BIST 9.489
DOLAR 34,55
EURO 36,03
ALTIN 2.997,03
HABER /  GÜNCEL

Vatandaş için dert, esnaf için bereket ayı

Harcamaların yoğunlaştığı bu ayda vatandaş, bütçesini nasıl denk getireceğini düşünürken; esnaf borçlarını ödemeyi, yatırım yapmayı bekliyor

Abone ol

Tatil döneminin kapanması ile evlerine dönen vatandaş, kış için bakliyat, salça, yağ alırken, bir kısmı da evini boşaltarak kiralık ev aramaya başladı. Evlerini değiştirenler boya-badana yaptırırken, ev eşyasını da yenilemeye başladı.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala ise öğrenciler, çantadan önlüğe okul ihtiyaçlarını karşılamak için anne-babalarıyla alışverişe çıkmaya başladı.

Üniversiteye yeni başlayanlar ise ev bulma telaşına girerken, bir yandan da evlerini döşemek ve boyama-badana yaptırmak için kısıtlı bütçelerinden harcama yapıyor.

Ramazan Bayramı sonrası gelin ve damat adayları, ev aramaya, ev eşyası satın almaya başladı.

Türkiye Esnaf ve sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye'nin en çok tatil yapan ülkelerden olduğunu işaret ederek, 9 günlük bayram tatili ile şehir dışına çıkan vatandaşların gittikleri bölgelerde ''her şey dahil'' sistemiyle tatil yaptığını ifade etti. Bu durumun da esnaftan alışverişi engellediğini belirten Palandöken, ''Piyasaya para akışına da büyük sıkıntı verdi'' dedi.

''Kendi memleketine gidenler ile yerel bazdaki yerlerde bir canlılık izlenebildi'' diyen Palandöken, uzun tatillerin ekonomiye zarar verdiğini söyledi. Palandöken, fabrikaların, sanayi sitelerinin durduğunu belirterek, ''9-10 gün zaten ayın üçte biri, diğer kalan zamanda borçlarını ödemekte zorlanıyorlar'' diye konuştu.

Mevsim itibariyle en şanslı ayda olunduğunu vurgulayan Palandöken, insanların ihtiyacının doruğa çıktığını ifade etti. Palandöken, Eylülde okulların açıldığını, bakliyatın mahsulünün ortaya çıktığını, kırsal kesimlerde düğünlerin olduğunu, borçların ödendiğini belirterek, ''Piyasaya Türkiye bütçesinin dörtte üçü intikal eder'' dedi.

Eylül ayı ile birlikte tatil döneminin kapandığını, fabrikaların tam kapasite ile çalışmaya başladığını anlatan Palandöken, piyasadaki para hareketinin kontrolü için çok önemli bir zamanlama dilimi olduğunu söyledi. Palandöken, bu dönemin esnaflar için de emekliler ve memurlar için de önemli olduğunu vurguladı.

Palandöken, sonbaharda bakliyat, salça, yağ gibi bozulmayacak emtiyaların da stoklandığını söyledi. Yeni eğitim-öğretim yılı ile de piyasada bir hareketlilik gözleneceğini ifade eden Palandöken, çantadan önlüğe okul eşyalarının satın alınacağını, üniversite öğrencilerinin ev tutmaya başlayarak, ev eşyası alacaklarını belirtti.

Önceden hasat kalktıktan sonra altın alındığına işaret eden Palandöken, bu durumun artık ''hayal'' olduğunu artık borç ödendiğini, veresiye defterinin kapatıldığını söyledi.

''EYLÜL AYI BEREKET AYI, HASAT AYI''

Ev kiralanması, boşalması, tayinlerin çıkmasının Eylül ayına denk geldiğini vurgulayan Palandöken, ''Dolayısıyla bereket ayı deriz, hasat ayı deriz, bağ bozumu deriz'' dedi.

Eylül, Ekim ve Kasım aylarının ekonomideki paranın piyasaya çıkmasında önemli aylar olduğunu ifade eden Palandöken, badana-boyanın yapıldığını, biten inşaatların teslim edilmeye başlandığını belirtti.

Palandöken, haksız rekabet olduğunu belirterek yabancı sermayenin ülkeye hareketli girişinin esnaf-sanatkarın geleneksel yapısını bozduğunu belirtti. AVM'lerin gelişmiş ülkelerdeki gibi olması gerektiğini belirten Palandöken, ''Her sokağın, her caddenin, her ana anterin üzerine AVM yaparsanız olmaz. AVM'lerde dünya birinciyiz. Ekonomik bir şey değil; netice itibariyle rantiye, kiranın daha çok alınması için yapılan bir sistem'' diye konuştu. 

Esnafın ülke için çok önemli olduğuna işaret eden Palandöken, esnafın istihdamı kolaylaştırdığını, işsizliğin önünü kestiğini, semtin gelişmesini, piyasanın dengelenmesini sağladığını söyledi.