BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Van Gölü'nde yeni canlı türü

Van Gölü'nde bilim insanları tarafından yapılan araştırmaların sonucunda bir canlı türü daha tespit edildi.

Abone ol

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Naime Arslan, 1.5 yıldır Van Gölü'nün 35 ayrı noktasında yaptıkları çalışmalar sonucunda yeni canlı türünü tespit ettiklerini söyledi.

Doç. Dr. Arslan, Gözle görülebilen bu solucana, Van Gölü'nde yaşadığı için 'Enchytraeus vanii' adını vermeyi düşünüyoruz. Bu solucan türü dünyanın en eski sakinlerindendir dedi.

Türkiye'de 3 bin 713 metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde yeni bir canlı türü tespit edildi. Yıllardan bu yana sadece endemik bir tür olan İnci Kefali balığı ile onların besin kaynağı olan planktonların yaşadığı sanılan gölde bilim insanları, yaptıkları araştırmalarla bilim literatürüne ilk defa girecek olan ve boyu 1.5-2 santimetre arasında değişen yeni bir canlı türünün varlığını ortaya çıkardı. Araştırmayı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Naime Arslan yaptı. 1.5 yıl boyunca Van Gölü'nün 35 ayrı noktasında araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Arslan, gözle görülebilinen solucanın da yaşadığını belirledi. Doç. Dr. Arslan, bu canlının da İnci Kefali gibi endemik bir tür olduğunu belirterek, şöyle dedi

GÖZLE RAHAT BİR ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR

Göl ve akarsularda, besin zincirinin en üst düzeyinde balıklar bulunur. Bu sucul sistemlerde balıkların yaşayabilmesi için suyun özelliklerinin yanı sıra balıkların besin olarak tüketeceği, omurgasız canlılar dediğimiz canlıların olması gerekir. Ben de bu düşünceyle 2011 yılında Van Gölü'nde başka bir canlının yaşayabileceği düşüncesiyle araştırmalara başladım. Gölün 35 ayrı noktasında su ve taban çamuru numunesi alarak bunun içindeki omurgasız hayvanlarda mikroskobik incelemeler yaptım. Bu inceleme sonucunda sadece Van Gölü'nde yaşadığı bilinen İnci Kefali balığının yalnız olmadığı, bunun yanında sadece Van Gölü'nde yaşayan bir solucan türü daha tespit ettim. Bu solucanlara benzer olarak renklerinden dolayı Buz Solucanları (Enchytraeidae) olarak isimlendirilirler. Ama bizim burda tespit ettiğimiz solucan türü yine Van Gölün'e özgü endemik bir tür solucan. Gözle rahat bir şekilde görülebiliyor. Bu solucanların üreme ayları sonbahar dönemidir. Bu dönemde sayıca artarlar, hatta balık ağlarının alt kısımlarında yığılmalar oluşturabilirler. Solucanın özelliği çok yüksek oranda protein içermesidir ve balıklar solucanları bu yüzden besin olarak tercih ederler.

BU CANLI TÜRÜNE 'ENCHYTRAEUS VANII' ADINI VERDİM

Bilim dünyasında her canlının aynı insanlar gibi bir adı ve bir soyadı olduğunu söyleyen Doç.Dr. Naime Arslan, şöyle devam etti

Yeni bir tür bulunduğunda isimlendirme ya bir kişinin soyadına atfen ya da canlının yaşadığı yere atfen verilebilir. Bu solucan da sadece Van Gölü'nde yaşadığı için bu türe 'Enchytraeus vanii' adını verdim. Böylece Van Gölü'nün ikinci bir endemik türü oldu.