BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL

Van'da neler yapıldı biliyor musun?

Van depreminde vatandaşların mağdur olduğunu iddia eden Tuan Feyzioğlu, ne kadar doğru söylüyor?

Abone ol

Kamuoyu Danıştay'ın kuruluş yıldönümü töreninde Van depremini gündeme getiren Türkiye Baralor Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nu konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanında ayağa kalkıp "Baştan aşağıya tamamen siyasi konuşma yapıyorsun. Van ile ilgili söylediklerin baştan aşağıya yalan. Yalan konuşuyorsun. Van'da neler yapıldığından haberin var mı?" diyen Başbakan Erdoğan'ı böylesine çileden çıkaran sözler nelerdi? İşte Feyzioğlu'nun o konuşması:

DEPREMZEDELER KONTEYNER KENTTE YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR

"Sayın Cumhurbaşkanım,
Zat-ı Alinize ve buradaki muhterem heyete iletmek üzere, üzerimde bir selam borcu var. Van’da konteyner kentte yaşamaya devam eden kiracıların selamı. Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet, yurttaşın barınma ihtiyacını gidermek zorundadır. Deprem, kiracı-mal sahibi ayrımı yapmadan binaları yıkıp insanlarımızı öldürmüş, deprem konutları ise öncelikli olarak mal sahiplerine ve yalnızca bir kısım kiracıya ise kurayla tahsis edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu insanlarımızın mağduriyetini giderebilecek kudrete kuşkusuz sahiptir. Basit bir yönetmelik değişikliğiyle bile çözüm bulunabileceğini düşündüğümüz bu sorunun kısa sürede giderilmesini dileyerek bu selamı sizlere iletiyorum."

Van eleştirisine tören sonrası cevap

Tören sonrası konuşan Feyzioğlu, "Van ile ilgili anladığım kadarıyla takılmış. Evvelki gün Van'dan ciddi sayıda mağdur geldi. Bu mağdurlar dertlerini anlattılar. Özellikle Başbakan'a bunun iletilmesi gerektiğini söylediler. Belgelerini getirdiler. Doğrudur, yanlıştır, gidilsin araştırılsın. Ama ülkenin Başbakanı'na sosyal hukuk devletine ilişkin bir sorunu iletemeyeceksek, bizim alanımız insan hakları, ne söyleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Bilindiğ gibi 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde 644 kişi ölmüş, 4152 kişi de yaralanmıştı. İnceleme sonucu 5739 binanın hasarlı ve oturulmaz, 4882 binanın hasarlı ancak oturulabilir olduğu ve tespit edilmişti. Deprem nedeniyle toplam 2262 bina yıkılmıştı.

KONUTLAR KİRACILARA KURA İLE DAĞITILDI

Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için yaklaşık 30 bin konteynerle, 34 konteyner kent kuruldu ve bu konteyner kentlerde de 175 bin kişi yaşamaya başladı. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 17 bin 489 konut kademeli olarak teslim edildi. Bu konutlardan yaklaşık 2 bini de kiracı olan depremzedelere kurayla dağıtıldı.

BAHSEDİLENLER KİRACILAR

Feyzioğlu'nun bahsettiği kura eleştirisine tören sonrası Erdoğan AK Parti kampında böyle cevap verdi:

"Biz Van'da kiracılara ev vermedik.' Bir defa konuyu bir öğren. Biz Van'da yaklaşık 18 bin konut yaptık. Bunların içerisinde öncelikli olan nedir? Ev sahiplerine konutlarını vermektir. Biz ev sahiplerinin konutlarını verdik. Artan konutlarımızı da kiracı olanlara kura ile sattık. Bunun dışında orada kiracılardan konut sahibi olmak isteyenler TOKİ orada konut yapmaya devam edecek. TOKİ konutlarından gider alırlar. Bunlar orada konut sahibi değildi ki. Sen nasıl hukukçusun?"

1 YIL SONRA 15 BİN KALICI KONUT HİZMETE AÇILDI

Peki hükümet deprem sonrası yıkılan Van'ı inşa için neler yaptı?  Hükümet neredeyse yok olan Van merkezini ve Erciş ilçesini yeniden inşa etti. Depremin 1. yıl dönümünde TOKİ tarafından inşa edilen toplam 15 bin 341 konutun yanı sıra 27 okul ve 24 Cami 10 ticaret merkezi ve 13 büfeden oluşan tesisler hizmete açıldı.

İŞYERİ VE KONUT SAHİPLERİNE DESTEK

Yeni konutların iki yıl geri ödemesi yok. İki yıl sonra her ay taksitler halinde ödemesi başlayacak, 18 yıl sürecek. Vade farkı yok, faizi yok, bugünkü fiyatla ödeyecek. Orta hasarlı hem işyeri olarak hem konut olarak 2 bin 500-3 bin 500 civarında yer var. Onlara da hükümet  10 yıl vadeli faizsiz 15 bin lira destek verdi.  Hafif hasarlı, küçük çatlağı, boya çatlağı olanlara bin 250 lira, destek verildi. 2012 Eylül ayı itibariyle 14 bin 700 hak sahibine 18 milyon lira bu şekilde ödendi.

250 TRİLYON LİRA FAİZSİZ KREDİ

Bütün KOBİ'ler için, esnaf ve sanatkar için üst limiti 30 bin lira olan, bir yılı ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli ve faizsiz bir kredi paketi açıldı. 4 bin 500 işletmeye eski rakamla 250 trilyon lira faizsiz kredi kullandırıldı.

VAN İÇME SUYU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Van'ın içme suyu problemini çözecek olan Acil İçme Suyu Projesi çalışmaları tamamlandı. Yıllardır Van'ın yaşadığı en önemli sorunların başında gelen ve özellikle yaz aylarında çekilmez bir hal alan su sorunu, yapılan yeni su isale hattı çalışması ile çözüme kavuştu. Devlet Su İşleri kentte yaşanan sıkıntıyı gidermek amacıyla Van'a gelen su isale hattına ek yeni bir isale hattı çalışması başlattı.

Van'a 48 kilometre uzakta bulunan Şamran kanalından getirilecek su için 2 metre çapında borular döşendi. Yeni İçmesuyu isale hattı ile Van ve projede yer alan civar yerleşimler 2045 yılına kadar içmesuyu sıkıntısı yaşamayacak.Mevcut hatta su kaçaklarının fazla olması ve yaşanan depremden sonra inşa edilen TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede nüfusun artacağı göz önünde bulundurularak çalışmalara başlanan proje yaklaşık 140 milyon TL'ye mal oldu.

AHIRINI YAPTIRMAK İSTEYENE YARDIM

9 bin 500 köy evinin ve 3 bin 750 hayvan barınağının yeniden yapıldı. Köylerde evini, ahırını kendisi yapmak isteyen 5 bin 850 vatandaştan 3 bini inşaatını kendi yaptı. Köylerdeki ev ve ahır inşaatları için bugüne 2013 ekim ayı itibariyle kadar 29 trilyon ödeme yapıldı. Ayrıca az hasarlı olduğu tespiti yapılan 32 bin binanın onarımı için de 40 trilyon ödemede bulunuldu. Depremde yıkılan 66 okuldaki bin 15 dersliğin yerine Van'a 2 bin 613 yeni derslik kazandırıldı.