BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Vanlı kadınlar geçim yolunu buldu

Organik tarımın seradaki halini yapıyorlar. Bir çoğu evini geçindirecek kadar iyi kazanıyor...

Abone ol

Tarım ve hayvancılığın az olduğu Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Açıkyol köyünde, kadınların kurduğu seralar, üretime canlılık kazandırdı.

Muradiye Ziraat Odası Başkanı İbrahim Vanlı, kadınların girişimleri sonucu yaklaşık 15 yıl önce Kaymakamlık desteği ile köydeki ilk seraların kurulduğunu belirterek, zamanla seracılığın kadınlar arasında yaygınlaşan bir faaliyet haline geldiğini ve köydeki birçok kadının sera kurmaya başladığını bildirdi.

Kadınlar tarafından ilkbahar mevsiminde seralarda yetiştirilen sebze fidelerinin, havaların ısınmasıyla yine kadın eliyle toprakla buluştuğunu vurgulayan Vanlı, ''köydeki kadınlarımızın seralarda istihdam edilmesi ve ailelerine maddi açıdan katkıda bulunması ilçemiz için çok önemli'' dedi.

7 NÜFUSLU AİLESİNİ GEÇİNDİRİYOR

İlkbahar mevsiminde serada yetiştirdiği sebze fidelerini havaların ısınmasıyla toprağa eken Zeynep Bulut da eşi Cahit Bulut ile çiftçilik yaparak, 7 nüfuslu ailesinin geçimini sağladığını belirtti.

Serada genellikle domates, biber ve salatalık fidesi yetiştirdiğini anlatan Bulut, Muradiye-Van kara yolu dışında herhangi bir yerde satamadıkları sebzelerin çoğu zaman çürüdüğünü ve çöpe atıldığını ifade etti.

Bölgede salça fabrikası kurulması durumunda hem kendilerinin hem de fabrika sahibinin kazanacağına değinen Bulut, 70 haneli köydeki tüm kadınların seracılık yaptığını kaydetti.

Eşi ile birlikte ektiği sebzeleri, kasalara bırakarak yol kenarında sattığını bildiren Cahit Bulut ise önceki yıllarda tüm köylülerin tarımla uğraştığını, ancak pazarlamada sıkıntı yaşadıkları için birçoğunun sebze yetiştiriciliğinden vazgeçtiğini söyledi.

TAMAMI ORGANİK ÜRÜNLER

Yüksek ve tünel seracılık yapan Kemaliye İleri de kız kardeşi ve yeğenleri ile birlikte çalıştığı serada, annelerinden öğrendikleri yöntemle ürün yetiştirmeye çalıştıklarını vurgulayarak, ''Yetiştirdiğimiz ürünleri ağabeylerimiz yol kenarında satıyor. Seralarda ürettiğimiz ürünlerin tamamı organiktir. Yaptığımız çalışmayla hem evimizin sebzesi karşılanıyor, hem de para kazanıyoruz'' şeklinde konuştu.