BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,53
ALTIN 3.023,79
HABER /  GÜNCEL

Varlık barışında son hafta

"Bir daha ele geçmeyecek fırsat" 2 Mart'ta bitiyor. Paranın ak mı kara mı olduğuna bakılmayacak.

Abone ol

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, varlık barışı uygulamasını, “bir daha ele geçmeyecek fırsat” olarak nitelendirdi ve “Mükellefler 2 Mart'a kadar başvursun. Paranın ak mı, kara mı olduğunu araştırmayacağız” dedi.

Ulusoy, kamuoyunda “varlık barışı” olarak bilinen “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun” kapsamındaki uygulamalardan faydalanmak isteyenler için başvuruda son haftaya girildiğine işaret ederek, mükelleflerin başvuru konusunda ellerini çabuk tutmalarını istedi.

Ulusoy, bu kanunla mükelleflere, yasal kayıtlarda yer almayan bazı kıymetlerini, gerek yurt içindeki ve gerekse yurt dışındaki kayıtlarına intikal ettirme imkanı getirildiğini vurguladı.

Gelir İdaresi Başkanı, yurt dışından gelecek varlıklar için yüzde 2 oranında, Türkiye'deki varlıklar için de yüzde 5 oranında vergi uygulanacağını anımsattı.

“MÜKELLEFLER FAYDALANSIN”

Beyan edilen varlıklardan hareketle herhangi bir vergi incelemesi ve araştırması ile vergi tarhiyatı yapılmayacağının altını çizen Ulusoy, ayrıca başka sebeplerle vergi incelemesi yapılması durumunda da beyan edilen farkın, bulunan farktan tenzil edileceğini söyledi. Ulusoy, şöyle devam etti:

“Burada mükellefin beyan ettiği varlık tutarının yani yüzde 2'nin matrahı olan yüzlük kısmın bir inceleme yapıldığı takdirde bulunan matrah farkından düşüleceği önemli. Adeta mükelleflere, yüzde 2 ve 5'lik bir vergi karşılığında yüzde 50-60 oranında değişen, bazen de aradan geçen zamana göre yüzde 100'ü aşabilen çok daha ağır bir yükten kurtulma imkanı getirilmiş oluyor.”
Bunun mükellefler için çok önemli bir avantaj olduğunu vurgulayan Ulusoy, “Biz mükelleflerimizin bu avantajdan faydalanmalarını şiddetle arzu ediyoruz, bekliyoruz. Böyle bir fırsat bir daha ele geçmez. O nedenle mükellefler 2 Mart'a kadar başvursun” dedi.

“KARA PARANIN BU KANUNDAN YARARLANMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Ulusoy, gelen ve gelecek paralarla ilgili herhangi bir inceleme, araştırma içinde olmayacaklarını yineleyerek, “Beyan edilen paranın 'ak mı, kara mı' olduğunu araştırmayacağız. Kara para bu kanun kapsamında değil, bu kanundan yararlanması mümkün değil ama ışığa tutup tek tek paralara bakamayız. Her gelen parayı ak mı, kara mı inceleyemeyiz” diye konuştu.

Yurt dışındaki varlıklar için bankalar, aracı kurumlar ve vergi dairelerine başvurulabildiğini belirten Ulusoy, şunları söyledi:

“Biz bankalardan bilgileri ayda bir, her ayın bilgisini takip eden ayın 15'inde beyanname olarak alıyoruz. Burada 'kim, ne getirdi' isimli bir liste istemiyoruz. Sadece toplu rakamları, 'işte bu ay içerisinde 100 kişi şu kadar lira beyan etti, bunun yüzde 2'si şudur' şeklinde toplu bir rakam istiyoruz.”
Bankalar aracığıyla getirenlerin kimliklerini bilmediklerini ifade eden Ulusoy, bunun inceleme niyetleri olmadığını göstermesi açısından önemli olduğunu belirtti. Ulusoy, “Yasada buna mani. Yasada getirilen paralardan hareketle bir inceleme ve tarhiyat yapılmasına mani bir şekilde gayet açık ve net cümle bulunuyor. Tereddüt edenler varsa, böyle bir mekanizma bizim paranın kimin olduğunu bilmemize mani” dedi.

SÜREYİ UZATMA ÖNERİMİZ OLMAYACAK

Ulusoy, uygulamadan yararlanmak için 2 Mart'ta sona erecek başvuru süresinin şu aşamada uzatılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Bizim ne şu anda, ne de önümüzdeki günlerde uzatma önerimiz olmayacak” diye konuştu.
Ulusoy, Türklerin yurt dışında ne kadar varlığı bulunduğunun bilinmediğini, bu nedenle de varlık barışından elde edilecek gelir konusunda çok net bir tahmin yapılamayacağını söyledi. Ancak beklentilere yavaş yavaş yaklaştıklarını ifade eden Ulusoy, “Beyan edilen başlangıçta çok düşüktü ama giderek artıyor. Sürecin sonuna doğru daha da artacağını umut ediyoruz” açıklamasında bulundu.