ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'ne göre 7,2 şiddetinde olan depremde Van'ın merkezinde ve Erciş'te en az 138 kişi hayatını kaybetti, 350 kişi yaralandı. Binlerce insan, artçı şoklar nedeniyle geceyi sokakta geçiriyor.
Abone olBaşbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van'da meydana gelen 7,2 şiddetindeki depremde saat 00.30 itibarıyla 138 kişinin öldüğünü, 350 kişinin yaralandığını ve 970 binanın yıkıldığını bildirdi.
Merkez üssü Van'ın 17 kilometre kuzeyindeki Tabanlı ilçesi olan deprem dün yerel saatle 13.41’de meydana geldi.
Depremde en büyük yıkım Erciş'te yaşandı.
Enkaz altında kurtarılmayı bekleyen çok sayıda insan bulunuyor.
Binlerce insan, artçı şoklar nedeniyle geceyi sokakta geçiriyor.
Kurtarma çalışmaları ise zor şartlar altında devam ediyor.
Deprem, başta Van olmak üzere bölgedeki şehirlerde, ayrıca İran, Ermenistan ve Azerbaycan'da da hissedildi.
Enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları devam ederken bölgeyi ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, il merkezinde 93, Erciş'te 45 ölü ve 350 yaralı olduğunu söyledi.
Erdoğan, Erciş'te 55 binanın yıkıldığını, bunların büyük çoğunluğunun apartman olduğunu söyledi.
Yıkılan binalar arasında Van'da bir öğrenci yurdu da var.
Van'da eğitime bir hafta ara verildi.
Başbakan Erdoğan, birçok ülkeden arayanlar olduğunu belirterek "Gerek, ABD, Almanya, Azerbaycan, şu anda Azerbaycan büyük bir ekibiyle, bir uçağını gönderdi ve bunların hepsi tam donanımlı kurtarma ekipleri. Şu anda Van Havaalanı'na indiler ve Erciş'e kendilerini yönlendirdik. Orada bu çalışmalara katılacaklar." dedi.
Erdoğan, aynı şekilde Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Gürcistan, İngiltere, İran, İsviçre, İsrail, Japonya, Kanada, Kore, Macaristan, Pakistan, Polonya, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Yunanistan, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, NATO'dan yardım talebi geldiğini, ihtiyaç olması halinde bu ülkelerden talepte bulunulacağını kaydetti.
Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı illerde depremzedeler için yardım kampanyası başlatıldı.
Ağrı Belediyesi tarafından hoparlörler aracılığıyla yapılan anonsların ardından toplanan 12 kamyon dolusu yardım malzemesi Van'a gönderildi.
Sarıkamış'tan da bölgeye ulaştırılmak üzere iki kamyon yardım yola çıktı
Türk Kızılayı, AKUT ve Kimse Yok Mu Derneği, bölgeye yardım ve araba birliklerini yolladılar.
Türk Kızılayı, 96 kişilik uzman ekibinin deprem bölgesine ulaştığını belirterek, yerleşim yerleri zarar gören vatandaşlar için çadır kurulumu çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Öte yandan vatandaşlar da ellerindeki imkanlarla arama - kurtarma çalışmalarına katılıyorlar.
Van şehir merkezindeki yedi katlı bir binanın çökmesi sonucu enkaz altında kalanlar olduğu belirtildi.
Deprem sonrasında bir süre boyunca telefon hatlarının çalışmadığı ve elektrik şebekesinin devre dışı kaldığı bildirildi.
Doğalgaz şebekesi de kasıtlı olarak devreye sokulmuyor.
"Depremin boyutları çok büyük"
BBC Türkçe'ye konuşan BDP Van il başkanı Cüneyt Caniş parti örgütünün deprem sebebiyle seferber edildiği bildirildi.
BDP il başkan yardımcısı Nazmi Gür ise depremin boyutlarının bir hayli büyük olduğunu, özellikle köylerden haber alınmakta zorlanıldığını belirtti.
Şu anki önceliklerinin Van ve Erciş'te evlerini terketmiş halkın geceyi nasıl geçireceği olduğu söyleyen Gür, an itibariyle bölgeye ulaşan yardımların yeterli olmadığını bildirdi.
Van Kadın Derneği'nden Zozan Özgökçe ise deprem ardından Van şehir merkezinde büyük bir kalabalığın oluştuğunu belirtti.
Özgökçe karmaşanın hakim olduğu Van'da çok fazla binada hasar olduğunu, onlarca yapıda çatlaklar oluştuğunu söyledi.
Erciş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan BBC Türkçe'ya yapılan açıklamada Erciş'teki durumun bir hayli ağır olduğu ifade edildi.
Hastanenin ulaşan yaralılar sebebiyle tıklım tıklım olduğunu belirten vakıf yetkilisi tahmini olarak on beş kadar cesedin bulunduğunu söyledi.