BIST 9.939
DOLAR 35,39
EURO 36,52
ALTIN 3.019,72
HABER /  GÜNCEL

Van’dan Van minute a destek, Feyzioğlu’na tepki

Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümünde, Başbakan Erdoğan’ın tepki gösterdiği Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun açıklamalarına Van T...

Abone ol

Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümünde, Başbakan Erdoğan’ın tepki gösterdiği Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun açıklamalarına Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’dan cevap gecikmedi.
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ‘Hükümet Van’a hiçbir şey yapmadı’ demenin insafsızlık olduğunu belirterek, “Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü münasebetiyle düzenlenen programda tabi orada Van depremi ile ilgili belirleme de olunca burada konuya müdahil olmak gibi bir zorunluluk ortaya çıktı. Açıkçası depremin olduğu ilk dönemlerde, 23 Ekim 2011 tarihinde ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen iki yıkıcı depremle beraber, hakkını teslim etmek gerekiyorsa başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakan’la birlikte hükümetin tüm yetkilileri neredeyse nöbetçi bakan olma düzeyinde burada bir faaliyet gösterdiler ve kentimizle ilgili başta Erciş ilçemiz olmak üzere yakın bir ilişki ve iletişim ağı kuruldu. Daha sonra tabi kısa süre içerisinde 622 yurttaşımızın hayatına mal olan ve 30 bin konutumuzun yıkımına sebebiyet veren büyük bir deprem felaketi yaşadık. Hepimiz o dönemlerin yakıcı sıcaklığını iliklerimize kadar yaşadık. Şunu söylemek lazım, belki de o döneme ilişkin aşağı yukarı dünya rekoru diyebileceğimiz kısa bir zaman süre içerisinde insanlar çadırlardan konteynırlara, oradan da bir yıllık gibi kısa bir sürede TOKİ marifetiyle yapılan afet konutlarına taşınarak kalıcı konutlara yerleşme fırsatı buldular. Tabi 18 bin konut inşa edildi. Sorunlarımız yok değil, sorunlarımızın büyük bir kısmı halen devam ediyor olabilir, ancak bugün yapılan açıklamayı ben biraz talihsiz olarak değerlendiriyorum. Çünkü hukuksal bir yapının, kurumun açılış yıldönümünde yapılan bu açıklama, belki hepimizin uzun zamandır beklediği anayasa yapılması süreci ile ilgili olabilirdi. Fakat orada çıkış noktasının Van depremi ve Van depremi üzerinden bir politika geliştirilmesi olunca, yani hakkını teslim etmek gerekirse çok doğru bir yaklaşım olmamıştır. Yani baro başkanı orada biraz daha seçici bir yaklaşım içerisinde, özellikle Türkiye’nin yaşadığı hukuksal sorunlara vurgu yapması gerekiyordu” dedi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, deprem sonrasında Van’a hiçbir şey yapılmadığını demenin insafla bağdaşmadığını ifade etti. Battal, “Van’a yapılanlara herkes gıptayla bakıyor. Ben sadece oradaki o siyasi polemiklere çok da girmek istemiyorum. Ama şunu söyleyeyim, oradaki konuşmada ‘Van’a bir şey yapılmadı’ şeklindeyse veya ‘yanlış şeyler yapıldı’ şeklindeyse kesinlikle bu konuşmaları ben kabul etmiyorum, kimse kabul etmez. Van’da yaşayan hangi vatandaşa sorarsanız sorun bunu kabul etmez. Sanırım Feyzioğlu kendisi de gelip burada görürse, yerinde olayları incelerse durumu görür. Eğer öyle bir şey söylediyse şayet, yanlış bilgi verilmiş diye düşünüyorum. Yoksa Van’da yapılanları kimse inkar edemez” şeklinde konuştu.
Depremzedeler için yapılan TOKİ’lerde oturan Zeki Öner isimli vatandaş ise, sorunların ve eksikliklerin olduğunu, ama zamanla onlarında düzeleceğini belirterek, böyle bir şehri bir yılda inşa etmenin her babayiğidin harcı olmadığını kaydetti.
(İHA)