BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Varilli toprak temizlenmeli

Tuzla'da zehirli varilleri toplamak yetmiyor. Varillerin bulunduğu toprağın da temizlenmesi gerekiyor.

Abone ol

İstanbul Tuzla'da toprağa gömülü bulunan varillerdeki tehlikeli atıkların bertarafının yanı sıra atıkların karıştığı toprağın da temizlenmesi gerektiği bildirildi.

İzmit Atık ve Artıkları Arıtma, Yakma ve Değerlendirme AŞ (İZAYDAŞ) Genel Müdürü Bilal Şengün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta Tuzla'nın Orhanlı bölgesinde bulunan varillerden alınan 3 numunenin birinde fenol, diğerlerinde de karbon oranının çok yüksek çıktığını anımsattı.

Söz konusu atıkların bertarafına yönelik çalışmaların sürdüğünü ve bu atıkların yakılarak yok edileceğini ifade eden Şengün, ''Bu atıkların bertarafının yanı sıra varillerin bulunduğu alandaki toprağın da temizlenmesi gerekiyor'' dedi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon ton tehlikeli atık üretildiğini, bunun yalnızca 100 bin tonunun bertaraf edilmek üzere İZAYDAŞ'a getirildiğini belirten Şengün, şöyle konuştu:

''Türkiye'deki tek lisanslı kurumuz ve her türlü zehirli atığı bertaraf edebiliyoruz. Yaklaşık bin 500 sanayi kuruluşuyla çalışıyoruz. Ancak, firmaların büyük bölümü fiyatlarımızı yüksek bulduğundan arzu edilmeyen bu tür olaylar yaşanıyor. Zehirli atıklarını az bir sarfiyatla gömebildikleri için bu yolu tercih ediyorlar.''