Van'da Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu KCK davasından iki tahliye kararı çıktı.
Abone olVan Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 13 sanığın yargılandığı KCK davasında, Edremit ve Özalp belediye başkanları tahliye edilirken, 8 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik 7 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen operasyonun ardından ''Terör örgütüne üye olmak'' iddiasıyla tutuklanan Van Belediye Başkanı Kaya ile BDP'li bazı ilçe belediye başkanları ve il yöneticilerinin yargılandığı davaya, bugün de devam edildi.
Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4. oturumu yapılan duruşma öncesinde, Emniyet Müdürlüğü ekipleri adliye binası çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.
Tutuklu bulundukları Van F Tipi Cezaevi'nden sabah saatlerinde adliyeye getirilen 10 sanık ile tutuksuz yargılanan 2 sanığın hazır bulunduğu duruşmada söz alan sanık avukatlarından Tahsin Soydan, TBMM'de dün kabul edilen 'anadilde savunma hakkını tanıyan yasa'ya dikkati çekerek, ''Dün, biri gelip 'anadilde savunma yapmak istiyorum' deseydi, bunu kabul etmeyecektiniz. Ama mecliste yapılan düzenleme ile artık herkes anadilinde savunma yapabilecek'' dedi.
Soydan, müvekkillerinin delilleri karartma gibi bir durumunun olmadığını ve tutuklu kalmalarının ülkeye zarar vereceğini savunarak, tutukluluk hallerinin kaldırılmasını talep etti.
Sanık avukatları adına söz alan Murat Timur da meslektaşlarının tüm konuları ayrıntıları ile değerlendirdiğini belirterek, ''Adil yargılama açısından mahkemenin emir ve talimatla çalışmadığını göstermesi lazım. Tüm müvekkillerimizin serbest bırakılmalarını talep ediyorum'' ifadelerini kullandı.
Avukatların yaptığı savunmanın ardından mahkeme başkanı Kerem Küçük, sanıklara söz hakkı vererek taleplerini sordu.
Bunun üzerine söz alan Van Belediye Başkanı Kaya, iddianamede geçen 'yasa dışı nevruz' ifadesinin siyasi içerikli olduğunu bildirerek, böyle bir ifadeyi kabul etmediğini söyledi.
Savcı Recep Bakırcı ise mütalaasını mahkeme heyetine sunarak, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Bakırcı, suç unsuru oluşturan delillerin yüzeysel olarak tartışıldığına değinerek, ''(Sözde Kürt) ibaresinde olduğu gibi (yasa dışı nevruz) ibaresi de iddianamede geçmemektedir. Benim kimseye hakaret etme amacım yok. Türk, Kürt, Laz, Çerkez ayrımı yapmadan herkesi kardeş olarak görüyorum'' diye konuştu.
Verilen üç saatlik aranın ardından mahkeme heyeti, Ahmet Su isimli gizli tanığın bir sonraki celsede dinlenmesi için İl Emniyet Müdürlüğü Tanık Koruma Şubesi'ne, tanığın sesinin ve görüntüsünün değiştirilmesi konusunda teknik altyapı ve ortamın hazırlanması için de Adalet Bakanlığı'na müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.
Mahkeme heyeti, ayrıca tutuklu sanıklardan Edremit Belediye Başkanı Abdülkerim Sayan ile Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz'ın mevcut delil durumunu ve tutuklu bulundukları süreyi göz önünde bulundurarak tahliyelerine, diğer sanıkların da tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma, ileri bir tarihe ertelendi.
Sanık avukatlarından Murat Timur, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, dört gün süren yargılamanın ardından müvekkillerinden Abdülkerim Sayan ve Murat Durmaz'ın tahliye edildiğini anımsatarak, beklentilerinin tüm sanıkların tahliyesi yönünde olduğunu ifade etti.
Beklentilerinin gerçekleşmemesinden üzüntü duyduğunu vurgulayan Timur, gelecek celsede diğer müvekkillerinin de serbest kalmasını arzu ettiğini belirtti.