Vakıf üniversitelerinin fiyatlarındaki fahiş artış, öğrencileri perişan etti. Bazı öğreciler yapılan zamlar nedeniyle öğrenimlerine ara vermek zorunda kalıyor.
Abone olVakıf üniversitelerinin fiyatlarındaki fahiş artış, öğrencileri perişan etti. Çalışarak ya da ailesinin yardımlarıyla kıt kanat okuyan öğrenciler, yapılan zamlarla öğrenimlerine ara vermek zorunda kalıyor.
Milli gazeteden Eser Gedik'in haberine göre, vakıf üniversitelerinin fiyatları el yakmakla kalmıyor, 'hayat' yakıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranları yüzde 7,58'de kalırken, vakıf üniversitelerinin yaptıkları zamlar ortalama Yüzde 7 -27 arası gerçekleşti. Binlerce öğrenci çeşitli nedenlerden dolayı vakıf üniversitelerini tercih ediyor. Çalışarak ya da ailesinin yardımıyla okuyan öğrenciler, yapılan zamlar yüzünden üniversite öğrenimi yarıda bırakmak zorunda kaldı.
FİYATLAR ÇOK FAZLA ARTTI
Öğrencilere paralı eğitim veren vakıf üniversiteleri, 2011-2012 eğitim-öğretim ücretlerini ilan etti. Buna göre, en fazla fiyat genellikle tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri için belirlenirken, lisans programlarının ücretleri 15-25 bin TL arasında değişiyor. Tıp ve diş hekimliği gibi bölümlerinin yıllık fiyatları 22-43 bin TL arasında değişirken, iki yıllık ön lisans programlarının fiyatları ise daha düşük fiyat aralığında seyrediyor.
YÖK BAŞKANINA ÇAĞRI
Öğrenim ücretlerini yapılan fahiş zamlardan sonra sosyal paylaşım ağlarında zamlara isyan eden öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı duruma el atması için çağrıda bulunuyor. Endişeli ve kızgın olan birçok öğrenci, her sene ve enflasyon oranın çok üstünde zam yapılmasından memnun olmadıklarını, eğitim alma haklarının bir anlamda ellerinden alındığı görüşündeler.
KONTENJANLAR BOŞ KALACAK
Eğitim sektöründe dönen paranın miktarı, milyar dolarla ifade ediliyor. Özel eğitim kurumları da, bu paradan pay alma telaşı içinde. Türkiye'de son yıllarda giderek çoğalan vakıf üniversitelerinin sayısı yeni kurulanlarla birlikte 62'ye yükseldi. Eğitim önceliğini yitirmiş birçok vakıf üniversitesi, son yapılan zamlarla öğrenim ücretlerine, senelik 40 bin lirayı çıkardı. Uzmanlar, yapılan zamlarla birlikte vakıf üniversitelerinin büyük bir bölümünün kontenjanları dolduramayacağı görüşünde. Geçen yıl vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 75, ön lisans programlarında 18 bin 395; KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 11 bin 563, ön lisans programlarında 1559; yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarında 914, ön lisans programlarında 102 kontenjan boş kalmıştı.