Van polisi, 'dur' ihtarına uymayanlara ateş açılmasını önleyerek muhtemel ölüm ve yaralanmaların önüne geçmek için "çivili kapan" yöntemi kullanacak.
Abone olEmniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı ve Van Emniyet Müdürlüğü'nün iş birliği ile 26-28 Mayıs, 01-03 Temmuz 2010 tarihleri arasında üçer günlük iki periyot halinde 'Araç durdurma, kontrol ve arama kursu' düzenledi.
Kaçakçılık, Terör, Asayiş ve Trafik Şube Müdürlüğü'nde görevli 35 polis memurun katıldığı kursun sonunda ise gerçeği aratmayan bir tatbikat düzenlendi. Polisin 'dur' ihtarına uymayan şüpheliler kaçmaya başladığı esnada takip eden ekipler tarafından kaçış güzergahı üzerinde tedbir alan diğer ekiplere bilgi verdi. Ekipler, çivili kapanı yola uzatarak kaçan araç üzerinden geçtikten sonra kapanı geri çekip takip eden polis otosuna yol verdi. Çivili kapanın üzerinden geçerek 4 tekerleği de patlayan otomobil kısa sürede durmak zorunda kaldı. Ekipler, şüpheli araca yanaşarak 3 polisin çevre emniyetini aldıktan sonra diğer polis ise şahısları etkisiz hale getirdi. Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, yardımcıları ile izlediği tatbikata tam not verdi. Tek tek polis memurlarını tebrik eden Mert, programın sonunda ise kursiyerlere sertifikalarını verdi.
Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zaman zaman araçları durdurmak istediklerini ve bu esnada vatandaşların dur ihtarına uymayıp kaçmaya başladıklarını belirtti. Bunları önlemek amacıyla zaman zaman istenmese arkadaşlarının silah kullanma zorunda kaldıklarını belirtti. Mert, "Bu uygulamamızda aslında silah kullanımını geri plana atmak istiyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğümüzün uygulamaya koyduğu kapan sistemi ile bundan sonra bu gibi riskli durumlar olduğunda silah yerine bu kapanı kullanacaklar. Uygulamada vatandaşların belki de "Bu uygulamaya gerek var mı" diye tepki göstermeleri olacak. Bu tamamen yasal olarak yaptığımız bir uygulama. Silah kullanmayı geri plana attığı içinde daha insani bir uygulama oluyor. 180 kilometre hızla giden araçlarda uygulama yapılarak test edildi. Hiç bir şekilde araçların kaza yapma imkanı yok. Her lastiğe hemen 3-4 tane iğne denk geliyor. Yaklaşık 20-25 saniye içerisinde lastik havaları iniyor ve bu şekilde araç ve içerisindekiler güvenli bir şekilde etkisiz hale getiriliyor. Aslında ön planda tuttuğumuz şey suçlu dahi olsa da onların can güvenliğini ön planda tutmaktır. İnşallah vatandaşlarımız dur ihtarımıza uyarda bunu da kullanma gereği duymayız. Vatandaşlarımız öyle bakıyorsunuz ki çok basit bir şeyden dolayı kaçmaya başlıyorlar sizde bunları durdurmaya çalışırken hem onların hem de kendimizin hayatını tehlikeye atıyoruz" dedi.