BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

Van kar altında, ölü sayısı 22

Van'da 5,6 büyüklüğündeki depremle yıkılan oteller ve diğer binaların enkazı altından 22 ceset çıkarıldı, 30 kişiy sağ kurtarıldı.

Abone ol

Van'da Çarşamba gecesi meydana gelen Richter ölçeğine göre 5,6 büyüklüğündeki depremden bu yana kurtarma ekipleri enkaz altından 30 kişiyi yaralı olarak kurtardı.

Bulunan ceset sayısı ise, biri Japon vatandaşı olmak üzere 22 kişi olarak açıklandı.

Kar yağışı ve soğuk hava, arama ve kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor.

Enkaz altında ulaşılmaya çalışılanlar arasında, çöken Bayram Otel'in göçüğü altında kalan Doğan Haber Ajansı muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de var.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, toplam 44 uçak ile hava köprüsü kurularak arama-kurtarma ve sağlık personelinin sevkıyatının yapıldığını bildiriyor.

Kurum, "deprem bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesini" istedi.

Van'da çöken Bayram Otel'in yanısıra Aslan Otel de yerle bir olmuştu.

Tepkiler

Dün, yıkılan iki otelin yakınlarında, binaların ilk depremde hasar görmesine karşın yetkililerin önlem almadığını söyleyen öfkeli bir grup protesto gösterisi düzenledi. Polis protestoculara karşı biber gazı kullandı.

Bayram Otelinin enkaz kaldırma çalışmalarını izleyen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a göre Van merkezde 25 bina çöktü. Bu binalardan 22'sinin boş bina, 2'sinin otel, birinin de konut olarak kullanıdığı söyleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, arşiv kayıtlarında yapılan incelemeden sonra, Van'daki depremde yıkılan Bayram ve Aslan otellerinin bakanlıktan turizm işletmesi ya da yatırımı belgesi olmadan çalıştırıldıklarını tespit ettiklerini söylüyor.

23 Ekim'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Bayram Otel'in asansörünün hasar gördüğü ve binada çatlakların oluştuğu söyleniyor.

Van'a giden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, çöken iki otelin ilk depremde gördükleri hasara rağmen kapatılmadan işletilmeye devam etmesinden dolayı yetkililerden hesap vermelerini istedi.

Baydemir, "23 Ekim tarihinde yaşanan depremdi, büyük bir afetti. Ama bugün yaşadığımız bir afetten, bir depremden ziyade bir cinayettir.'' dedi.

23 Ekim'de Van ve çevresini vuran 7,2 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Depremin ardından bölgede çok sayıda kişi soğuk hava koşullarında çadırlarda yaşıyor.