefonu başta olmak üzere hemen her alana yeni vergi getirilmesini istedi. Bu talep arasında doğalgaz tüketim vergisi, cep telefonu ve internet vergisi, ilave motorlu taşıtlar vergisi gibi vergiler yer alıyor.

TBB, yayımladığı raporda belediyelerin gelirlerini artıracak ve giderlerini de azaltacak bir takım öneriler sıraladı. TBB'nin, raporda yer verdiği yeni vergilerin 31 Mart'tan sonra hayata geçmesinin söz konusu olabileceği ifade edildi.İşte belediyelerin talep ettiği vergiler:

Doğalgaz tüketim vergisi:
Belediyeler, elektrik ve havagazının konutlarda tüketiminden yüzde 5, sanayide tüketiminden yüzde 1 oranında elektrik ve havagazı tüketim vergisi alınıyor. Havagazının artık kullanılmaması ve bunun yerine doğalgaz kullanımının yaygınlaşması nedeniyle havagazı yerine doğalgaz tüketiminden yüzde 5 ve yüzde 1 vergi alınması talep edildi.

Emlak vergisi:
Her 4 yılda bir yapılan emlak vergisi değerlemesinin, her yıl yapılması ve bu verginin yerleşim yerlerinin gelişmişlik düzeyine göre yüzde 1 ila yüzde 6 oranında kalmak üzere belediye meclislerince belirlenmesi talep edildi.

Cep telefonu-internet vergisi:
PTT tarafından tahsil edilen telefon, teleks, faks ve data (tesis, devir ve nakil ücretleri hariç ) ücretleri üzerinden belediyelerin aldığı yüzde 2 oranındaki haberleşme vergisinin içerisine cep telefonları ve internetin de dahil edilmesi istendi.

Taşıt vergisi:
Motorlu taşıtlar vergisine (MTV) ilave olarak belediyeler için MTV tutarının yüzde 10'u oranında yol ve trafik katkı payı alınması talep edildi. Bu verginin hayata geçirilmesi halinde elde edilecek gelir belediyelerin ulaşım ve trafik alt ve üst yapı hizmetlerinde kullanılacak.

Taşıma vergisi:
Yük ve yolcu taşımacılığı yapılan yerleri işletenlerin elde ettiği hasılattan yüzde 1 oranında taşıma vergisi alınması önerildi.

Konaklama vergisi:
Konaklama hizmeti veren otel, motel, pansiyon gibi işletmelerden konaklama bedelinin yüzde 1 ila 3'ü oranında arttırılması talep edildi. Büyükşehirlerde bu oranın yarı yarıya arttırılması istendi.

Ulaşımdan ÖTV alınmasın:
Şehir içi toplu taşıma ücretlerinden alınan yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi ve deniz ulaşımında olduğu gibi karadaki toplu taşıma araçlarının kullandığı akaryakıttan da ÖTV alınmaması talep edildi. Bu öneri kabul edilirse toplu taşıma ücretlerinin ucuzlaması bekleniyor.