BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Van'da kaç ev sigortalı çıktı?

Van’da meydana gelen 7.2’lik depremde, çöken binalar ve enkaz görüntüleri Türkiye’ye acıyı bir kez daha hatırlattı.

Abone ol

Türkiye Gölcük depreminin ardından Van'daki 7.2'lik depremle birkez daha yıkıldı. Birçok evin yerle bir olduğu Van'da akıllara gelen sorulardan biri de Zorunlu Deprem Sigortası oldu

Van'da sigorta kapsamına giren yaklaşık 80 bin konut bulunurken, bunların 7 bin 318'i sigorta poliçesine sahip bulunuyor. Sigortalılık oranı yüzde 9 olan Van'ın depremde ağır hasar gören ilçelerinden olan Erciş de, aynı orana sahip. Van, bu oranıyla Türkiye genelinde son sıralarda bulunuyor.


ERCİŞ'TE 1303 POLİÇE

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre Van'da toplam 7 bin 318 konutun sigortası bulunuyor. Merkezde 4 bin 352 konutun sigortası bulunurken, ağır hasar altında olan Erciş'te 1303 konutun, Edremit'te ise 1045 konutun sigortası bulunuyor. Ancak Van'ın tamamına bakıldığında, sigorta kapsamında olması gereken 80 bin konut bulunuyor.

KISA MESAJLA BİLGİ

Şu ana kadar kendilerine herhangi bir hasar tespitinin ulaşmadığını söyleyen Selamet Yazıcı, "Sigortalılarımız Van'daki can ve mal kaybından dolayı bize ulaşmayı düşünecek durumda değiller. Yarın çağrı merkezimizi arayarak ihbarlarını yapabilirler. Biz de sistemde cep numarası bulunanlara kısa mesajlarla ulaşıp hatırlatma yapacağız. Kütahya Simav depremimim ardından da hatırlatmalarımızı yaptıktan sonra dönüş aldık" diye konuştu. Yazıcı, bölgede durum değerlendirmedi yapmak üzere bir ekibi yola çıkardıklarını da belirtti.
Ödemeler bir ayda tamamlanır

Selamet Yazıcı, hasar tespit işlemlerinin 1-2 hafta içinde bittiğini belirterek, şunları söyledi: "Hasar etspit edilen konutlar için 2-3 hafta içerisinde ödemelere başlarız. Bu ölçekte bir depremde ödemeler ortalama 1 ayda tamamlandır. Eğer hasar teminat bedelinin yüzde 2'sini aşıyorsa ödemeler yapılıyor. Van'da çöken binaları gördük. Burada ek tespitler yapmaya gerek kalmıyor. Enkaz tespiti yapıldığında hemen ödemeleri yapıyoruz. Az hasarda da aynı durum söz konusu. Orta hasar olduğunda tespitler zaman alabiliyor."

DEPREM YAŞAYAN İLLER İLK SIRADA

TÜRKİYE'de en çok Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran illerin başında depremi yaşayan iller ilk sırada geliyor. Bolu yüzde 58 oranı ile ilk sırada bulunurken, onu yüzde 54 ile Düzce'nin takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 46 ile Yalova gelirken, Muğla yüzde 46 ile dördüncü, Ankara yüzde 44 ile beşinci sırada bulunuyor. Deprem olduğunda poliçe sayısının yükseldiğini anlatan Selamet Yazıcı, "Mayıs ayında depremi yaşayan Simav'da poliçe oranı yüzde 130 arttı" dedi.

TÜRKİYE GENELİNDE 3.5 MİLYON POLİÇE

Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girdiği hesaplanan 13 milyon konut olduğunu, bunların 3 milyon 570 bininin poliçeli olduğunu kaydeden Selamet Yazıcı, "Bu sene sigortalılık oranında yüzde 10 artış var. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da artış hızı daha yüksek, yüzde 15 seviyesinde. Ancak rakamlar az. Bizim hedefimiz yüzde 50'lerin üzerine çıkarmak" diye konuştu.

TOBB: Birbirimize daha sıkı sarılmalıyız

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Van'daki deprem felaketi üzerine bir mesaj yayımladı. Hisarcıklıoğlu, "Bölge halkına ve milletimize büyük geçmiş olsun. Deprem felaketleriyle 'acı' sınavlar veren halkımız, birlik ve beraberlikle bu acıyı yürekten paylaşarak yaşıyor. Bu acıların karşısında birbirimize daha sıkı sarılmak zorundayız" dedi. Hisarcıklıoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi: "Terörle yüreği yanan ülkemizin, acılarının üstüne bir de büyük deprem felaketi eklenmiştir. Türk iş dünyası olarak, hepimizi derin bir üzüntüye boğan deprem felaketinde can kaybının artmaması ve yeni felaketlerle karşılaşmamamız dileğiyle bölge insanlarının ve bütün halkımızın üzüntülerini derinden paylaşmaktayız."

SAĞLAM BİNAMIZ KALMADI İŞYERLERİMZ HASAR GÖRDÜ

VAN Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu, ildeki maddi hasarın çok yüksek olduğunu belirterek, "Sağlam binamız kalmadı. Yıkılmamış olsa bile binalarda barınma imkanı kalmadı. Bütün ilçelerimiz zarar gördü. Şehirdeki işyerlerimizin çatıları çöktü, hasar gördü. VATSO'nun binası bile zarar görmüş durumda. 2 otelimiz hasar gördü, birisi yarı yarıya yıkıldı. Şu anda maddi hasar hakkında net bir bilgi edinemedik. Yarın durumu daha iyi tespit edeceğimizi düşünüyorum" diye konuştu. Nadiroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın kendisini arayarak bilgi aldığını, yardım konusunda bilgi vereceklerini söyledi.