BIST 9.438
DOLAR 34,42
EURO 36,33
ALTIN 2.845,29
HABER /  GÜNCEL

Vatandaş tek tuşla işlemi halledecek!

Yeni sistemle tek bir noktadan tüm kurumların bilgilerine ulaşmak mümkün olacak. Gereksiz yazışmalar tarih olacak.

Abone ol

Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı'nın hazırladığı üç aşamalı proje, yeni yıl ile birlikte uygulamaya giriyor. Proje, tüm kamu kurumlarının ilgili birim yöneticilerine de tanıtıldı.

Akşam'dan Hakkı Kurban'ın haberinden öne çıkan ana başlıklar şöyle:

ÜÇ YAZILIM GELİŞTİRİLDİ


Proje çerçevesinde üç veri tabanı yazılım geliştirildi. Veri tabanları şu katkıları sağlayacak:

- HİZMET ENVANTERİ VERİ TABANI: Kamu kurumlarında,  tüm hizmet ve faaliyetlerin yasal dayanakları, başvuruda istenen belgeleri, iç ve dış yazışmalarının amacı ve yapıldığı yerleri içerecek. Hukuki ve fiili tamamlanma süreleri elektronik ortamdan sunuluyorsa internet adresi gibi her bir hizmete ait süreçler yaklaşık 50 başlık altında tanımlanacak.

- DEVLET TEŞKİLATI VERİ TABANI: Tüm kamu kurumlarının merkez, taşra ve yurtdışı birimleri ile bağlı oldukları kuruluşlar hiyerarşik yapıya uygun kodlar alacak. Bu kodlar, kurumların elektronik ortamda tanımlanmalarını sağlayacak. Elektronik haberleşme kodları, bir anlamda kurumların kimlik numarası olarak kullanılacak.

- KAMU VERİ ENVANTERİ: Kamudan verilecekler 'hizmet' ve 'belge' bazında tespit edilecek ve bu veri tabanında yer alacak. 

İŞTE TAKVİM

Kurumlar, devlet teşkilatı veri tabanı için 3 Ocak 2011'den itibaren güncelleme çalışmalarına başlayacak. Hizmet envanteri ve Kamu veri envanteri için ise kurumlar 3 gruba ayrılırken Ocak, Mart ve Mayıs aylarında kurumların kayıt işlemlerine başlanması öngörülüyor.

BÜROKRATİK ENGELLER KALKIYOR

UygulamalarIn faydaları ise şöyle özetleniyor:

- Tüm kamu kurumları ve alt birimleri, hiyerarşik yapıya uygun olarak iletişim bilgileriyle birlikte tek bir noktadan gösterilecek. Hem işlemlerde kolaylık olacak hem de gereksiz zaman kaybı önlenecek.

- Kamu kurumları, değişmez kodlarla tanımlanarak, yazışmalarını elektronik ortamdan yapabilecek. Hantallık ortadan kaldırılacak.

- Hizmetler arasındaki bağlantılar ortaya konulacak ve kapı kapı dolaşılmayacak.

- Hangi mevzuatın, hangi hizmetlere dayanak teşkil ettiği ortaya çıkacak ve mevzuat dayanağı olmayan hizmetler de belirlenmiş olacak.

- Kamuda talep edilen veya üretilen belgeler tanımlanacak ve elektronik uygulamalarda kullanılabilecek şekilde kodlanacak.

- Sunulan kamu hizmetlerinin ortalama ne kadar sürede tamamlanacağı belli olacak. Geç tamamlananlara müdahale edilerek hizmet sunumu hızlanacak.

- Yapılan tüm yazışmalar amaçları doğrultusunda tespit edilerek gereksiz olanlar kaldırılacak.

- Kamuda 'üretilen' veya başvurularda talep edilen dilekçe, başvuru formu, resmi yazı gibi içeriği değişken belgelerde yer alan veri alanları belirlenerek standartlaştırılacak.

- Verilerin üretildiği ve talep edildiği hizmetler arasında elektronik veri akışı sağlanacak.

- Kamuda mükerrer veri üretilip üretilmediği belirlenecek.