BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,05
ALTIN 2.835,36
HABER /  GÜNCEL

Vanda doğalgaz sevinci

EPDK'nın Van'da doğalgaz dağıtım lisansı için ihale açması kentte sevinçle karşılandı.

Abone ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), Van doğalgaz dağıtım lisansı için ihale açması, Belediye Başkanı Burhan Yenigün ve sivil toplum örgüt temsilcileri tarafında sevinçle karşılandı.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, doğalgazın kente bir an önce getirilmesi için 2 yıldır büyük bir çaba içinde olduklarını söyledi. Oluşturdukları ekiplerle Van'daki bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel sektöre ait tesislerin ve ana arterler üzerindeki binaların planlarını çıkardıklarını belirten Yenigün, ihalenin 2007 yılında yapılması planlandığının, ancak altyapı hazırlıklarını bitirilerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verdikleri rapor doğrultusundan öne alındığını ifade etti. Geçen yıl Doğubeyazıt İlçesi'nde gelen ana kollektör hattının 1. etabının tamamlandığını kaydeden Yenigün, 2. etabın ihalesinin yapıldığını; ancak çalışmalara ilkbaharda başlanacağını bildirdi.

İmar konusunda gereken tüm projelendirmenin yapıldığını ve şehir içi dağıtımında herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını anlatan Başkan Yenigün, "İhaleyi kazanan firma gelip, bizle protokol imzalayacak. Belediyenin de yüzde 10 hisse sahibi olduğu ihale protokolünü meclisimizde değerlendireceğiz. Yolun ve asfaltın bozulması bizim için bir önemi yoktur. Hazırlanacak protokolde ihaleyi alan firma çalışmalarını tamamladıktan sonra gerekli onarımı yapacaktır" dedi.

Van Sanayi ve Ticaret Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu da, doğalgazın Van'a getirilişi yeni sanayi tesislerin kurulması ve yatırımcıların bölgeye gelmesi anlamına geldiğini kaydetti. Elektrik enerjisi konusunda büyük sıkıntıların çekildiği, Van'a doğalgazın gelmesi bölge için hayati bir önem taşıdığını dile getiren Kandaşoğlu, gecikmiş de olsa lisans ihalesinin yapılması sevindirici bulduklarını belirtti.

Van Sanayi ve Ticaret Odası (VATBO) Başkanı Feridun Irak ise, Van Doğalgaz Lisansı'nın ihaleye çıkarılmasını "gecikmiş bir karar" olarak değerlendirdi. Irak, kişi başına düşen milli gelirin düşük ve hava kirliliğinin fazla olduğu Van'da doğalgaz enerjisinin bir an önce kullanılmasına geçilmesinin büyük faydaları olacağını vurguladı. Irak, "Çünkü Türkiye aldığı doğal gazın büyük bir bölümünü İran'da ithal etmektedir. Türkiye'nin İran olan sınırının büyük bölümünü Van'ın oluşturmasına rağmen ithal edilen doğalgaz yıllardır Türkiye'nin diğer ucunda kullanırken, maalesef Van için yeni ihale aşamasına getirilmiştir. Doğalgazın ihaleye çıkarılmış olması dolayısıyla önümüzdeki günlerde Van'ın daha temiz ve daha ucuz bir enerjiye kavuşuyor olacak olması memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.