Varlığından emin olmadıkları gezegene gidecekler!
Gökbilimciler varlığından emin olmadıkları gezegene gitmenin hayalini kuruyor.
Abone olGökbilimciler, Dünya’ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri’de geçtiğimiz yıl keşfedilen gezegene gitmenin planlarını yapmaya başladı.
Ancak hayal edilen yolculuktan önce gezegenin varlığını doğrulamak istiyorlar.
Güneş Sistemi’nden 4,4 ışık yılı uzaklıkta buluan Alpha Centauri yıldız sisteminde yer alan ve keşfi Ekim 2012’de açıklanan Alpha Cantauri Bb gezegeni, bilim insanların yeni hedefi.
ULAŞMAK İÇİN IŞIK HIZI GEREKMİYOR
Keşfiyle astronomi dünyasını heyecanlandıran Alpha Cantauri Bb’nin en büyük özelliği, ona ulaşmak için ışık hızında veya daha hızlı bir yolculuk gerekmemesi. Işık hızının 10’da 1’iyle ilerleyecek bir uzay aracıyla, Alpha Centauri Bb gezegenine yapılacak yolculuk bir insan ömrüne sığabilir.
Alpha Centauri, Alpha Centauri A ve B yıldızlarıyla, bu iki yıldıza daha uzak bir mesafede bulunan Proxima Centauri adlı kırmızı cüceden oluşuyor. Alpha Centauri Bb, B yıldızının yörüngesinde ve yıldızına çok yakın mesafede yer alıyor.
YÜZEY SICAKLIĞI 1200 DERECE TAHMİN EDİLİYOR
Yüzeyindeki sıcaklığın 1200 derece olduğu tahmin edilen gezegende yaşam oluşması için gereken şartların çok yetersiz olduğu düşünülüyor.
New York Times’ın geçtiğimiz hafta mercek altına aldığı Alpha Centauri yolculuğu, Alpha Centauri Bb’nin çok sıcak olması, hatta belki de gerçek olmama ihtimaline rağmen gökbilimcileri fazlasıyla çekiyor.
ORADA BİR GEZEGEN VAR MI?
Alpha Centauri, kozmik ölçekte ‘taş atma mesafesinde’ yer alıyor. Avrupalı araştırmacılar, yıldızından sadece 5.8 milyon km ötede bulunan Alpha Centauri Bb’nin, var olması halinde oraya ulaşmak istiyor ancak gezegenin varlığından emin olamıyorlar.
Almanya’daki Thuringian State Gözlemevi’nin direktörü olan Artie P. Hatzes, geçtiğimiz ay Astrophysical Journal dergisinde yer alan makalesinde, ‘Avrupa’daki araştırmalardan elde edilen verileri gözden geçirdiğinde gezegenin varlığının doğrulayamadığını’ belirtti.
Hatzes, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Bazen orada, bazen değil... Bu istatistiksel karmaşayı azaltmak için kullandığınız yöntemlere bağlı” ifadesini kullandı. Hatzes, yine de ‘Alpha Centauri Bb’nin var olabileceğini ancak kendisine gerçek bir gezegen izlenimi vermediğini’ belirtti.