Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ulus Tarihi Kent Merkezi projesi çerçevesinde Ulus'taki Vakıf İşhanı ve Kuyumcular Çarşısı'nı restore edecek.
Abone olAnkara Büyükşehir Belediye Meclisinde geçen aylarda alınan kararla hız verilen Ulus Tarihi Kent Projesi'ne, Ankara Kalesi'ndeki Çengelhan'ın restorasyonu ve Hacı Bayram Veli Camisi Türbesi'nin iyileştirilmesiyle aylar önce ilk çiviyi çakan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sultan Alaaddin Camisi, Zeynel Abidin Camisi ve Taceddin Dergahı gibi tarihi mekanların restorasyonlarını da tamamladı.
Ankara Kalesi'ndeki Çukurhan'ı da ''restore et-işlet-devret'' yöntemiyle başkentin kültür hayatına kazandıran Vakıflar Genel Müdürlüğü, son olarak da Anafartalar Caddesi'ndeki Vakıf İşhanı ve Kuyumcular Çarşısı'nın onarılmasını kararlaştırdı.
Ankara'nın en eski kuyumcular çarşısı olan Vakıf İşhanı ve Kuyumcular Çarşısı, yerli ve yabancı müşteri profiliyle başkent ekonomisine yön veren önemli iş merkezlerinden biri olma özelliği taşıyor.
Genel Müdürlük, 2010 yılında çarşıyı kapsamlı şekilde onararak Ankaralıların ve kiracısı olan 148 kuyumcunun kullanımına sunacak.
Türkiye genelinde son 6 yılda, yaklaşık 3 bin 500 abide eseri ayağa kaldıran Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Ankara'da ise son yıllarda restore ettiği diğer tarihi yapılar şunlar:
''Rüstem Nail Mescidi, Zincirli Camisi, Nasuh Paşa Camisi, Çiçeklioğlu Camisi, Hoca Hundi Mescidi, Örtmeli Mescidi, Ahi Yakup Camisi, Balaban Camisi, Şeyh İzzettin Camisi, Tabakhane Camisi, İbadullah Camisi, Hacı Musa Camisi, Hacettepe Camisi, Kağnıcıoğlu Camisi, Leblebicioğlu Camisi, Ağaçayak Camisi, Ahi Tura Camisi, Osmaniye Camisi, İki Şerefeli Cami, Devduran Camisi, Sabuni Mescidi ve Şengül Hamamı.''
Vakıflar Genel Müdürlüğü, ayrıca Mimar Sinan tarafından inşa edilen Cenab-ı Ahmed Paşa Camisi'nin restorasyonunu da sürdürüyor.