BIST 9.395
DOLAR 34,59
EURO 36,65
ALTIN 2.904,09
HABER /  GÜNCEL

Van depreminde bilanço ağırlaştı

Van ve Erciş'teki kurtarma ve yardım çalışmalarında üçüncü güne girilirken, yetkililer ölenlerin sayısının 366'ya yükseldiğini duyurdu.

Abone ol

Van'da Pazar günü meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin bilançosu ağırlaşıyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, TSİ 09.30 itibarıyla Van'da meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 366'ya yükseldiğini duyurdu.

Yaralananların sayısı ise 1300 olarak veriliyor.

Binlerce depremzede ikinci bir geceyi daha dondurucu soğukta, dışarıda geçirirken, yetkililer yardıma ihtiyacı olan kimi bölgelere ulaşmamakla suçlanıyor.

Yetkililer, bölgeye, çevre köyler dahil olmak üzere 12 bin çadır daha gönderileceğini bildirdi.

Eğitimli köpeklerle gece boyu enkaz altında hayatta kalanları arama çalışmalarına devam edildi. Pek çok noktada jeneratörlerle ışıklandırma sağlandı.

Gece süren çalışmalarda üç depremzedeye daha sağ olarak ulaşıldı. Buna karşılık enkaz altından sağ olarak kurtarılan bazı depremzedelerden yaşamını yitirenler oldu.

Bunlardan biri de fotoğrafları, deprem sonrası mucizelerinden biri olarak tüm dünya basınında yer alan 13 yaşındaki Yunus oldu.

Saatler ilerledikçe, depremzedelere sağ ulaşma umutları ise azalıyor.

Van ve çevresinde dün akşam saatlerinden bu sabaha kadar 100'den fazla artçı şok daha kaydedildi.

Kandilli Rasathanesi verilerine göre bunların çoğu Richter ölçeğine göre 3 büyüklüğü civarında. Dün geceki en şiddetli artçı şok ise 4,4 büyüklüğündeydi. Van'da deprem ardından geçen ilk 30 saatte 270 kadar artçı şok meydana gelmişti.

Bölgede yağış başlamasının da gerek çalışmaları gerekse depremzedelerin durumunu olumsuz etkilemesinden kaygı duyuluyor.

Yağmuru, ilerleyen saatlerde önce sulu kar, ardından karın izlemesi bekleniyor.

Yardım faaliyetleri

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde yıkılan binaların sayısını da 2.262 olarak açıkladı. Bu sayı başta 90 olarak verilmiş, daha sonra 970'e yükseltilmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yıkılan pek çok binanın kerpiç olduğunu söylemişti.

Bölgede çok sayıda bina da çeşitli düzeylerde hasarlı. Bunlarda hasar tespit çalışması yapılması ve depremin mali bilançosunun netleşmesi zaman alacak.

Bölgede sahra hastaneleri ve aşevleri kuruldu. Kızılay'ın ön ayak olmasıyla çadırkentler oluşturuldu. Başbakanlık tarafından başlatılan yardım kampanyasının yanı sıra, bölgeye yardım gönderilmesi için başlatılan pek çok özel kampanya da bulunuyor.

Ancak yardımların yeterli olmadığı eleştirileri de yöneltiliyor.

Halkalı köyünden Şerif Tarakçı, "Çadırlar yetmeyecek, yiyeceğimiz yok, buraya kurtarma ekibi gelmedi" dedi.

Van sakini İbrahim Baydar, naylon çadırların karaborsaya düştüğünü söyledi.

Bölgedeki BDP'li siyasetçilerden 'kriz yönetiminin yetersiz olduğu' yönünde açıklamalar yapılmış, dış yardım önerilerinin kabul edilmemesi eleştirilmişti.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise dün öğle saatleri itibariyle bölgede ulaşılmadık yer kalmadığını ve bölgeye yeterli sayıda çadır ve yardım malzemesi sevkedildiğini söylemişti.

Başbakan Yardımcısı, basın toplantısında, "Bütün enkazlara ulaşıldı. Her enkazın başında çalışma vardır" diye konuştu.

Atalay ayrıca su kesintisi olmadığını, ancak bazı bölgelerin elektriksiz olduğunu kaydetti.

Hükümet, Pazar öğle saatlerinde meydana gelen deprem ardından yeni hazırlanan UDSEP2023 deprem stratejisini de ilk kez hayata geçirdiğini duyurdu.

Hükümet yetkilileri ayrıca bölge ekonomisine destek olmak üzere bir dizi önlem açıkladı.

Vergi borçlarında ve işyeri sahiplerinin prim borçlarında bir yıl erteleme kararı alınırken, Van'daki esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerin KOSGEB'in 100 bin lira üst limitli Acil Destek Kredisinden kredilerinden yararlandırılacağı duyuruldu.

Bir milyon nüfuslu Van, son olarak bundan 35 yıl önce bu büyüklükte bir depremle sarsılmıştı. Muradiye-Çaldıran merkezli depremde 3.840 kişi yaşamını yitirdi.