BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Vakıf yasası Lozanı ortadan kaldırır

CHP Başkanı Baykal, vakıflarla ilgili yeni yasanın Lozan'ı hiçe saymak olduğunu söyledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM gündeminde bulunan özel öğretim kurumları ve vakıflarla ilgili düzenlemelerin, Lozan Antlaşması'ndaki “mütekabiliyet” ilkesini ortadan kaldıracağını savundu.

Baykal, “Hükümeti uyarıyorum; Lozan Türkiye'nin iftiharıdır. Getirilen düzenleme Lozan'ı delme düzenlemesidir. Bunun çok ağır siyasi, tarihi sorumluluğu vardır” dedi.

ELEŞTİRİLERİ BAKİ

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Deniz Baykal'ın başkanlığında toplandı. Baykal toplantı öncesi yaptığı açıklamada, meclis gündeminde bulunan vakıflar ve özel öğretim kurumlarıyla ilgili düzenlemelere ilişkin eleştirilerini yineledi. Türkiye'nin vakıflar ve özel öğretim kurumları konusunda yerli-yabancı ilişkilerinin tarih boyunca ciddi önem taşıdığını vurgulayan Baykal, bunların Lozan'da tartışılan en önemli konular arasında yer aldığını anımsattı.

ORTADA LOZAN VAR

Lozan Antlaşması'nın 45'inci maddesinde özel öğretim kurumlarının durumu ve azınlık vakıflarıyla ilgili olarak yapılacak düzenlemelerde “mütekabiliyet” ilkesinin aranacağının ifade edildiğini kaydeden Baykal, AK Parti iktidarıyla birlikte “mütekabiliyet” ilkesini ortadan kaldıracak müdahalelerde bulunulduğunu savundu.

AKP GRUBUNDA TEREDDÜD

Baykal, “Şimdi önümüze getirilen kanun tasarısıyla artık Lozan'ın 45'inci maddesinde yer alan mütekabiliyet ilkesi yasayla ortadan kaldırılmış olacak. Bu bir aldatmacadır, yanlıştır” diye konuştu.

ONLAR DA TEREDÜTTE

TBMM Genel Kurulunda görüşülen özel öğretim kurumlarıyla ilgili düzenlemelerin CHP'lilerin uyarısı sonucu AKP grubunda da tereddütlere yol açtığını savunan Baykal, yeniden müzakere yoluyla gereken düzeltmenin yapılmasını umut ettiğini ifade etti.