BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,38
ALTIN 2.930,45
HABER /  GÜNCEL

Vatan gazetesi fiyatını artırdı

Vatan gazetesi bu sabah okurlarının karşısına zamlı fiyatı ile çıktı. Gazetenin genel yayın müdürü Tayfun Devecioğlu yaptıkları zammın gerekçesini köşesinde açıkladı

Abone ol

Devecioğlu "5 kuruşluk artırımın gerekçesi" ni şöyle açıkladı:

Yazı: Tayfun DEVECİOĞLU
www.vatanim.com.tr


Zaman büyük bir hızla akıp geçiyor. VATAN'ın ilk sayısının yayınlandığı 4 Eylül 2002'den bu yana yaklaşık 3 yıl 5 ay geçmiş.

VATAN, bir gazetenin yaşamında çok çok kısa sayılabilecek bir sürede Türkiye'deki 4 büyük gazeteden biri oldu. Dahası, Türkiye'nin en itibarlı gazetesi oldu VATAN. (Abartıyor, amma da atıyor diyenlere Türk basınının son 3.5 yılı konusunda kafa patlatmayı, yine de ikna olmayanlara 4 büyük gazetenin arşivlerini karıştırmayı öneririm. İsteyen VATAN arşivine gelip, 4 büyük gazetenin son 3.5 yıllık sayılarını inceleyebilir.)

"Türkiye'nin bağımsız bir gazeteye ihtiyacı var" diye yola çıktık. Siz yüz binlerce VATAN okuru, bizi desteklediniz, bize cesaret verdiniz. "Bağımsız, tarafsız, dürüst gazetecilik" yayın hayatına başlarken sloganımızdı, bugün artık sizlerin biz VATAN çalışanlarına verdiği bir görev haline geldi. Bu görevi layıkıyla yerine getirme, üzerine toz kondurmama, daha da ileri taşıma çabası sorumluluklarımızı da artırıyor.

4 büyük gazetenin rekabetinde, işi sadece gazetecilik olan, bunun dışında herhangi bir iş yapmayan, yapmamaya söz veren tek grup VATAN. Diğer 3 gazete de, bazı holdinglerin çatısı altında, o holdinglerin medya dışı işlerden kazandığı paraların sigortasıyla çıkıyor. O gazeteler çoğu zaman Ankara'yı, güç odaklarını memnun etmek zorunda kalıyor. VATAN'ın böyle bir derdi yok. Bizim tek kaygımız, yegâne çabamız içeriğimizle, duruşumuzla siz okurlarımızı memnun etmek.

Baştan belirlediğimiz ilkelerle ulaştığımız yer, doğaldır ki rakiplerimizi rahatsız ediyor. Tirajımız, prestijimiz, etkinliğimiz, daha somut bir ifadeyle kamuoyuna yerleşmiş olan "Bunu yazarsa VATAN yazar" inancı, rakiplerin VATAN'a karşı yürüttüğü haksız rekabeti tetikliyor.

Örneğin, TMSF'nin Ciner Grubu'na sattığı Sabah. VATAN'ın 2 katından fazla sayfa sayısıyla çıkan Sabah, VATAN'la aynı fiyata satılıyor. Bir gazetenin en önemli gider kalemi kağıt olmasına rağmen, Sabah geçen yıl tirajda VATAN'a yakalanınca fiyatını 350 bin liradan 250 bin liraya indirmişti. Biraz önce bahsettiğim "holdinglerin basın dışı işlerden kazandığı para" işte burada devreye giriyor. Çünkü holdingler için gazetenin tiraj kaybı, holdingin Ankara nezdindeki güç kaybıyla eş anlamlıdır. Bu riski göze almazlar, "Varsın gazete zarar etsin, diğer işler daha önemli, devletten bir ihale daha alır, zararı kapatırız" politikası güderler.

Biraz önce kağıdın bir gazetenin maliyetindeki önemine değinmiştim. Konuyu biraz daha açalım: Orta-büyük ölçekte gazeteler için kağıt giderinin toplam maliyetler içindeki payı yüzde 25'lere kadar çıkar. Gazete kağıdı altın gibi, petrol gibi, bakır gibi fiyatı uluslararası piyasalarda belirlenen bir üründür. Topraklarında nitelikli ormanlar olan kuzey ülkeleri kağıt üretip dünyaya satar. Kanada, İsveç, Rus sermayeli şirketler dünyanın en büyük kağıt üreticileridir. Bu şirketler, global talebe göre üretimle oynayarak fiyatları kontrol eder.

VATAN piyasaya çıktığı dönemde kağıt fiyatı ton başına 450 dolar seviyesindeydi. Bugün kağıdın bize maliyeti ton başına 710 dolar. 3.5 yıllık fiyat artışı yüzde 57'yi buluyor.

Gazete maliyetinin yüzde 25'i kağıt demiştim. Geriye kalan yüzde 75, personel ücretleri, haber ajansı abonelik ücretleri, haber takibi için yapılan yurt içi ve yurt dışı geziler, merkez bina ve Ankara büromuzun kira ve genel giderleri gibi kalemlerden oluşuyor.

Holding gazetelerindeki lüks arabalar, şoförler, şatafatlı misafir ağırlama salonları, gösterişli kutlama geceleri, birer ikişer yönetici asistanı gibi harcamalar dışındaki "gazetecilik harcamalarımız" onlardan eksik değil. Çünkü "bağımsız gazeteyiz" sempatisine sığınıp, daha iyi gazete yapmak için gereken harcamalardan kaçınmıyoruz. Bu gazete Reuters, AP, AFP, Factiva gibi yüksek ücretli ajanslara abone. Yerli ajansların tümünden hizmet alıyoruz. Her gün yüzlerce yabancı gazete ve dergi satın alınıyor.

İdari görevliler dışında yaklaşık 250 gazeteci daha iyi bir VATAN hazırlamak için çalışıyor. Ankara'da güçlü bir temsilciliğimiz, Washington, Londra, Brüksel gibi merkezlerde yerleşik yurt dışı muhabirlerimiz var. Yurt içi ve yurt dışı önemli olayları yerinde izliyoruz.

Gelmek istediğim nokta şu: Başta kağıt olmak üzere pek çok girdi fiyatının artmasına rağmen gazeteler fiyat artırmak yerine, SABAH örneğinde olduğu gibi fiyat indirimine gidebiliyor. Bu tablonun ekonomik mantığı yok. Tabii eğer gazetenin zararı başka işlerden kazanılan parayla kapatılmıyorsa...

Bizim ise ne böyle bir imkânımız ne de niyetimiz var.

Yazıya başlamadan önce bazı ürün ve hizmetlerin fiyatına baktım. Çarpıtmayla suçlanmamak için DİE'nin enflasyonu belirlerken baz aldığı fiyatlara baktım. www.die.gov.tr'den birkaç örnek aktarayım:

* Eve gelen gündelikçi ücreti 38 YTL: 25 kuruştan 152 günlük gazete parası. Yılda 2.5 günlük gündelikçi ücreti 1 yıllık gazete ücretine eşit.

* 1 kg. kabak çekirdeği 8.50 YTL: 34 günlük gazete parası.

* Kuru temizleme ücreti 5.55 YTL: 22 günlük gazete parası.

* 1kg. kuru sarmısak 4.29 YTL: 17 günlük gazete parası.

* Köprü geçiş ücreti 3 YTL: 12 günlük gazete parası.

* Metro ücreti 1.1 YTL: 4 günlük gazete parası. (10 kuruş da artıyor)

* Tek kolon Sayısal Loto ücreti 0.5 YTL: 2 günlük gazete parası.

* Tam kupon (8 kolon) Sayısal Loto 4 YTL: 16 günlük gazete parası.

* Otopark ücreti 2.41 YTL: 10 günlük gazete parasından 9 kuruş eksik.

* Akmerkez otopark ücreti 5 YTL: 20 günlük gazete parası.

Ekonomi servisinden bir arkadaşımı Profilo Tansaş'a gönderip, oradan da fiyat aldırdım. İşte örnekler:

* 1 kg. kol böreği 10.5 YTL: 42 günlük gazete parası.

* 1 kg. Antep fıstığı 24.5 YTL: 98 günlük gazete parası.

* Blendax şampuan (400 gr.) 4.59 YTL: 18 günlük gazete parası.

* 1 kg. Koska helva 6.3 YTL: 25 günlük gazete parası.

* Lostrada ayakkabı boyası 4 YTL: 16 günlük gazete parası.

Bir simitin dahi 2 günlük gazete fiyatına satıldığı bugünün Türkiye'sinde gazete fiyatları gerçekten çok düşük.

VATAN'ı VATAN yapan özelliklerimizi sürdürebilmek için fiyatımızı bugünden itibaren 5 kuruş artırıp 30 kuruşa çıkartıyoruz.

5 kuruş neye eşit: 5 gram kol böreği ya da 2 gram (herhalde 1 tek eder) Antep fıstığı fiyatına. Veya Akmerkez'deki otopark ücretinin yüzde 1'ine, ya da 16.5 gram kuru sarmısak fiyatına...

Bize olan desteğinizin süreceğinize inanıyoruz.