BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Van Depremi Raporu'nda acı tespit

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Ayhan Güleryüz Van Depremi raporunu açıkladı...

Abone ol

Türkiye Hazır Beton Birliği Raporu'nda Türkiye'nin deprem gerçeğiyle ilgili çarpıcı tespitlere yer verildi:

"Türkiye'de 19 milyon bina bulunuyor. 1988 yılından önce inşa edilen konutların 8 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.

Kentsel dönüşüm denilen olayın, yılda 30 milyar dolar harcanarak 10 senelik hedefle gerçekleştirilmesi lazım."

Türkiye Hazır Beton Birliği'nce hazırlanan Van deprem raporunda, Van ve Erciş'te incelenen bazı eski yapıların, C6 gibi çok düşük beton sınıflarına sahip oldukları ve ağır hasar gördüklerinin tespit edildiği belirtildi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, birliğin yönetim kurulu üyeleri ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Özkul ile birlikte The Marmara Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, birlik olarak hazırladıkları Van deprem raporunu açıklayarak, Türkiye'deki yapıların beton kalitesine ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'de 1988 yılından önceki tüm yapılaşmanın, elle beton dökülerek gerçekleştirildiğini belirten Güleryüz, şu bilgileri verdi:

"1988 senesinde yılda 1.5 milyon metreküp hazır beton üreten hazır beton firmaları, şu an 80 milyon metreküp beton üretmektedir. Üretim hacimleri bakımından son üç senenin Avrupa birincisidir. Ama bu ivmede biz 80 milyon metreküp hazır betonun, 50 milyon metreküpünü denetleyebiliyoruz. Van'da 7, Erciş'te 3 tane hazır beton firması var, maalesef hiç biri birliğimize üye değil.

Bizlerin önerisi, Türkiye Hazır Beton Birliğine üye olmaları. Biz bu firmaları denetlemek istiyoruz çünkü insan canı bizim için çok kıymetli."

8 MİLYON KONUT YENİDEN YAPILMALI

Güleryüz, yapılarda kaliteli malzeme kullanılması, doğru zemin incelemesi, doğru projelendirme, doğru uygulama ve denetim yapılması gerektiğini belirtti.

Binaların yapımında, santimetrekarede 300 kilogram yük taşıyan beton kullanılması gerektiğini vurgulayan Güleryüz, şunları söyledi:

"Gölcük depreminden sonra yapılan İstanbul taramalarında binaların beton sınıflarının C8-C9 olduğu ortaya çıkmıştır. 2004'te Konya'da Zümrüt Apartmanı yıkıldı, 93 vatandaşımız öldü. Bu apartmanın beton sınıfının kalitesi C10'du.

Depreme gerek kalmadan kendiliğinden yıkıldı. 2007 yılında Zeytinburnu'nda Huzur Apartmanı yıkıldı, 3 vatandaşımız öldü. Onun da beton sınıfının kalitesi C10'du.

Kaliteli beton yapmadığımız sürece bu yıkımlarla karşılaşabiliriz. Türkiye'de 19 milyon bina bulunuyor. 1988 yılından önce inşa edilen konutların 8 milyonunun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm denilen olayın, yılda 30 milyar dolar harcanarak 10 senelik hedefle gerçekleştirilmesi lazım. Çünkü 24 milyon vatandaşımızın hayatı deprem riskindedir. Kentsel dönüşümde yeni bir yapılanma gerçekleştirirken, geniş yollar, otoparkların binaların altına alındığı, trafiğin de rahatlayacağı çözümler üretmeliyiz."