BIST 10.343
DOLAR 32,66
EURO 35,09
ALTIN 2.449,40
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Van "Dünya kenti" olmaya hazırlanıyor

Doğunun incisi Van’ın “Dünya kenti” hüviyeti kazanması için “2023 Dünya Şehri Van” vizyon projesi başlatılıyor.

Abone ol

Van Valiliği, Van’ın “Dünya kenti” hüviyeti kazanabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının yapılması, projelerin hazırlanması ve uygulanması için “2023 Dünya Şehri Van” vizyon projesi başlatıyor. İlk toplantıda 5 Nisan 2010 tarihinde Vali Münir Karaloğlu başkanlığında yapılacak.

Van’daki kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulacak vizyon çalışması 12 aylık bir takvimde gerçekleşecek. Oluşturulacak kurullar ve çalışma grupları ile kentin 2023 vizyonunun belirlenmesi hedefleniyor. Eğitimden, sağlığa, insan kaynaklarından, şehirciliğe, kültür ve turizmden, tarım ve hayvancılığa kadar pek çok başlıkta; Van’ın, lider şehirler arasında yer alması için çalışmalar yapılacak. Hazırlanan projeler, belli bir takvimde uygulamaya alınacak. 

KAMU-STK ‘DÜNYA KENTİ VAN’ İÇİN BİRARAYA GELECEK
Van Valisinin başkanlığında Belediye Başkanı, Üniversite Rektörü, İl Genel Meclis Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Ticaret Borsası Başkanı, Baro Başkanı, Mimarlar Odası Başkanı, DAKA Genel Sekreteri, Esnaf Birlik Başkanı, OSB Yönetim Kurulu Başkanı, Kent Konseyi Genel Sekreteri, Ziraat Odası Başkanı, Anadolu Basın Birliği ve Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olmak üzere bürokrasi, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri yer alacak. SPGK’nın oluşturulması ile beraber, Stratejik Plan Yürütme Kurulu (SPYK) ve Stratejik Plan Çalışma Grupları (SPÇG) ile Stratejik Plan Koordinasyon ve Destek Birimi (SPKDB) kurulacak. SPGK, Genel Vizyon için nihai karar verilmesinde en yetkili merci olacak. Her bir çalışma grubu Van’ın “dünya kenti” hüviyeti kazanabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarını yapacak ve uygulama projeleri hazırlayacak.

STRATEJİK PLAN GELİŞTİRME KURULU OLUŞTURULACAK
İlk adım olarak Stratejik Plan Geliştirme Kurulu (SPGK) oluşturulacak.
“2023 Dünya Şehri Van” vizyon projesi ile 12 aylık takvim süresince konferanslar, arama toplantıları, araştırmalar ve beyin fırtınaları düzenlenmesi planlanıyor. Çalışma kapsamında öncelikle Stratejik Plan Geliştirme Kurulu (SPGK) ve sonra sırasıyla, Yürütme Kurulu, Çalışma Grupları, Koordinasyon ve Destek Birimleri kurulması planlanıyor. Çalışma gruplarının şu başlıklardan oluşması hedefleniyor: Eğitim, Sağlık, İnsan Kaynakları, İstihdam, Sosyal Güvenlik, Kültür, Turizm, Gençlik ve Spor, Sanayi ve Ticaret, Yatırım ve Finans, Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Orman, Kentsel Planlama, Kırsal Planlama, Enerji ve Doğal Kaynaklar, Ulaştırma, Teknoloji, Afet Yönetimi ve Çevresel İlişkiler. Oluşturulacak gruplar süreç sonunda raporlarını oluşturarak faaliyetleri ile ilgili vizyon çalışmalarını tamamlayacaklar. Bu çalışmaların birleşimi ile de genel vizyon oluşturulacak. Genel vizyon şehir içi ve dışındaki paydaşların katkısına açılacak ve son olarak Geliştirme Kurulu’nun onayından geçecek.

AÇIK VE BİLİMSEL VERİLERLE HAREKET EDİLECEK
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, ”Vizyon Projesi, Van’da faaliyet gösteren bütün kurum ve kuruluşların, Van’da yaşayan bütün insanlarımızın işidir.” diyerek sürecin her türlü katılıma açık olduğunu belirtti. Karaloğlu: “Proje çerçevesinde yapılacak çalışmalar ile, Van’ın kadim kimliğinin, dün, bugün ve gelecek tasavvurlarının, bilimsel veriler eşliğinde ele alınarak, kentin 2023’te varması gereken çizgi ve bu amaçla yapılması gereken çalışmalar tespit edilecek.” dedi. ‘2023 Dünya Şehri Van’ Vizyon Projesi ile Van şehrinin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin tanıtılması, yeni iş ve yatırım imkânlarının tespit edilmesi ve kentsel dönüşüm projeleri planlanarak Van’a yeni bir kimlik kazandırılması hedefleniyor. Bu çerçevede stratejiler belirlenerek bir yol haritası ve yatırım programı hayata geçirilecek. 2023 Dünya Şehri Van Vizyon projesi, Cumhuriyetin 100. Yılına önemli bir katkı olarak planlanıyor. Vizyon projesinde alınacak kararlar, temel müdahaleler, onaylar, açıklamalar oluşturulacak Stratejik Plan Geliştirme Kurulu (SPGK) tarafından yapılacak. SPGK’nın kurulmasıyla başlayacak ve 12 aylık bir takvim sonunda uygulamaya konulacak. Vali Karaloğlu, daha önce görev aldığı ilde kullandıkları “Çalışınca oluyor.” sözünü hatırlatarak, açıklanacak vizyon projesine duyduğu güveni ifade etti.