BIST 9.233
DOLAR 34,53
EURO 36,60
ALTIN 2.917,57
HABER /  GÜNCEL

Varisli bayanlar dikkat

Havaların ısınmasıyla varis şikayetinin artacağını söyleyen uzmanlar, hastaları uyardı.

Abone ol

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Bengisun, yaz sıcakları ile birlikte damarların genişlemesinin varis şikayetlerini artıracağını belirtti.

Bengisun, ''Varisli damarlar içi kan dolu kesecikler olduğu için, burada kanın pıhtılaşma eğiliminin artması, ağrılı damar iltihaplarına yol açar'' dedi.Bengisun,  yaptığı açıklamada, varis hastalığı bulunanların şikayetlerinin yaz aylarında artabileceği uyarısında bulundu.

Kanı kalbe geri taşıyan toplar damarların genişlemesi sonucunda oluşan varis hastalığının, kadınların yüzde 40, erkeklerin ise yüzde 20'sinde görüldüğünü ifade eden Bengisun, ''Varise hormonal nedenler yüzünden kadınlarda daha sık rastlanır'' dedi.

Genetik faktörler, gebelik ve çevresel etkilerin varise neden olabileceğini anlatan Bengisun, hastalığın tedavi edilmemesi halinde ağrı, gerginlik, yorgunluk, şişkinlik ve damar iltihaplarına yol açabileceğini bildirdi.
Hastalığın ileri döneminde de bacaklarda sürekli şişlik, deride kalınlaşma, renk değişikliği, kaşıntı, egzama ve yaraların görüldüğünü kaydeden Bengisun, yaz sıcaklarıyla birlikte damarların genişlemesinin şikayetleri artırdığını söyledi.

Bengisun, ''Varisli damarlar içi kan dolu kesecikler olduğu için burada kanın pıhtılaşma eğilimi de artar. Dolayısıyla ağrılı damar iltihaplarına ya da emboliye (başka bir yerden kopup gelen pıhtılarla oluşan ani damar tıkanmaları) yol açabilir. Bu nedenle yaz sıcakları başlamadan varislerden kurtulunmalıdır'' diye konuştu. Bengisun, varis rahatsızlığı olanlara şu önerilerde bulundu:

''Özellikle uzun yolculuklarda hareketsiz kalınmamalı. Bacak hareketleri yapıp, sık sık mola verilmeli,

Fazla kilosu olanlar zayıflamalı,

Ağrı olunca soğuk suyla alınan duş iyi gelebilir,

Fazla sıcağa maruz kalınmamalı,

Plajda kuma gömülmemeli,

Fizik tedavi yaptırılmamalı,

Ayakta uzun süre çalışanlar topuklu ayakkabı giymemeli.

LAZERLE TEDAVİ
Ancak, bunların varis şikayeti olanların sıkıntılarını tamamen ortadan kaldırmayacağının altını çizen Bengisun, hastaların mutlaka tedaviye yönelmeleri gerektiğini söyledi.

Varis tedavisinde uygulanan damar içi lazer yönteminin, genel anestezi gerektirmediğini, iş gücü kaybını önlediğini ve hastanede kalış süresini azalttığını anlatan Bengisun, anestezi altında yapılan klasik yöntemde ise bacakta bazı bölgelerde kesiler yaparak bulanan damarın tümüyle dışarı çıkarılarak operasyon gerçekleştirildiğini söyledi.

Hastaya lokal anestezisi uygulanarak gerçekleştirilen lazer yöntemiyle bacağın iç yüzeyi ve üst kısmının uyuşturulduğunu belirten Bengisun, özel bir kataterle (ince plastik boru) içine girilen varisli damarın ultrason altında işaretlenerek yok edildiğini kaydetti. Bengisun ''30-45 dakika süren işlemin ardından bacağı sarılan hasta 1 saat dinlendirildikten sonra evine yürüyerek gidebiliyor'' dedi.