BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,80
ALTIN 2.969,55
HABER /  GÜNCEL

Vatandaşa çocuk koltuğu kazığı!

1 Haziran itibarıyla araçlara getirilen çocuk koltuğu zorunluluğu fiyatları patlattı. Vatandaş isyanda...

Abone ol

Karayolları Trafik Yönetmenilği'ne göre otomobillerde çocuk koltuğu zorunluluğu getirilmesi koltuk satışlarını patlattı. 1 Haziran'a kadar en ucuzu 250 lira olan koltuk fiyatları üç kat artarak 750 liraya fırladı... Vatandaş isyanlarda...

Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre çocukların, otomobillerde çocuk koltuğunda yolculuk etmelerinin 1 Haziran'dan itibaren zorunlu hale getirilmesinin ardından koltuk satışlarında artış yaşanırken, polis ekipleri denetimlere başlayarak vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyor.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa bağlı çıkarılan Trafik Yönetmeliğinin 150. maddesinde yapılan değişiklikle 1 Haziran tarihi itibariyle çocuk bağlama sistemleri araçlarda zorunlu hale getirildi.

Bu kapsamda, otomobil, arazi tipi otomobil, kamyonet, kamyon sınıfı araçlarda 150 santimetreden kısa, 36 kilogramın altındaki çocukların taşınması sırasında çocuk bağlama sistemleri kullanılması zorunlu kılındı.

Şehirler arası otobüslerde seyahat eden üç ve üzeri yaştaki çocukların, emniyet kemeri ya da çocuk bağlama sistemleri kullanması zorunlu kılınırken, yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan, servis araçları dışındaki minibüs ve otobüslerde çocuk bağlama sistemi zorunluluğu aranmıyor.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 0-12 yaş arası çocuk koltuğu uygulamasının Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğunu, hatta, birçok Avrupa ülkesinde çocuk bağlama sistemlerinin 1980'li yıllarda uygulanmaya başlandığını belirtti.

Uygulamanın çocuğun güvenliği için büyük önem taşıdığını ifade eden Memiş, ''Geç kalındığını düşündüğümüz bu uygulama kazalardaki çocuk ölümlerini ciddi derecede azaltacaktır. Türkiye, Çin'den sonra 0-14 yaşda trafik kazalarına bağlı çocuk ölümlerinde ikinci sırada yer alıyor. Uygulamanın bu kötü sıralamadaki yerimizi değiştireceğine inanıyoruz'' dedi.

VATANDAŞ İSYANDA!
1 Haziran'da itbaren otomobillere getirilen çocuk koltuğu zorunluluğu otomobil sahibi vatandaşları isyan ettirdi. Sitemizi arayan vatandaşlar, "Ben otomobilde sürekli çocuk koltuğu taşımak zorunda mıyım? Bu uygulamaya göre çocuksuz ya da bekar sürücülerin otosuna çocuklar binemeyecek mi? Ayrıca düne kadar 250 liraya satın alınabilen koltuklar şimdi 750 liraya fırladı. Birileri zengin mi edilmek isteniyor" diye konuştu.

KOLTUK SATIŞLARI ARTTI

Bebek malzemeleri satışı yapan Özge Doğan, çocuklar için otomobil koltuklarının 0-13, 9-18, 15-36 ve 9-36 kilogram olarak 4 kategori halinde satışa sunulduğunu belirtti.

Doğan, satışlarda ciddi artış yaşandığını, özellikle 36 kilo baremli koltuklara ilginin arttığını belirterek, ''Yeni nesil bu olayın biraz daha bilincindeydi. Ancak, yasal olarak zorunlu hale getirilmesiyle her yaşta bu hassasiyet artmaya başladı. Yurtdışından güvenlik testleri yapılmış, AB standartları göz önünde bulundurularak imal edilmiş, ithal ürünler şu anda pazara hakim'' dedi.

Uygulamayla birlikte ürünlerde yüzde 10 oranında fiyat artışı yaşandığını ifade eden Doğan, ''Bu da stoklardan kaynaklanıyor. Distribütörler yıllık kendisinin verdiği kotanın üzerinde sipariş isteyince haliyle fiyatlar da yükseliyor'' dedi.

Doğan, kategorilerine göre koltukların fiyatlarının 60-740 TL arasında değiştiğini belirtti.

ÇİN TEHLİKESİ

Karaçalı, her çok tüketilen üründe olduğu gibi Çin'in çocuk ihtiyaçlarında da ''çakma üretim'' yaptığını belirtti.

Özellikle uygulamayla birlikte Çin'den ürün ithalatlarının başladığını ifade eden Karaçalı, şöyle devam etti:

''Çin'den çok sıradan kalitesiz koltuklar geliyor. Her şeyden önce koltuk alımındaki amaç, bebeğin güvenliği olmalı, trafik cezası değil. Aldığınız üründe kaliteye dikkat etmeniz gerekiyor. İnsanlarımız trafik cezalarından korktuğu için alıyor. En ucuzunu ararken, hiç işe yaramayan bir şeye para verip çocuğunuzun sağlığıyla oynamayın.''

Karaçalı, Çin'den gelen bir ürünü denediklerinde daha çocuk bile oturmadan parçalandığını savundu.

UYARI DENETİMLERİ

Adana Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri de bu uygulamayla ilgili sürücüleri bilinçlendirmek ve koltuk kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalara başladı.

Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez'in talimatıyla vatandaş dağıtılan broşürlerle bilgilendirilirken, ekipler uyarı denetimleri de gerçekleştiriyor.

Trafik ekipleri, şoförleri bilinçlendirmek ve ceza almalarını engellemek için çocuk koltuğuyla ilgili başlattıkları ''uyarı denetimlerini'' yaklaşık 1 ay sürdürecek. Uyarılara rağmen çocukları için koltuk kullanmayan vatandaşlara ise yasa gereği 65 TL ceza uygulanacağı belirtildi.